Το δικό της mea culpa για την εκλογική ήττα του ΚΚΕ είπε -εμμέσως πλην σαφώς –χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κηρύσσοντας την έναρξη του 19ου Συνεδρίου. Πήρε πάνω της την ευθύνη για τις απώλειες δυνάμεων του κόμματος μιλώντας για επικίνδυνο εφησυχασμό, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη μαχητικότητα και ενότητα θεωρίας και πράξης ώστε «όλα τα σφυριά να χτυπάνε τον ίδιο στόχο: τις μονοπωλιακές καπιταλιστικές δυνάμεις».

Η κ. Παπαρήγα απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα της Αριστεράς, ζήτησε παλλαϊκή κινητοποίηση για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου ενώ δεν άφησε οποιαδήποτε υπόνοια για τις προθέσεις της σχετικά με την παραμονή της στην ηγεσία.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε στο να μην πάρουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να κατακτήσουμε την ανάλογη ικανότητα για την προώθηση της στρατηγικής στην πράξη, όσον αφορά το κύριο μέτωπο που είναι η εργατική τάξη και η κομματική οικοδόμηση, η βοήθεια στην ΚΝΕ, η ανάπτυξη δεσμών με νεότερες ηλικίες», υπογράμμισε η γενική γραμματέας. Και παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε ως κόμμα και όπως πρέπει την απαιτουμένη από τα ίδια τα πράγματα ικανότητα να δουλεύουμε με λαϊκές μάζες, είτε είναι εργατικές είτε προέρχονται από μικροαστικά λαϊκά στρώματα».

Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά έκλεισε ερμητικά τις πόρτες σε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον οποίο κατέταξε στα αστικά κόμματα. Οπως υπογράμμισε, «είναι διαφορετική η θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα ότι απαιτείται νέο κούρεμα, υιοθετώντας τη θέση του ΔΝΤ, και άλλο πράγμα είναι η θέση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους. Είναι άλλο πράγμα η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ».

Ιδιαίτερα αιχμηρή όμως ήταν και προς την πλευρά της πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του «Σχεδίου Β», αλλά και της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερό Ρεύμα), επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να αποτρέψει διαρροές προς τυχόν νέους σχηματισμούς από τα Αριστερά. «Η πρόταση του ΚΚΕ που απευθύνεται στον λαό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του νομίσματος… Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη».

Ακόμη, έδωσε απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε από διαφωνούντες, ότι το ΚΚΕ αποτρέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς: «αυτοί που μας κατηγορούν ότι παραπέμπουμε τα πάντα στον σοσιαλισμό… κάνουν πως δεν ξέρουν ότι το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του σηκώσαμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο Συνέδριο δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, παρά μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος της Βουλής.