Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αφού κατά τη διαδικασία ανάδειξης του 13μελούς Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, έλαβε 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων. Εκπλήξεις ωστόσο έκρυβε η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών.

Για την εκλογή του γραμματέα – με τον Νίκο Ανδρουλάκη μοναδικό υποψήφιο – τρία ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια και 56 τα λευκά.

Ο 33χρονος Ανδρουλάκης ήταν η πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου για τη θέση του γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο νεότερος γραμματέας στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν μόλις ενός έτους όταν το κόμμα ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία της χώρας το 1981.

Ο πρόεδρος του κινήματος πρότεινε επίσης για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τους Θάνο Μωραΐτη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Παναγιώτη Αλαμάνο, Κώστα Σκανδαλίδη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Τόνια Αντωνίου, Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Πιερρακάκη, Χρήστος Παπαστεργίου, Συλβάνα Ράπτη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου.

Τις υποψηφιότητές τους για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έθεσαν επίσης – εκτός λίστας – οι Αντώνης Σαουλίδης, Κώστας Μπελτεγρής και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από την Ιπποκράτους αποδιδόταν μεγάλη σημασία στον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος γραμματέας, αφενός διότι θα καταδείξει τη δύναμη των βενιζελικών στο εσωτερικό του κόμματος μετά το Συνέδριο και αφετέρου θα μετρήσει το βάθος του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί εντός της ίδιας ομάδας λόγω των αντιδράσεων που καταγράφονται προς το πρόσωπο του 33χρονου Νίκου Ανδρουλάκη.

Η «επίδοση» των 109 ψήφων σε σύνολο 168 ψηφισάντων θεωρείται ικανοποιητική για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο εκπλήξεις έκρυβε η ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς τρεις από τους επισήμως προτεινόμενους έμειναν εκτός: Συλβάνα Ράπτη, Χρήστος Παπαστεργίου και Ασπα Παπαηλιού.

Αναλυτικά όσοι εκλέχτηκαν και οι ψήφοι που έλαβαν:

Αντώνης Σαουλίδης 61,Παναγιώτης Αλαμάνος 60, Θάνος Μωραίτης 60, Τόνια Αντωνίου 58, Νάντια Γιαννακοπούλου 56, Χαρά Κεφαλίδου 55, Μιχάλης Καρχιμάκης 54, Φώφη Γεννηματά 53, Κώστας Σκανδαλίδης 51, Κυριάκος Πιερρακάκης 46, Βασίλης Κεγκέρογλου 43, Κώστας Μπελντεγρής 41, Πάρης Κουκουλόπουλος 40.

Ανδρουλάκης: «Νοιώθω υπόλογος στους νέους μη προνομιούχους»

Μετά την εκλογή του ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ένα «εσωτερικό δίλημμα» που βιώνει, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια: «Εμείς οι νέοι που ασχολούμαστε με το ΠΑΣΟΚ, η δικιά μας γενιά, είναι ο ύστερος εκπρόσωπος μιας παρελθούσης κατάστασης ή το νέο που θα γεννήσει μια νέα αλλαγή;»

Προσέθεσε ότι από την πλευρά του δεσμεύεται να υπηρετήσει τα «καθαρά μηνύματα» που έστειλαν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο: «Ηλικιακή ανανέωση, ανανέωση όμως και πολιτικής κουλτούρας και πολιτικής πρακτικής, ενότητα. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, όμως. Με πραγματική ενότητα κι όχι επίπλαστη. Με την ενότητα της εσωτερικής δημοκρατίας, με την ενότητα της εσωτερικής δικαιοσύνης» είπε.

Και κατέληξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξανασυναντήσει την κοινωνία και τους νέους, μη προνομιούχους της εποχής μας. «Σε αυτούς πρέπει να προσφέρουμε σήμερα προοδευτικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτούς που σε μεγάλο βαθμό είναι κομμάτι της νέας γενιάς, της γενιάς των πολλών εφοδίων και των λίγων ευκαιριών. Της γενιάς που βιώνει την ανεργία, της γενιάς που βιώνει τη μετανάστευση, της γενιάς που χάνει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή της. Απέναντι σε αυτούς νοιώθω υπόλογος, σε αυτούς πρέπει να ξαναδώσουμε ελπίδα, σε αυτούς πρέπει να ξαναδώσουμε όραμα και θα το κάνουμε και με αυτούς. Με τα νιάτα θα ξανασηκώσουμε την πατρίδα όρθια».