Σάλο στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η «καυτή» λίστα, που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό site 24h, με τα ονόματα πολιτικών, των οποίων δάνεια διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Την λίστα με τα αρχικά των ονομάτων παρέδωσε στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ο όμιλος Nikodea, στον οποίο ανήκει το 24h.

Ο Πέτρος Κληρίδης τόνισε ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».

Η «καυτή» λίστα θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δ. Συλλούρη, πρόκειται να διερευνήσει άμεσα το θέμα. «Η Επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα» τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Την ανάγκη να διερευνηθεί κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικό τρόπο τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εμείς ζητούμε, είπε ο κ. Κυπριακού, να καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ) στη Βουλή και στον γενικό εισαγγελέα το πόρισμα της Alvarez and Marsal για τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα. Επίσης, προσέθεσε, θα πρέπει να κατατεθεί από τον διοικητή της ΚΤΚ ο κατάλογος των εκροών από την 1η Ιαουαρίου 2013.

Από την πλευρά των Οικολόγων, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης είπε ότι ήρθαν υπόψη του Κινήματος στοιχεία για «σκανδαλώδη διαχείριση πρώην διευθυντών της Λαϊκής Τράπεζας που διατηρούν δανειστικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν πληρώσει για πολλούς μήνες ούτε ένα ευρώ».

Ο Κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο «κούρεμα» των καταθέσεων, λέγοντας ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες πως πολίτες που οδηγούνται σε συμψηφισμό δανείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, υπόκεινται σε «κούρεμα» των εγγυημένων καταθέσεων τους των 100.000 ευρώ.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει το δάνειο από τις 100.000 και όχι από το σύνολο των καταθέσεων (πριν υποστούν «κούρεμα») είναι αδικαιολόγητη και δημιουργεί πανικό και αναστάτωση, προσέθεσε και τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η διαχειρίστρια εταιρεία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να δώσουν απαντήσεις.