Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από χθες το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομελείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταψήφισε τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο 58χρονος καθηγητής που προήδρευε του Σώματος, περίπου στις 14.30 (τοπική ώρα) ζήτησε να διακοπεί για λίγη ώρα η συνεδρίαση καθώς αισθανόταν δυσφορία. Η πρόταση του όμως δεν έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια, που προφανώς δεν είχε αντιληφθεί το προσωπικό πρόβλημα του έλληνα ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος να ζητήσει μια τρίλεπτη διακοπή για προσωπικούς λόγους. Κατά την αποχώρησή του από το προεδρείο κατάρρευσε, προκαλώντας σοκ στην Ευρωβουλή.

Παρότι τρεις γιατροί από τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές που έσπευσαν να τον βοηθήσουν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι περισσότεροι στην αίθουσα αρχικώς θεωρούσαν ότι επρόκειτο για λιποθυμικό επεισόδιο λόγω και της έντασης που επικρατούσε κατά τις ψηφοφορίες. Τα αμέσως επόμενα λεπτά σήμανε συναγερμός στην Ευρωβουλή, καθώς η ομάδα των γιατρών που κινητοποιήθηκε για τις πρώτες βοήθειες διαπίστωσε ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Κατόπιν αυτού, η διαδικασία των ψηφοφοριών διεκόπη οριστικά με απόφαση του προέδρου του Σώματος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος γνωστοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ενημέρωσε τη σύζυγο του κ. Παπαστάμκου, η οποία αναχώρησε εσπευσμένα για την αλσατική πρωτεύουσα.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής παρέμεινε στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου περισσότερο από μία ώρα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Hautepierre έφθασε με καθυστέρηση 45 λεπτών, κάτι που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών ευρωβουλευτών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έως τις πρώτες πρωινές ώρες γινόταν μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστεί η εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ συνεχή ενημέρωση για την κατάστασή του είχε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ.Ο 58χρονος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς εξελέγη το περασμένο καλοκαίρι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη δεύτερη θητεία του στην Ευρωβουλή, που άρχισε το 2004. Νωρίτερα είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με τη ΝΔ (στην Ημαθία τις περιόδους 1989 και 1996), ενώ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990 – 1993) διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και κατόπιν υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.