Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ενώπιον των φορέων της Θράκης και με αφορμή τις αντιδράσεις για την επένδυση του χρυσού, τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν περνάει μέσα από Μνημόνια, ούτε ΑΟΖ, ούτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος». «Ακόμη και στην τελευταία αφρικανική χώρα δεν θα υπήρχε περίπτωση να βγάζουν στο σφυρί τον πιο κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό, όπως κάνουν εδώ με τον ΟΠΑΠ, και να γίνονται δεκτοί στον διαγωνισμό επενδυτές που δεν έχουν καταθέσει παρά 1.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «αν το όραμα του κυρίου Σαμαρά για την ανάπτυξη είναι να μας κάνει Αφρική, τότε να μη συζητάμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά να ενταχθούμε στην Ενωση Αφρικανικών Κρατών».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι επί πολλά χρόνια δεν ακολουθήθηκε σωστό αναπτυξιακό μοντέλο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λειτουργεί προς χάριν της διαπλοκής στο θέμα της επένδυσης των χρυσωρυχείων. Πρόσθεσε επίσης ότι στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην οικολογική διατήρηση του τόπου τους.

Χαρακτήρισε “κούφιο” το τελεσίγραφο του Πρωθυπουργού για την αδειοδότηση των χρυσωρυχείων, αναφέροντας ότι η Θράκη είναι τόπος με ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πρέπει να στραφεί στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος τόνισε πως το τρίπτυχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται «στην ναυτιλία, στον τουρισμό και στις εξαγωγές».