Πολλαπλά εγκεφαλικά προκαλούν στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του κόμματος για το Φορολογικό, αλλά και τα ανοίγματα προς την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και την ανδρεοπαπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Στέλεχος που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα (όπως ονομάζεται η μειοψηφία) σχολίαζε χθες ότι «έπαθε σοκ» όταν διάβασε το Φορολογικό που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΕΒΕΑ, ιδιαίτερα σε σημεία που αφορούν στρατηγικής σημασίας επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Φορολογικό, το οποίο τα στελέχη της μειοψηφίας πληροφορήθηκαν μαζί με τους δημοσιογράφους και τους καλεσμένους στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ, εστιάζουν σε δύο σημεία: στην αποκήρυξη, όπως λένε, από την πλευρά της ηγεσίας του κινήματος «Δεν Πληρώνω», το οποίο υποστηρίχθηκε έμπρακτα από τη βάση έως την κορυφή της πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πρόταση για καθιέρωση ενός και μόνο αριθμού για κάθε πολίτη «από τη γέννησή του» προς αντικατάσταση των αριθμών ταυτότητας, μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, δημοτολογίου, ΑΦΜ κ.λπ.

Για το δεύτερο, στελέχη που έχουν εκφράσει στο παρελθόν έντονη επιφύλαξη για τη «δεξιά στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για «υιοθέτηση, ουσιαστικά, του ηλεκτρονικού φακελώματος» και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.

Τα δύο αυτά λεπτά σημεία που άναψαν φωτιές στο εσωτερικό αποτελούν, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, κορυφαίες επιλογές της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, αφού, ως γνωστόν, ακόμα και ο πρόεδρος του κόμματος δεν πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ που αναλογεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας του –κατά δήλωσή του τα χρήματα τα έχει καταθέσει στο ΚΕΘΕΑ.

Η επίμαχη παράγραφος που αφορά, κατά τη μειοψηφία πάντα, το «απόλυτο άδειασμα» του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και όσους το στήριξαν καλώντας τους πολίτες να μην πληρώνουν, π.χ., το αντίτιμο των διοδίων, βρίσκεται στις «Προτάσεις για την ανακούφιση από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική και τα επαχθή χρέη».

Εκεί αναφέρεται ότι η μνημονιακή φορολογική πολιτική, εκτός του ότι είναι παντελώς άδικη, «δημιουργεί κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο: μια καινοφανή και ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μιας νέας γενιάς πολιτών που θεωρούν (τις περισσότερες φορές δικαίως) τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους ως «νόμιμη», αφού προέχει η επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Η καλλιέργεια μιας τέτοιας κουλτούρας δεν είναι άνευ σημασίας». Και το κείμενο καταλήγει με τη διατύπωση ότι αυτή η κουλτούρα «θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ακόμη και όταν υπάρξει μια δίκαιη φορολογική πολιτική σε μια οικονομία που ανακάμπτει μέσα από μεγάλες πολιτικές αλλαγές».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «με τη διατύπωση αυτή αδειάζουμε πλήρως όσους έτρεχαν για το «Δεν Πληρώνω» τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οχι μόνο τους κατηγορούμε κι από πάνω γι’ αυτό που έκαναν, αλλά είναι και σαν να τους προειδοποιούμε ότι όταν έρθει η αριστερή κυβέρνηση και θα φέρει το δίκαιο Φορολογικό, όλοι αυτοί θα μας είναι και πρόβλημα»!

«Γενικόλογο»

Φορομπηχτικό και γενικόλογο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το φορολογικό σύστημα. Η ανακοίνωση του υπουργείου προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περιμένουμε από τους υποστηρικτές του Μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική»