Στην ομαλότητα προσπαθεί να επιστρέψει η Κύπρος όπου άρχισαν τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτούργησαν με κανονικό ωράριο χωρίς να καταγράφονται ιδιαίτερες εντάσεις ή προβλήματα. Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα βγει από το ευρώ, αν και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους Ευρωπαίους για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης.

Στη Μεγαλόνησο χθες άρχισαν να γίνονται δεκτές οι επιταγές που εκδίδονται προς όφελος κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως τα τελωνεία, λύνοντας σημαντικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί για την τροφοδοσία της αγοράς με αγαθά. Γίνονται επίσης δεκτές κρατικές επιταγές για να μπορούν να πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα, ενώ έχουν αρθεί οι περιορισμοί στη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Επιπροσθέτως, κατόπιν συμφωνίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Γενικού Λογιστηρίου, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα δέχονται χωρίς περιορισμούς όλες τις τραπεζικές επιταγές μέχρι 5.000 ευρώ.

Οι επιταγές από 5.000 έως 200.000 θα γίνονται δεκτές έπειτα από έγκριση ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εάν δεν δοθεί έγκριση, οι επιταγές για τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται ως ανεξαργύρωτες. Για επιταγές με ποσά υψηλότερα των 200.000 θα πρέπει να δίνεται εκ των προτέρων γραπτή έγκριση από την παραπάνω επιτροπή. Εχει επιβληθεί ημερήσιο όριο αναλήψεων 300 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 5.000 για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τη Μεγαλόνησο να «μοιραστεί το βάρος» για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ άσκησε δριμεία κριτική στους ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Κύπρου. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) χαρακτήρισε τη λύση που δόθηκε ως πείραμα με αμφίβολα αποτελέσματα. Επανέλαβε ότι «η Κύπρος δεν θα φύγει από το ευρώ» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλαχθούν τα Ταμεία Πρόνοιας και να στηριχθούν εκείνοι που πλήττονται περισσότερο. Υποσχέθηκε ακόμη ότι όσοι έχουν ευθύνες για την κρίση θα λογοδοτήσουν.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου περί μη εξόδου από το ευρώ ήλθαν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Φίλιπ Σατλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μεγαλόνησο ως «την πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου» από το ενιαίο νόμισμα, επειδή θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

Σύμφωνα με το Σατλ, «η Κύπρος υποφέρει απ’ όλα τα κόστη που συνδέονται (…) με το ευρώ χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη (…). Η μόνη διέξοδος θα ήταν μια υποτίμηση», που όμως δεν μπορεί να γίνει μέσα στην ευρωζώνη. Παράλληλα, προσέθεσε ότι μια έξοδος της Κύπρου από το ευρώ θα είχε οπωσδήποτε επιπτώσεις σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πειράματα εξόδου

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Φίλιπ Σατλ χαρακτήρισε τη Μεγαλόνησο ως «την πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου» από το ενιαίο νόμισμα, επειδή θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα