Ανακατατάξεις στην αριστερή πτέρυγα του πολιτικού φάσματος προκαλεί η κίνηση «Σχέδιο Β» του πρώην προέδρου του Συνασπισμού και εμπνευστή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου. Τις κινήσεις Αλαβάνου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η Κουμουνδούρου όσο και ο Περισσός καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το «Σχέδιο Β» θα επιχειρήσει να καλύψει τον χώρο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με άγνωστο Χ στην εξίσωση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πολιτική πλατφόρμα του «Σχεδίου Β» έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνουν ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το δικό του αφήγημα για «απεμπλοκή από το Μνημόνιο χωρίς έξοδο από το ευρώ» και η κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και επιστροφή στη δραχμή. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιδρυτική διακήρυξη του πολιτικού φορέα που ετοιμάζει ο κ. Αλαβάνος αναμένονται στις 18-19 Μαΐου. Χθες ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του (Βήμα FM) για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μιλώντας ευθέως για τη δραχμή.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος, πάντως, προκαλώντας ανατριχίλες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στον Περισσό, «θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που η πορεία για το ιδρυτικό συνέδριο προκαλέσει εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, να συνεργαστεί και με «τμήμα» του παλαιού του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι σταθερά

υπέρ της συνεργασίας με ΚΚΕ

και ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάσσεται η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η ομάδα Λαφαζάνη – Νταβανέλλου – Σαπουνά – Θεωνά.

Ο Αλέκος Αλαβάνος όμως, όπως και η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τα εσωκομματικά του Περισσού. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εκφράζεται με μεγάλη προσοχή για τους παλαιούς του συντρόφους.

Την ίδια προσοχή δείχνει και ο Περισσός, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ένα κόμμα που τάσσεται καθαρά υπέρ της δραχμής μπορεί να γίνει «ανάχωμα» δυνάμεων που θα μπορούσαν να μετακινηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, στην περίπτωση ολοκλήρωσης της «στροφής Τσίπρα» προς τους νοικοκυραίους!

Ενδεικτική εξάλλου της ανησυχίας του ΚΚΕ ήταν η επίθεση της Αλέκας Παπαρήγα κατά την προχθεσινή έναρξη του 19ου Συνεδρίου. Με σκληρή γλώσσα διαμήνυσε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με όσους «γύρισαν την πλάτη στο κόμμα».