«Παραμένοντας μεν συντηρητικός, υπέρμαχος δηλαδή της διατήρησης και της εμπέδωσης του κοινωνικού καθεστώτος στο οποίο πίστευε και το οποίο για μας είναι καθεστώς συντήρησης και κοινωνικής αδικίας, εντούτοις ο Καραμανλής επέδειξε ταυτόχρονα ευαισθησίες, στις νέες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, πρώην Πρωθυπουργού και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

«Σφράγισε την Μεταπολίτευση»

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν οι ξεχωριστές προσωπικότητες στην Ιστορία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που αναφερόμενος στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπογράμμισε ότι «ήταν ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση. Κατάφερε να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες».

«Η απόσταση από τα χρόνια εκείνα, μας βοηθά να προσεγγίσουμε σήμερα με λιγότερες προκαταλήψεις την επίδρασή του Καραμανλή στη σύγχρονη δημοκρατία και στη σύγχρονη Ελλάδα» παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνώρισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολεμική Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε κλείνοντας ότι «κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του. Και ξέρετε ο έπαινος από τους πολιτικούς σου αντιπάλους όχι μετά θάνατον, αλλά όσο ακόμα βρίσκεσαι εν ζωή, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα σημερινά λόγια»,συμπλήρωσε.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

«Συνεχίζουμε την κληρονομιά του» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι «Δημοκρατία σημαίνει να λύνουμε τις διαφωνίες μας με διάλογο, με επιχειρήματα». «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ένωσε τούς Ελληνες. Δίδαξε υπευθυνότητα» είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, που έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα. Λιτός και αυστηρός στην ιδιωτική του ζωή, εχθρός της εύκολης ρητορείας και της δημαγωγίας, ήξερε πότε έπρεπε να αποχωρήσει και να παραμείνει στη σιωπή. Σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου και πέρασε στην Ιστορία συνοδευόμενος από τον καθολικό σεβασμό φίλων και αντιπάλων».

Οι άλλοι ομιλητές

Αμέσως μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και επιστήμονες αναφέρθηκαν στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ομιλητές ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης, ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Μαρίνος,ο ομότιμος καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης,πρώην υπουργός ενώ τη συζήτηση που συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση έκλεισαν ο αδελφός του Κ. Καραμανλή Αχιλλέας, πρώην υπουργός και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -που φιλοξενεί την εκδήλωση- Ιωάννης Μάνος.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος, όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης (εκτός από τον Λουκά Παπαδήμο που απουσιάζει στις ΗΠΑ), δηλαδή οι Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, οι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας και Παναγιώτης Πικραμμένος, υπουργοί, βουλευτές, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και άλλοι.