«Λεηλασία» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας την συμφωνία των ευρωπαίων για την Κύπρο αναφέροντας ότι «αυτή θα έχει επιπτώσεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο».

Οπως είπε ο Μεντβέντεφ η Ρωσία «πρέπει τώρα να εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την Κύπρο το οποίο επιβάλει μεγάλες ζημιές σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σχολιάσει ακόμα δημοσίως τις εξελίξεις ωστόσο «έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο», όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πέσκοφ.

H Κύπρος έχει ζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής του υφισταμένου ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου του στο 2,5% από 4,5%.

Σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα από τον κύπριο υπουργό Οικονομικών δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση.

Ο Πούτιν «ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο», δήλωσε ο Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.