Με ψήφους 168 υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε -κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ- από την Ολομέλεια, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει κατά βάση θέματα του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου καθώς και τις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος (στις τελευταίες εκλογές είχε εκλεγεί με τούς Ανεξάρτητους Ελληνες) και Θόδωρος Σολδάτος.

Η διήμερη συζήτηση, παρά την κριτική και τις εκατέρωθεν βολές, έφερε πιο κοντά τους κυβερνητικούς εταίρους καθώς τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας αποδέχτηκε θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τις οποίες συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο, μαζί και με προτάσεις βουλευτών της ΝΔ.

Ετσι, υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του Κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», (Α.Λοβέρδος και Χ. Αηδόνης) υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως και οι Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ικανοποιημένος και σχολίασε ότι «κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για αρρυθμίες και προβλήματα».

Απαντώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει».

Σε ερώτηση δε των κοινοβουλευτικών συντακτών, την αίθουσα των οποίων επισκέφθηκε, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων -πρώην γαλάζιων- βουλευτών, ο Αντώνης Σαμαράς, είπε: «κάτι σημαίνει αυτό», κάτι που θεωρήθηκε ως προάγγελος της επιστροφής τους στην Κ.Ο της ΝΔ.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια διεξήχθη από την αρχή σε υψηλούς τόνους. Από τη συζήτηση απείχαν ωστόσο τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν, πάντως, στην ψηφοφορία.

Εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που επιχειρείται η αξιοποίηση κονδυλίων για τους ανέργους.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είχει σκληρή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο.

Ο Πάνος Καμμένος εν μέσω οχλαγωγίας διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τη θέση ότι το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιο τρόπο θα βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Όπως τόνισε, ο αγώνας του ΚΚΕ για ανατροπή κυβέρνησης και εξουσίας θα πάει μέχρι τέλους.