Τη δική του φωνή στο μέτωπο κατά της λιτότητας προσέθεσε από το βήμα της ιταλικής Βουλής ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της χώρας του. «Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πεθάνουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους ιταλούς πολίτες και την Ευρώπη.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να συμβάλει κατά το δυνατόν προκειμένου να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

Η προσπάθεια της Ιταλίας –τόνισε στα μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου –δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στον περιορισμό του δημόσιου χρέους αλλά και στην έξοδο της ιταλικής οικονομίας από την ύφεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του Λέτα στο Βερολίνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα έπειτα από πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ.

Η περιοδεία του ιταλού Πρωθυπουργού, δείγμα του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού του, περιλαμβάνει στάσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ο Λέτα θα ταξιδέψει στην Ευρώπη με γεμάτες τις μπαταρίες από το εσωτερικό μέτωπο.

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Η Κεντροαριστερά άκουσε με ανακούφιση τις προγραμματικές δηλώσεις του μετά την ψυχρολουσία της συνεργασίας με την μπερλουσκονική Δεξιά, η οποία από την πλευρά της θεωρεί ότι πιστώνεται τη δέσμευση του Πρωθυπουργού περί κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας τον Ιούνιο. «Ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά μας» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Αντζελίνο Αλφάνο, επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών. Ο φόρος πρώτης κατοικίας είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι και για την κατάργησή του είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πάντως δεν αποκάλυψε ποτέ στον πρώην πρωθυπουργό πώς θα κλείσει την τρύπα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργηθεί.

Αποκαλύψεις του είδους δεν έκανε ούτε ο Ενρίκο Λέτα. Η πεποίθηση στην Ιταλία, εξάλλου, δεν είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την τρύπα από την κατάργηση του χαρατσιού, αλλά ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από την ευρωπαϊκή περιοδεία του με μια συμφωνία στις αποσκευές του για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής.

Το σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης ακούστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αλλες χώρες το έκαναν ήδη και αυτό θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς» δήλωσε στέλεχος της Κεντροαριστεράς. Οι προσδοκίες δεν είναι αβάσιμες.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το κόστος δανεισμού της Ιταλίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2010. Η μείωση του «κόστους της πολιτικής» παραμένει πάντως στην Ιταλία ένας δημοφιλής διακηρυγμένος στόχος. Ο νέος Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να δώσει ένα δείγμα της δικής του συνεισφοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Λέτα, οι υπουργοί του άκουσαν για πρώτη φορά στις προγραμματικές δηλώσεις του ότι η αποζημίωσή τους θα περικοπεί στο μισό.

Τον άκουσαν επίσης να ανακοινώνει ότι σκοπεύει να μεταθέσει στο μέλλον την αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% και να υπόσχεται ότι θα μειώσει τις κρατήσεις στους μισθούς προκειμένου να διευκολύνει τις προσλήψεις. Ο Ενρίκο Λέτα δεν αποκάλυψε ούτε σε αυτήν την περίπτωση από πού θα καλύψει τις τρύπες που θα δημιουργηθούν.

Οπως δήλωσε, πάντως, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο από έναν άνεργο πατέρα, «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».