Την απόφασή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να εξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα και όχι «σε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα», όπως είναι σήμερα, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Ριζοσπαστικού Φόρουμ, διεθνούς κίνησης αριστερών διανοουμένων, ακτιβιστών και καλλιτεχνών.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας θα έχει περίπου ένα 24ωρο για να «σπάσει τ’ αυγά» των συνιστωσών και να κάνει πράξη την απόφασή του, καθώς αύριο αρχίζει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αντικείμενο την έγκριση των κειμένων θέσεων και του Καταστατικού. «Οι άνθρωποι θέλουν μια μεγάλη αλλαγή και όλοι περιμένουν από εμάς να μείνουμε ίδιοι, και όχι να αλλάξουμε» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον φιλόσοφο-σταρ Σλάβοϊ Ζίζεκ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αυτή την επισήμανση ενώ εξηγούσε ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει τελικά και πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ και της Χριστιανοδημοκράτισσας Μέρκελ. Μάλιστα υπογράμμισε με νόημα ότι «οι άνθρωποι ψηφίζουν το ορίτζιναλ και όχι το κακέκτυπο».

Επιστρέφοντας από την Κροατία και τις συζητήσεις για την «ουτοπία της Δημοκρατίας», θα αντιμετωπίσει την αντίδραση των περισότερων συνιστωσών να προχωρήσουν σεαυτοδιάλυση, την κριτική για αλλαγή της «γραμμής» μετά τις εκλογές, ακόμη και προτάσεις για να αναβληθεί το Συνέδριο. Την τελευταία έκανε χθες με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ ενώ υπενθυμίζεται πως αναβολή είχε ζητήσει και ο εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Και ενώ από την πλευρά της ηγετικής ομάδας και κορυφαίων στελεχών, όπως ο Δ. Παπαδημούλης, γίνεται προσπάθεια να δοθεί ένας πανηγυρικός τόνος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τα μηνύματα που εισπράττει η Κουμουνδούρου προδιαθέτουν για ζωηρή ανταλλαγή απόψεων το Σαββατοκύριακο στον Κεραμεικό μεταξύ εκπροσώπων των συνιστωσών και των τάσεων.

Εντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη διάλυση των συνιστωσών έχουν εκφράσει η Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη (ΔΕΑ) του Αντ. Νταβανέλου, οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είναι και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις συνιστώσες. Σκεπτικισμό επίσης εκφράζουν και από την πλευρά της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, ενώ από την Ανάσα (ΑΚΟΑ, Ρόζα) αισιοδοξούν ότι τελικά θα βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία. Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η ιδεολογική – πολιτική – προγραμματική ταυτότητα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δηλαδή εάν θα είναι ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο με δυνάμεις από την Αριστερά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία και αντιμνημονιακές δυνάμεις από τον πατριωτικό χώρο της λαϊκής Δεξιάς ή κόμμα με αμιγώς αριστερό πρόσημο.

Αντιθέσεις υπάρχουν ακόμη στα θέματα εκλογής του προέδρου, στο αν θα υπάρχουν και φίλοι, εκτός από μέλη στο κόμμα, αν θα υπάρχουν και περιφερειακές οργανώσεις και φυσικά αν θα υπάρξει η δυνατότητα ξεχωριστής λίστας στις εκλογές των οργάνων ή θα είναι μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος.