Χωρίς το πακέτο η η Κύπρος θα χάσει περισσότερα λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στα «ΝΕΑ» και επιμένει

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν ήταν δική του πρόταση το κούρεμα των καταθέσεων και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Λευκωσία χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2013 08:00 |
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στα «ΝΕΑ» και επιμένει

Προτού καλά καλά τελειώσει η συνέντευξη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, έγινε ένα τηλεφώνημα του αμερικανού ομολόγου του. Ο Σόιμπλε έπρεπε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκείνο που δεν αντέχει πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες είναι η κουβέντα για την εγγύηση των καταθέσεων. Μάλλον επειδή και ο ίδιος ­– ενώ είχε διαφορετική πρόταση – φορτώνεται την ευθύνη για το ότι έσπασε ένα ταμπού και προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και την αναγκαστική εισφορά επί των καταθέσεων. Το δίλημμα για την Κύπρο ήταν μεταξύ χολέρας και πανούκλας. Στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μειοψήφησε, πέρασε η πρόταση για την αναγκαστική εισφορά σε όλους. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες.


Kύριε υπουργέ, συνεχίζετε να ελπίζετε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου;

Ναι, ελπίζω ότι οι αρμόδιοι στην Κύπρο θα αντιληφθούν πως είναι κυρίως προς το συμφέρον της Κύπρου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνον όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογουμένους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης.
Στην Κύπρο φαίνεται ότι έγινε μια παρανόηση. Δεν πρόκειται για μια εισφορά που πρέπει οι κύπριοι αποταμιευτές να καταβάλουν στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι φορολογούμενοι - και οι Κύπριοι -, αλλά να επωμισθούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες, εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις. Κατ' αναλογίαν, αυτοί πρέπει να αναλάβουν και το ρίσκο - όπως και οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα - προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ώστε η Κύπρος, όπως προηγουμένως και η Ελλάδα, να αποκτήσει προοπτική επανόδου στις χρηματαγορές.

Στην Κύπρο ο λαός διά των αντιπροσώπων του στη Βουλή απέρριψε αυτό το πρόγραμμα. Και εσείς ο ίδιος λέτε ότι τα κοινοβούλια πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Γιατί τώρα πρέπει να αγνοηθεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής;
Απεναντίας, σεβόμαστε την απόφαση της Βουλής. Το ίδιο ισχύει και στη Γερμανία. Αλλά με την απόφαση αυτή δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα βοήθειας. Για το πρόγραμμα βοήθειας που αιτήθηκε η Κύπρος αποφασίζουν οι 17 χώρες της ευρωζώνης και τα κοινοβούλιά τους. Ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει ένα μερίδιο για να είναι εφικτή η βοήθεια. Ειδάλλως το κράτος της Κύπρου και οι πολίτες του θα συνθλιβούν υπό το βάρος του δημόσιου χρέους. Εάν ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να καταβάλει αυτό το μερίδιο επειδή το απορρίπτει το κυπριακό Κοινοβούλιο, είναι σεβαστό. Αλλά τότε θα απουσιάζει η βάση για το πρόγραμμα βοήθειας. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης για τους πολίτες στην Κύπρο θα είναι πολύ πιο αρνητικές από ό,τι με ένα πρόγραμμα βοήθειας. Γι' αυτό δεν πιστεύω ότι η απόφαση της Βουλής την Τρίτη υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον της Κύπρου. Αλλά φυσικά πρέπει να σεβαστεί κανείς την απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Εάν η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα βρει τα 5,8 δισ. μέσω άλλων μέτρων και όχι όπως αποφάσισε το Eurogroup, θα είστε ικανοποιημένοι;
Ναι, φυσικά, εάν τα μέτρα είναι τέτοια που να δίνουν στην Κύπρο τη δυνατότητα να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος - δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Είπατε στη γερμανική τηλεόραση ότι η ρύθμιση για την εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ δεν ήταν θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε γιατί εσείς και το Eurogroup ως ευρωπαϊκός θεσμός δεν αναλάβατε την ευθύνη να απορρίψετε την πρόταση και να προστατεύσετε τους μικροκαταθέτες;
Είναι απλό. Εγώ υποστήριξα στο Eurogroup την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν. Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων. Αυτή η πρόταση, κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο. Αυτή την απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνο η Κύπρος.

Με την απόφαση αυτή του Eurogroup όμως έσπασε ένα ταμπού στην ευρωζώνη.
Οταν υπάρχουν απαιτήσεις έναντι κάποιου που δεν είναι αξιόχρεος, μπορεί να χαθούν λεφτά. Αυτό ισχύει τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους άλλους επαγγελματικούς τομείς. Οι καταθέτες σε μια τράπεζα είναι πιστωτές. Εάν η τράπεζα χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να πληρώσει και οι καταθέτες χάνουν λεφτά. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει κάθε χώρα - όχι την ΕΕ ως σύνολο, αλλά τα μεμονωμένα κράτη - να εγγυάται καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Εδώ προκύπτει το εξής πρόβλημα: εάν το κυπριακό κράτος δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές, πώς μπορεί να ανταποκριθεί στην εγγύηση των 100.000; Χρειαζόμαστε λοιπόν και για αυτό ένα πρόγραμμα βοήθειας. Εάν δεν συμφωνηθεί πρόγραμμα, το κόστος για όλους στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με όλον τον σεβασμό, ένας Ελληνας ίσως θα έπρεπε να πει στους Κυπρίους ότι μια εισφορά 6,75% επί των καταθέσεων, που έως τώρα είχε πολύ καλύτερους τόκους σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, δεν είναι και το χειρότερο μπροστά στα βάρη που έπρεπε να σηκώσει η Ελλάδα.

Δεν μπορείτε πάντως να διαφωνήσετε ότι με την αναγκαστική εισφορά στις καταθέσεις χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης. Ποιος μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι αύριο δεν θα έχουν την ίδια ιδέα σε κάποια άλλη χώρα, π.χ. στην Ελλάδα ή στην Ισπανία;
Πάλι με όλον τον σεβασμό, εσείς ως Ελληνας δεν μπορείτε να συγκρίνετε στα σοβαρά την κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ισπανία με την κατάσταση στην Κύπρο. Η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια. Αυτή η βοήθεια είναι εφικτή εάν ένα μέρος του βάρους που προέκυψε με την υπερχρέωση των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν πλέον ρευστότητα, αναληφθεί από τους πιστωτές-καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Ειδάλλως το κράτος και οι πολίτες του θα υποστούν ασφυξία υπό το υπερβολικό δημόσιο χρέος. Ενα πρόγραμμα βοήθειας δεν θα ήταν εφικτό. Το ΔΝΤ το απέκλεισε. Να εγκρίνεις ένα πρόγραμμα το οποίο γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει, και δεν βοηθά κανέναν, θα ήταν ανεύθυνο.

Και τι συμβουλεύετε τους Κυπρίους;
Αν ζητούσε κάποιος τη συμβουλή μου, θα συμβούλευα το κυπριακό Κοινοβούλιο να ξανασκεφτεί την απόφαση με δεδομένες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Οταν βρίσκεται κάποιος σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Κύπρος, κανένα μέτρο δεν είναι εύκολο.Και στην Ελλάδα διαδήλωσαν οι πολίτες κατά των προγραμμάτων και είχα μεγάλη κατανόηση. Αλλά οι πολίτες στην Ελλάδα αισθάνονται ότι η κατάσταση - αν και για πολλούς με πολύ αργούς ρυθμούς - γίνεται όλο και καλύτερη. Η ανεργία φαίνεται να σταθεροποιείται, οι εξαγωγές Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας αυξάνονται, η Ιρλανδία έχει ξανά σχετική πρόσβαση στις χρηματαγορές, όπως και η Πορτογαλία. Η Ισπανία έπρεπε να αναδιαρθρώσει εις βάθος τις τράπεζές της, με σημαντική συμμετοχή καταθετών και μετόχων. Εάν συμφωνηθεί πρόγραμμα με την Κύπρο, θα διασφαλιστεί η ικανότητα πληρωμών της χώρας. Αλλά πρέπει να καταβάλει το μερίδιό της, ειδάλλως η εγγύηση καταθέσεων δεν βοηθά τους αποταμιευτές στην Κύπρο. Οι έλληνες φορολογούμενοι δεν εγγυώνται για τις αποταμιεύσεις των Κυπρίων, ούτε οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Η Κύπρος δεν παράγει αυτοκίνητα. Ζει από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της - όπως και άλλες χώρες, π.χ. το Λουξεμβούργο. Αλλά κανένας δεν επιβάλλει στο Λουξεμβούργο ένα δραστικό βήμα, όπως ζητούν από την Κύπρο.
Δεν γνωρίζω να είναι κάποιο άλλο κράτος σε ανάλογη θέση όπως η Κύπρος, πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο. Με όλον τον σεβασμό, όταν κράτη με χαμηλή φορολογία και χαλαρές πρακτικές αναφορικά με την εποπτεία τραπεζών και διατάξεις περί διαφάνειας προσελκύουν κεφάλαια και μετά αποσταθεροποιούνται εξαιτίας ενός υπερτροφικού χρηματοοικονομικού τομέα, δεν μπορεί να γιατρεύεις μόνο το σύμπτωμα. Στην Κύπρο αυτό το μοντέλο κατέρρευσε. Οι ευρωπαίοι φίλοι της Κύπρου είναι αλληλέγγυοι, θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά δεν βοηθάει καθόλου την Κύπρο, όταν πρόκειται μόνο να διατηρηθεί απαράλλαχτο ένα σύστημα το οποίο οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κύπρου ούτε της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Γερμανίας.

Για τον υπερτροφικό τραπεζικό τομέα της Κύπρου γνώριζαν πάντως οι ευρωπαίοι εταίροι όταν η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη.
Η συζήτηση για το αν ήταν σωστή ή όχι η ένταξη χωρών στην ευρωζώνη μπορεί να γίνεται επί μακρόν. Αλλά βοηθά ελάχιστα. Ο,τι έγινε, έγινε. Η κρίση στην ευρωζώνη είχε ως συνέπεια να αποκαλυφθεί η ελλιπής βιωσιμότητα ορισμένων εθνικών οικονομικών μοντέλων. Σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε.

Συνεχίζετε να υπολογίζετε την Κύπρο στην ευρωζώνη;
Ναι, αν η Κύπρος αναλάβει τις ευθύνες της και συμβάλει με το μερίδιό της. Ολοι πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, δεν μπορούμε να τις φορτώνουμε σε άλλους. Η Γερμανία δεν θα το κάνει και ούτε η Κύπρος πρέπει να το κάνει. Ορισμένοι κύπριοι πολιτικοί πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για το χατίρι της Γερμανίας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ανοησίες. Πρόκειται απλά και ξεκάθαρα για τη βοήθεια στην Κύπρο. Χωρίς το πακέτο βοήθειας η Κύπρος θα χάσει περισσότερα. Ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτό; Εγώ όχι, και ο κυπριακός λαός σίγουρα όχι.

Εκτός από την προβληματική των τραπεζών, μπορεί η ευρωζώνη να αποδεχθεί ότι ένα μέλος της όπως η Κύπρος θα πέσει στα χέρια της Ρωσίας, η οποία έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή;
Οποιος ισχυρίζεται ότι η ευρωζώνη πρέπει να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που δεν θα λειτουργήσει, επειδή σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, έχει περίεργη αντίληψη για την Ευρώπη. Είναι σωστό όμως ότι και η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση της Κύπρου, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι. Αυτό το είπε και ο κ. Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων των πλευρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
59
Νεμεσις
30/03/2013 00:42
Εχουνε δημιουργησει πλεον, ενα κλιμα φοβου, λες και εμμεσως πλην σαφως θελουνε ο κοσμος να αρχισει να καταθετει τα λεφτουδακια του σε τραπεζες γερμανικες, αληθεια, εχουνε ξεκινησει να ιδρυονται υποκαταστηματα γερμανικων τραπεζων σε ελλαδα και κυπρο η ακομα οχι? Σου λεει, εμπιστεψου μας, η γερμανικη οικονομια που μαμει και δερνει ειναι η εγγυηση, οπουδηποτε να τα βαλεις (τα λεφτα σου, πλεον, δεν ειναι ασφαλη). Με κατι τετοια που συμβαινουν παλι καλα (σκεφτομαι) που αγορασα $US. οσο το ευρω πεφτει τοσο βγαζω κερδος απο την διαφορα της ισοτιμιας. Οσο για τα τελευταια λογια του κ.Σοιμπλε, οτι δηθεν και καλα η Ρωσια ενδιαφερεται για την σταθεροποιηση της Κυπρου, αν οντως συνεβαινε, δεν θα ειχαμε τις εξελιξεις που εχουμε. Η πιτα μοιραστηκε ηδη, κατω απο το τραπεζι, ειναι θεμα χρονου να το καταλαβει ο απλος λαος.
Ανέστης
25/03/2013 17:58
Ποιος έβαλε την Ελλάδα στη σπείρα του Αρχιμήδη? Αυτός που προσπαθείτε οι περισσότεροι να δοξάσετε με την συμπάθεια σας στον συνεργάτη του, το Γκόλουμ της "ενωμένης Ευρώπης". Και εσείς θέλετε να αγιοποιηθείτε απέναντι στα μάτια των παιδιών σας που θα τους πείτε σε 2-3 χρόνια να πάνε να δουλέψουν στην Γερμανία! Ή στον Καναδά! Ή στην Αυστραλία!! Που και οι δύο πρωθυπουργοί τους, αναφώνησαν "Ζήτω η Ελλάς" γιατί αναγνώρισαν την σημασία του Έθνους μας παγκοσμίως, ενώ κάποιοι από εσάς, προσκυνάτε τα άρθρα υπέρ της ευγενικής λογικής του Σόιμπλε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.
25/03/2013 06:44
Τα ξημερωματα σημερα επετευχθει "συμφωνια" στο Eurogroup. H παρακατω δημοσιευση των Financial Times ειναι αφιερωμενη στους αφελεις που πιστεψαν τα παραμυθια του Σοιμπλε και της παρέας τους για την "ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ" του Κυπριακού τραπεζικου τομέα: "Με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου από την Κύπρο μοιάζουν να είναι οι περισσότεροι από τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες, όπως μεταφέρει ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τη Λεμεσό. Συνομιλώντας τόσο με Ρώσους επιχειρηματίες όσο και με Κύπριους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν, η απεσταλμένη της εφημερίδας διαπιστώνει ότι έχουν αρχίσει οι προσεγγίσεις από τράπεζες άλλων χωρών που θέλουν να υποδεχθούν τα ρωσικά κεφάλαια. Αναφέρονται ενδεικτικά προσεγγίσεις από χώρες όπως η Ανδόρα, η Γερμανία, η Λετονία και η Ελβετία, με τις τράπεζες να υπόσχονται ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς εντός μίας ώρας. Τράπεζα της Ελβετίας φέρεται να έχει εκφράσει την πρόθεση να στείλει αντιπροσώπους στο νησί την Τρίτη, ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, ώστε να πείσει τους Ρώσους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα χρήματά τους". Μαλιστα κυριοι αφελεις, τα "βρώμικα" εκατομύρια των Ρωσων μεγιστανων ουδολως θιγουν την αξιοπρέπεια των Γερμανο-Ελβετών! Αυτη θα ειναι η Ευρώπη που οραματιζονται ο Σοιμπλε και η παρεά του: μια παρέα απο κλέφτες που το μονο που θα τους νοιαζει θα ειναι πως θα ληστεψουν τον εθνικο πλουτο των μικροτερων οικονομοιών και θα τις καταστησουν φορου υποτελη προτεκτορατα που θα επιβειωνουν προσφεροντας φτηνη εργασια και τσαμπα διακοπες στον κατατακτητη τους με ανταλλαγμα και νεα δανεια που θα βυθιζουν την χωρα σε βαθυερο τελμα εξαρτησης. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΤΑΝ Ο ΧΙΤΛΕΡ) ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ "ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ". ΥΓ. Αρε Θανο, μου αρεσει που βρήκες τον λογο του Σιμπλε λιτο και πειστικό... Σβησε το φως και καληνύχτα...
Panagos
24/03/2013 17:52
Πρέπει να τελειώνουμε με την «οικονομία-καζίνο» της Κύπρου, λέει ο Μοσκοβισί!!!!O Ypourgos Oikonomikon tis Galias (i mipos ine ke avtos sklavos ton Germanon???) Ara ta chalia tis Kyprou ta vlepei oli i Evropi, ochi mono i "kaki Germania" me tus "anthelines" Kangelario Merkel ke Ypourgo Schauble. As prosgiothume loipon...
Θάνος
24/03/2013 00:48
Βρήκα τον λόγο του Σόιμπλε λιτό,πειστικό με αίσθηση του μέτρου και της λογικής. Δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε ένας Ελληνας πολιτικός που να μιλάει με αυτό τον τρόπο. Σε μας το συναίσθημα, τα μεγάλα λόγια και η κομματική ιδιοτέλεια υπερισχύουν της λογικής, του μέτρου και της αγάπης της πατρίδας. Στην ουσία είναι θέμα όχι διαφορετικής κουλτούρας αλλά βαθμού ευφυίας.
Νεμεσις
30/03/2013 00:44
Δωσε μου και μενα 500 εκατομυρια ευρω να δεις τι καλα που θα σου τα πω και θα με συμπαθησεις 100% !!!!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.
25/03/2013 06:54
Για ψαξε λιγο στο ιντερνετ να δεις τον Βιο και την πολιτεια του ανθρωπου που μας κουναει το δαχτυλο. Ριξε πρωτα μια ματια εδω (http://www.tovima.gr/world/article/?aid=118269)και μετα ψαξε το και σε διεθνη εντυπα. Ετσι για να δεις σε τι αγιο πιστευεις. Προς θεου, δεν υποστηριζω τους Ελληνες πολιτικους, απλως σου δειχνω πως και ο Σοιμπλε ειναι αναλόγου φυραματος. Μην τρεφεις αυταπατες για σωτηρες, ολοι ειναι λαμογια και δημαγωγοι, ειμαστε πλεον στο λακο των λεόντων χωρις να υπαρχει ελπιδα σωτηριας.
panos62
23/03/2013 07:45
Πάντως ανεξαρτήτως αν είναι αντιπαθής φυσιογνωμία δύσκολα μπορεί αν διαφωνήσει κανείς με αυτά που λέει στα περισσότερα έχει δίκιο δυστυχώς για εμάς.
Stathis
23/03/2013 01:55
einai poly kalodoulemenes oi apanthseis tou.. kai apokleietai na ta apanthse afta se pragmatiko xrono.. profanws h synenteyxh egine mesw presveias, diermhnewn kai symvoulwn...
Νικος
22/03/2013 21:39
Στην Ελλαδα οποιος εργαζεται τιμια και πληρωνει τις υποχρεωσεις του, ειναι το ΚΟΡΟΙΔΟ!Μαγκες ειναι τα λαμογια και οι κλεφτες που ζουν ει βαρος αλλων! Οι ξενοι κοιτουν τα δικα τους συμφεροντα και το κανουν πολυ καλα! Ελεος πια, λιγο μυαλο,λιγη αξιοπρεπεια.Ας κοιταξουμε και εμεις ΕΝΩΜΕΝΟΙ το ΔΙΚΟ μας συμφερον,δυναμικα,εξυπνα,τιμια και αποτελεσματικα!Οχι αλλη κλαψα και ανεξοδες ψευτομαγκιες !Κανεις δεν θα μας λυπηθει ουτε θα μας φοβηθει!!!
andreas
22/03/2013 18:35
"Οποιος ισχυρίζεται ότι η ευρωζώνη πρέπει να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που δεν θα λειτουργήσει, επειδή σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, έχει περίεργη αντίληψη για την Ευρώπη." Είναι ακριβώς το λάθος που έκανε και ο Μακάριος όταν φλέρταρε με την ΕΣΣΔ, αλλά και το ΚΚΕ στην Ελλάδα όταν αγνόησε το γεγονός ότι ο Στάλιν προτιμούσε να έχει καλές σχέσεις με τη Δύση (στο βαθμό του εφικτού) παρά να υποστηρίξει πάση θυσία τον ΕΛΑΣ. Παίρνουμε πολύ σοβαρά τον εαυτό μας, αλλά ποτέ τους άλλους (που θεωρούμε κιόλας κορόιδα, τρομάρα μας).
Σπυρος Μ
22/03/2013 18:26
Δεν πρεπει να δινεται βημα στον ανθελληνα Σοιμπλε απο ελληνικες εφημεριδες. Μεγαλο ατοπημα η συνεντευξη αυτη. Ντροπη στα Νεα.
Panagos
24/03/2013 11:41
I ntropi ine apoklistika diki su giati skeptese diktatorika. Grapse kanena sovaro epichirima schetika me ta legomena to Soible ke tote ta xanaleme. Ti ipe o Soible;: Voithia stin Kypro ne, ala ochi stin plati ton alon Evropeon forologumenon. Me ala logia, ke malista Ellinikotata,:Opios echi ta genia echi ke ta chtenia...
Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης
22/03/2013 21:33
Θα πρέπει πάντα να ακούς και την αντίθετη πλευρά ακόμη και αν δεν την πιστεύεις - τουλάχιστον καταλαβαίνεις τον τρόπο σκέψης του και πού το πάει διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές
Ανδρέας
22/03/2013 20:26
Ναι, καλύτερα να δίνουνε βήμα στον Κάμμένο και τον Τσίπρα...
Σπυρος Μ
22/03/2013 20:39
Τουλαχιστο αυτοι δεν απεργαζονται την καταστροφη της Ελλαδας- Κυπρου. Η λειψανδρεια πολιτικης ηγεσιας και στις δυο χωρες οδηγησε στην καταστροφη, εδωσε βημα στους εχθρους να μας λιωσουν κατω απο τη μποτα τους. Εξακολουθω να πιστευω οτι πρεπει να σνομπαρεται ο Σοιμπλε απο τα ελληνικα μεσα ενημερωσης.
Μανόλης
24/03/2013 16:47
Θεωρεις σοβαρους τον Τσίπρα και τον Καμμενο; Αυτούς να δεις κολοτουμπες που θα κάνανε αν ηταν κυβερνοντες.
Ανέστης
22/03/2013 18:21
Και όμως αδερφοί Έλληνες....υπάρχει ακόμη το κόστος των 400 ετών Τουρκιάς στην πλάτη μας. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι ακόμη και με αυτές τις στερήσεις που έχει δεχθεί ο κάθε προλαλήσαντας από με, να εξυμνεί τον μισάνθρωπο και εμπνευστή της Νέας Ενωμένης Γερμανόδουλης Ευρώπης!! Και να χρησιμοποιεί και Ελληνικές λέξεις γιαυτό!! Σκάψτε βαθιά και ανήλιαγα να μπείτε μέσα εσείς που συμφωνείτε! Ή αλλιώς να φύγετε από την Ελλάδα. Δεν σας θέλουμε εδώ! Να πάτε εκεί και να μείνετε όσο θέλετε! Δεν θα μας λείψετε ουδόλως! Να φύγετε τώρα όμως!! Ανθέλληνες δουλοπάροικοι. Αντί να διώξετε την κυνέρνηση που γλύφετε, παρακαλάτε την Γερμανική εγκατάσταση στην Ελλάδα των 4500 ετών!! Κίναιδοι της ημέρας!
Πυροσβεστης
25/03/2013 01:32
Εισαι βαθια νυχτομενος φιλε... Παντος μας διασκεδασες με το παραλληρημα σου, εσυ μεγιστε ελληνα αγωνηστη!
Ανέστης
25/03/2013 17:40
Ασφαλώς και κοιμάμαι αδερφέ Έλληνα. Εσύ όμως ως αφυπνισμένος πατριώτης-φιλογερμανός, ελπίζω να υποσκάπτεις το μέλλον των παιδιών σου. Και πάλι λέω, σε όλους σας τους γερμανόδουλους που αγοράζουν προφυλακτικά και μωρόπανα από τα Lidl, να πάτε εκεί να ζήσετε. Τι ποιο απλό και σωστό για τις απόψεις σας. Αλήθεια, πως σχολίασες το σχόλιο μου στα παιδιά σου? Κοίτα έναν ......τι? Πες μου .... είμαι πολύ περίεργος.
Μανόλης
24/03/2013 16:49
Τι λες ρε μάγκα;
Ανέστης
25/03/2013 17:44
Εσύ τι κατάλαβες ρε "μισόμαγκα"? Αυτό ακριβώς! Απλά δεν σε αφήνει η θέση που κατέχεις, να το καταλάβεις.
ελευθερος
22/03/2013 18:10
Προτεινω μια δικτατορια του προλεταριατου ή εθνικοσοσιαλισμο.Κατι σαν Σταλιν,χιτλερ,Πολ ποτ και αλλες δοξες του παρελθοντος αλλα εγω να εχω προλαβει να φυγω.Τι ωραια που ηταν τοτε ο κοσμος!Ονειρο ηταν και περασε!
GEROGIWRGIS
22/03/2013 17:45
THS STRABHS ..THS FTAINE TA MALIA. EMEIS EIMASTE PERISTERES,PARTHENES,ATHWOI, RE AEI STON D...EGW KAI ESY FTAIME,DEN FTAINE OI GERMANOI GIA THN KATANTIA MAS. AKOMH KAI TWRA MAS DOYLEYOYN OI DIKOI MAS KAI EMEIS EKEI TO BIOLI MAS. MAKARI NA KATSOYN EKATW XRONIA STHN PLATH MAS OI TRIKANOI.MONON ETSI THA FTIAKSOYME PATRIDA KAI KRATOS. AKOMH TA LAMOGIA KAI OI EPIORKOI ZOYN KAI BASILEYOYN KAI TRWNE KALA KA EMEIS ZHTIANEYOYME. TROIKA KAI PALI TROIKA.
Ψυρης
22/03/2013 21:49
Θα μου εξηγησεις γιατι η τροϊκα ειναι αυτη που πρεπει να σου φτιαξει κρατος; Εσυ δεν επρεπε; Κατ' αρχας, γιατι θα το κανει η τροϊκα; Σου περασε ποτε απο το μυαλο; Στο χρωσταει; Κανει αγαθοεργιες; Απαντησε μου, σε παρακαλω, τι σε κανει να πιστευεις οτι στο χρωσταει η τροϊκα να κανει κατι τετοιο; Ποιος ο στοχος και η ανταμοιβη της;
troll
22/03/2013 21:13
αγαπητέ μου είναι σίγουρο μετά από αυτά που γράφεις ότι είναι το μόνο που σου αξίζει...ΜΟΝΟ οι ελληνες φταίνε για την κατάντια τους... επίσης κ όλως τυχαίως ΜΟΝΟ οι ιρλανδοι,ιταλοι πορτογαλοι,ισπανοι,ισλανδοι...ΜΟΝΟ αυτοι...θα σου πρότεινα μερικές καλές πηγές ενημέρωσης αλλά όταν απουσιάζει η κοινή λογική τσάμπα κόπος...
Ιάκωβος-Κύπρος
22/03/2013 17:40
Εφοσον μας καταστρεψατε τον τραπεζικο μας τομεα κ. Σοιμπλε και τα εσοδα μας σαν κρατος θα μειωθουν 30-40%, πως θα σταθουμε στα ποδια μας και πως θα αποπληρωσουμε το χρεος προς την τροικα? Αυτα γιατι δεν τα λετε, αλλα προφανως θεωρειτε οτι απευθυνεστε σε ανοητους.
Babis
22/03/2013 18:26
Ο τραπεζικός τομέας σας ήτανε ήδη κατεστραμμένος για αυτό και ζητάγατε 10 δις από τον κύριο Σοιμπλε και την παρέα του.
Ιάκωβος-Κύπρος
22/03/2013 20:58
Αγαπητέ φίλε, ο τραπεζικός μας τομέας όντως έπαθε μεγάλη ζημιά λόγω του ελληνικού κουρέματος. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα το προκάλεσε η Ευρώπη με το κούρεμα έπρεπε να μας βοηθήσουν, όπως έκαναν και με την Ισπανία, και να μας δώσουν τα χρήματα, υπό όρους φυσικά, για να βγούμε από την κρίση. Δυστυχώς και παρόλο που τα 17 δις, όπως οι ίδιοι τα υπολόγισαν και το ποσό είναι φουσκωμένο, δεν είναι τίποτα για την Ευρώπη, έβαλαν ως όρο να γίνει κούρεμα στους καταθέτες και να διασφαλίσουμε οι ίδιοι ένα σημαντικό ποσό. Όταν επιβάλεις ένα τέτοιο μέτρο σε μια χώρα όπου το 50% της οικονομίας βασίζεται σε ξένους επενδυτές και καταθέτες, πάει να πει ότι τους διώχνεις. Άρα τι έσοδα θα έχει πλέον το κράτος για να αποπληρώσει το δάνειο στην τρόικα? Δηλαδή μας καταστρέφουν τα έσοδα μας και μετά μας λένε ότι μας βοηθούν! Η Κύπρος ήθελε βοήθεια, όχι να μας διαλύσουν.
Σταθης - Ελλάδα
23/03/2013 09:04
Αγαπητέ φίλε, τα Ελληνικά ομολογα κουρευτηκαν, επειδη τεραστια Ελληνικά κεφάλαια εκλάπηκαν και εφυγαν σε "φορολογικούς παραδείσους" (κυρίως στην Κύπρο) μεσω offshore που δημιουργήθηκαν μ' ενα τηλεφώνημα. Κρύφτηκαν και "ξασπρισαν" δε, σε τράπεζες τύπου Λαικης, Κυπρου κλπ. Το 50% της κυπριακης οικονομιας - οπως λες - λοιπόν, στηρίχθηκε σε τέτοιου είδους κεφάλαια. Και αυτό, δεν θα μπορουσε να γίνεται ανεκτό πλέον ΚΑΙ στην Ελλάδα. Τα έσοδα σας θα πρεπει να κοιτάξετε να προερχονται από άλλης μορφής διαδικασίες και οχι απο την καταλήστευση λαών. Ο αέρας τελείωσε!
Ιάκωβος-Κύπρος
25/03/2013 14:00
Φίλε Στάθη, η Κύπρος αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς (πχ Συμβούλιο της Ευρώπης) σε θέματα ξεπλύματος και σε ενημερώνω ότι έχει πολύ καλύτερη βαθμολογία από την Ελλάδα η οποία έχει από τις χειρότερες αξιολογήσεις στην Ευρώπη. Άρα τι να υποθέσω ότι γίνεται στην Ελλάδα αν στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα?! Ειδικά σε μια χώρα όπου δυστυχώς η διαφθορά πάει σύννεφο και είναι η διαφθορά των πολιτικών που οδήγησε την Ελλάδα σε αυτό το χάλι. Αντίθετα στην Κύπρο τα δημόσια οικονομικά μας ήταν μια χαρά, καταστραφήκαμε από τις τράπεζες. Όλες οι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα βασίζονται στο ίδιο μοντέλο, δηλαδή στην παροχή υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές παρέχοντας διάφορα κίνητρα όπως υψηλά επιτόκια, αλίμονο να περιμένουμε από μια τόσο μικρή χώρα να έχει βαριά βιομηχανία και να ανταγωνίζεται χώρες μεγαθήρια.
Κυριακη
22/03/2013 22:43
ο τραπεζικος τομεας της κυπρου καταστραφικε απο μονος του. Οι κυπριακες τραπεζες εδιναν 6% τοκο στις προθεσμιακες καταθεσεις. Επρεπε λοιπον καπου να επενδυνσουν και να εισπραξουν τουλαχιστουν 7%. Μια τετοια καλη επενδυση με ψηλες επιδοσεις ηταν τα ελληνικα ομολογα. Μεχρι το κουρεμα. Δεν τους ενδιεφερε να βοηθησουν την ελλαδα. Το συνφερον τους κοιτουσαν. Και εισεπραταν το αιμα του φτωχου ελληνα για να το δωσουν στον μαφιοζο ρωσο. Ντροπη στις τραπεζες... Και σε οσους ταυτιζονται μαζι τους.
Ιάκωβος-Κύπρος
25/03/2013 14:08
Συμφωνώ για τις τράπεζες οι οποίες άλλωστε είναι αυτές που μας βύθισαν στα σημερινά χάλια. Τα Ελληνικά ομόλογα φυσικά και δεν τα αγόρασαν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, άλλωστε τα περισσότερα τα πήραν από τις γερμανικές τράπεζες οι οποίες τα ξεφορτώνονταν εφόσον ήξεραν από πριν για το κούρεμα. Η κίνηση για να βοηθηθεί η Ελλάδα έγινε αποκλειστικά από την κυβέρνηση της Κύπρου η οποία κατόπιν λαικής απαίτησης υπέγραψε να χαριστούν τα μισά χρέη της Ελλάδας, παρόλη που γνωρίζαμε ότι οι δικές μας τράπεζες θα δέχονταν τεράστια ζημιά. Από εκεί δυστυχώς ξεκίνησαν όλα. Η Κύπρος σαν μικρή χώρα κατάφερνε να προσελκύει ξένους επενδυτές με τα ψηλά επιτόκια, δυστυχώς όμως και ενώ ήξεραν οι τράπεζες για το μεγάλο ρίσκο των Ελληνικών ομολόγων τα αγόραζαν σε χαμηλή τιμή και έδειχναν τεράστια κέρδη, με αποτέλεσμα οι διευθυντές των τραπεζών να παίρνουν μεγάλα μπόνους, άλλωστε από εκεί ξεκίνησαν όλα.
sagamore
22/03/2013 17:16
Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο ο τύπος...
Νικος Κωστοπουλος
22/03/2013 17:11
Τι κριμα που τοτε στο τελος του Β Π.Π οι Αμερικανοι χαριν των συμφεροντων των πολυεθνικων σπου δρουσαν στην Γερμανια-π.χ η G.M OPEL αλλα κια λλες χημικες βιομηχανιες-σας εδωσαν το φιλι της ζωης.Τωρα ξαναβγαζετε γλωσσα κ ξεχνατε οτι οτι κι αν κανετε ενεργεια δικη σας δεν εχετε.ΤΕΛΟΣ.Η αρπαχτη του κοσμου εγινε προ πολλου χρονου απο του Αγγλο-Γαλλους κι Αμερικανους μετα,κι ετσι εσεις μεινατε ρεστοι.Παντα θα εξαρταστε απο αλλου ενεργειακα γι αυτο κ τωρα πεσατε σαν τους λυκους στην Κυπρο π που εχει φυσικο αεριο. Κ*..ταδες!
ΕΡ
22/03/2013 15:30
THΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ. ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑΖΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΤΑΙΡΩΝ!! ΑΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ! Αλλά ποιός θα ορθώσει ανάστημα, ο ΣΑΜ??? Αυτός ΔΕΝ γνωρίζει από κόκκινες γραμμές στη Φράου. ΜΟΝΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΝΕΙ... ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΦΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ "ΟΧΙ !"
sfrang
22/03/2013 14:58
Γιατί δεν ρωτάτε και τον Αναστασιάδη ποιανού επινόηση ήταν το κούρεμα; Το έχουν δηλώσει εξ άλλου όλοι οι συμμετέχοντες, υπάρχουν και τα πρακτικά των συσκέψεων...
Σταύρος Ν.
22/03/2013 13:54
Εχει απολυτο δικιο. Οχι μονο στα λογια, αλλα και στις πραξεις. Πειθαρχημενοι, παραγωγικοι ανθρωποι. Ας τους ακουσουμε, μαθουμε. Οι ψευτομαγκιες για τις οποιες ολοι ειμαστε υπευθυνοι πρεπει να σταματησουν για να εχουμε προοπτικη. Ειμαστε εξυπνος, δημιουργικος λαος, αρκει να μπουμε σε μια σειρα. Να ξερουμε τις υποχρεωσεις, απαιτησεις μας. Κατι που δεν γινεται τωρα.
Stathis
23/03/2013 02:30
Εδώ μιλάμε για έναν άνθρωπο- υποκριτή που ποδοπατεί την Ευρώπη εις το όνομα των μεγάλων Γερμανικών τραπεζών και συμφερόντων, που αδιαφορεί για την ανεργία, τη φτώχεια και τον πόνο που οι πολιτικές του δημιουργούν και εσύ βρίσκεις δικιο? γιατί δεν επιφύλαξε την ίδια τύχη με της Κύπρου για τις γερμανικές τράπεζες και καταθέτες όταν κινδύνευαν από τα υπέρογκα δάνεια/ haircuts του νότου, τα τοξικά δάνεια στην Αμερική κτλ?
Νικος Κωστοπουλος
22/03/2013 17:15
Η Γερμανια μετα το τελος του Β Π.Π ηταν σωρος ερειπιων.Ζησαν χαριν των ΗΠΑ που τους επετρεψαν-κακως κατ εμε-να ξαναγινουν κρατος με την δικη τους οικονομικη βοηθεια.Η Ευρωπη ειναι μια γερασμενη πορνη που η μπογια της περασε προ πολλλου.Νεες δυναμ ις στην αγορα Κινα Ινδια Taiwan Indonesia θα τους δωσουν γερη κλωτσια κ συντομα μαλιστα.
A. Katsaounis
22/03/2013 12:50
Ich finde die die Argumentation des Deutschen Finanzministers zur Beantwortung der ihm gestellten Fragen sehr logisch und korrekt. Emotionen, wenn auch aus der Sicht des betroffenen verstandlich sind, helfen nicht Probleme zu losen. Mann muss gemachte Fehler als solche erkennen, anerkennen und Losungen akzeptieren, auch wenn sie den betroffenen weh tun. Das ist oft schwierig, insbesondere wenn dadurch emotionale Wunden entstehen. DIE VORBEREITUNG DER ZUKUNFT IST WICHTIGER ALS DIE GEGENWART. Nur mussen die Losungen ein Uberleben in Gegenwart ermoglichen. Mit freundlichen Gru?en Prof. Dipl.-Ing. A. Katsaounis
Κώστας Υ.
22/03/2013 22:43
Συμφωνώ και επαυξάνω!
So geht es leider
22/03/2013 17:31
Her Prof. Dipl.-Ing. A. Katsaounis, diejenigen, die von der Waehrungsunion profitiert haben, sind allein die Deutschen. Und jetzt wollen sie die Rechnung einfach nicht zahlen. Auf diesen Weg gibt es fuer Europa allergings gar keine Zukunft. Es ist der Weg der ostdeutschen Kuh, die allein fuer die Geldtasche und den Bankkonto Ihrer Mitbuerger sorgt. Wenn es keine Maerkte mehr fuer die deutschen Produkte gibt und die Arbeitslosigkeit alle Rekorde springt, dann wirst Du verstehen, wie peinlich es wird ... Und diese Verarschung der Zyprioten fuer allein 5.8 Milliarden, das ist unverschaemt! Mit freundlichen Gruessen und Wuensche fuer (Ihre) gute Besserung. Ihr V.
troll
22/03/2013 20:33
ξαδελφος του Χριστοφορακου μαλλον...χεχεχε
Illusionen
22/03/2013 18:50
Warum wollten die Griechen unbedingt in der EU? Vielleicht um Subventionen ohne Ende zu kassieren? Statt ihr Land damit zu modernisieren haben sie Luxusguter gekauft und im Kafeneion Fredo getrunken! Μάλλον είσασταν κάπου αλλού όταν γίνονταν αυτά στην Ελλάδα κι ήρθατε όταν βούλιαξε για να πείτε ότι φταίνε οι άλλοι και πρέπει να σας πληρώσουν γιατί εσείς είστε ο "περιούσιος λαός"... Συγχαρητήρια για το σοφό πνεύμα!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.
22/03/2013 11:52
Υπεροχα τα λεει ο Κος Σοϊμπλε. 1) Οτι (στραβο) εγινε εξ αρχης, εγινε και το βαζουμε κατω απο το χαλακι, 2) ...αλλα αν το στραβο εξακολουθει να "δουλευει" στην δικη μας παρεα το κανουμε γαργαρα. Οι δικες μας οι "πομπες" δεν σας αφορουν, για σας μιλαμε τωρα... 3) Τα πραγματα στην Ελλαδα που υπακουσε ειναι πλεον καλα Τα συμπερασματα ειναι ευκολο να εξαχθουν.
th54th
22/03/2013 11:48
...... ψυχρή Λογική
Ελένη Β.
22/03/2013 21:16
Γιατι οχι κοινη λογικη;
Πέτρος Σαβάτιος
22/03/2013 11:25
γρήγορα να θεσπίσουμε ενα ύψιστο βραβείο φιλέλληνα και να το δώσουμε στον γλυκύτατο Βόλφγκανκγ...!!!!
Γιώργος Σ.
22/03/2013 18:40
Τι σημαινει φιλελληνας; Τι ειναι Ελλαδα; Γιατι να μας εκτιμησει καποιος για αυτο που ηταν οι αρχαιοι προγονοι μας ή για αυτο το κατιναριο που ειμαστε εμεις; Για να διορθωθουμε πρεπει να καταλαβουμε τι δεν κανουμε σωστα. Ουτε αυτο δεν θελετε.
Δημήτρης
22/03/2013 11:22
κε Παππά, όταν λέει ο Σοϊμπλε να σηκώσουν και ένα βάρος οι πιστωτές εννοεί οι καταθέτες των τραπεζών.... και σε αυτό δεν λέτε τίποτα !?!?! Για πηγαίνετε λοιπόν στην γιαγιά σας και πέστε τις οτι έχει δανείσει την τράπεζα σας επειδή έχει τις καταθέσεις της μέσα.. να δείτε σε πόση ώρα θα τραβήξει τα λεφτά ή θα κατ κάνει χρυσό.
GEORGIA
22/03/2013 10:28
ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΙΤΛΕΡ.
Panagos
24/03/2013 14:56
Anoisies ke logia aschetou anthropou me kathari tasi pros tin anevthini dimagogia. Ntropi su Ellinara mu na paromoiazis enan dimokratika eklegmeno politiko me ton dolofono ke stigno diktatora Hitler. Distichos san ke esena skeptonte poloi Ellines. Des tin Chrisi Avgi mesa stin Elliniki Vouli tu 2013 ke meta milas gia Hitler stin simerini Germania. Ntropi su!!!!!
μετέωρη
22/03/2013 09:57
Ο Σόιπλε είναι ξεκάθαρος, εκφράζει απόλυτα την φιλοσοφία της Γερμανίας, απορώ πως οι Κϋπριοι βρέθηκαν τόσο απροετοίμαστοι μπροστα στις αναμενόμενες εδώ και καιρό εξελίξεις> Δυστυχώς η "αναδίπλωσή τους" είναι αναπόφευκτη και θα ευνοήσει για ακόμη μιά φορά την συνέχιση της σκληρής στάσης των Βρυξελών δηλ. της Γερμανίας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα κερδίσει από την ανασφάλεια των αγορών ως ΄¨Οαση ασφάλειας¨" για τα ξένα κεφάλαια, αλλά θα επιβραβευθέι η πολιτική της με αρνητικό αντύκτυπο στις μέχρι σήμερα δειλές προσπάθειες του Ευρωπαικού Νότου για την αλλαγή της.
Αγανακτισμενος αντιφασιστας
22/03/2013 09:53
Μια ερωτηση που επρεπε νατον ρωτησετε ειναι γιατι η Γερμανια αρνηται πεισματικα το ευρωομολογο. Ειναι η μοναδικη λυση για μια νομισματικη ενωση. Κατ/αλλα δε νομιζω να διαφωνει κανεις με τα λεγομενα του. Ειναι απλα η αληθεια.
ΚΠ
22/03/2013 18:12
Ο Σοϊμπλε και οι Γερμανοι γενικά θα αρνούνται το ευρωομόλογο όσο βλέπουν ότι υπάρχουν χώρες με ασταθή οικονομία που είναι επιρρεπής σε χρεωκοπία είτε λόγω κράτους είτε λόγω τραπεζών. Αυτό διότι ξέρουν ότι με το ευρωομόλογο θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για την χρεωκοπία των άλλων αυτόματα. Το έχουν πει ξεκάθαρα. Πρώτα βάζεις τάξη στο μαγαζί σου και μετά κάνεις μια ασφάλεια για την κακή στιγμή...
Ψυρης
22/03/2013 21:52
Γιατι, τοτε, δεν βγαζει απο το μαντρι τους απειθαρχους παρακατιανους; Τι χρειαζεται τις αποτυχημενες και παρακατιανες χωρες του Νοτου η πανισχυρη, εργατικη, τελεια Γερμανια;
ΚΠ
23/03/2013 11:58
Αντίθετα μ'αυτά που πιστεύουν πολλοί, κανείς δεν μπορεί να βγάλει κανένα από την ΕΕ.Το θέμα είναι ότι οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν να συμβάλουν με μεγαλύτερο ποσοστό στο κοινό ταμείο ώστε να προχωρήσει η σύγκλιση (σας λέει τίποτα αυτό;)με τη προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες μέλη κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την ισχύ και σταθερότητα του Ευρώ.
κανένας
22/03/2013 09:38
Ας είναι καλά το Ελλαδίτικο κατεστημένο Βόλφγκανγκ, που σου κάνει πλάτες!! Αλλα θα έρθει η ώρα τους... Εγώ τα παιδιά μου ξέρω τι θα τους διδάξω. Την Ευρώπη σας χαρισμα σας.... Όλα κύκλος είναι....