Δυο ημέρες υπερεντατικής διαπραγμάτευσης περιμένουν από τη Δευτέρα την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στα βασικά θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ως την Τετάρτη, οπότε και αναχωρεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Κανένα θέμα δεν έκλεισε σήμερα», επιβεβαίωσε την Κυριακή υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι διαβουλεύσεις έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα-δηλαδή αντιλαμβάνονται επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει».

Στη σύσκεψη που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες έγινε μια αποτίμηση των δράσεων και των πολιτικών διαφόρων υπουργείων, όπως είπε ο ίδιος, μεταξύ των οποίων οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εισπραξη της δόσης του Μαρτίου.

Πρόκειται βασικά για τον καθορισμό προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.

«Εχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει η χώρα για να πάρει την επόμενη δόση του δανείου», ανέφερε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχα στοιχεία για τις πολιτικές που τους αφορούν έδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης. «Όλα αυτά αξιολογούνται από την τρόικα», πρόσθεσε.

Ανοιχτό παραμένει, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλων, ασφαλιστικών και φορολογικών. «Συνεχίζονται οι συζητήσεις», είπε η υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το τέλος ακινήτων

Ανοιχτό άφησε, τέλος, η ίδια πηγή, το τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Όπως έγινε γνωστό, η τρόικα τάχθηκε υπέρ της μη αντικατάστασής του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση το 2013, από τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξει υστέρηση εσόδων. Ερωτηθείσα σχετικά η πηγή του υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι όλα τα θέματα αυτά είναι υπό συζήτηση.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τάκη Αθανασόπουλου από ξένο, η πηγή απάντησε «Δεν προκύπτει από κάπου. Δεν ετέθη το θέμα».