«Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του Δημοσίου χωρίς απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», θα πει –με το γνωστό, ψυχρό του ύφος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν μετρά πια τα λόγια του. Δεν τα φιλτράρισε ούτε χθες από το βήμα. Και παραδόξως το ετερόκλητο κοινό του από κάτω θα χειροκροτήσει. Ολοι όσοι έδωσαν το «παρών», και ήταν πολλοί, φάνηκε να συμφωνούν μαζί του πως η περίοδος της διακυβέρνησής του ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα άντεχαν σήμερα την «αλήθεια μέχρι ωμότητος» (sic) που ευαγγελίζεται ο Επίτιμος.
Από πολύ νωρίς στην Πειραιώς έχει μποτιλιάρισμα. Εξω από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου παρουσιαζόταν χθες το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993», επικρατούσε το αδιαχώρητο. Τηλεοπτικά βαν, διμοιρίες των ΜΑΤ, λιμουζίνες και οπαδοί του Μητσοτάκη κάθε ηλικίας. Από συνομηλίκους του πρώην πρωθυπουργού μέχρι νεαρές με μίνι και δωδεκάποντες γόβες.
Στην είσοδο, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχονται τους καλεσμένους. Η οργάνωση του event θυμίζει περισσότερο προεκλογική εκδήλωση. Ενας αλαφιασμένος νεαρός ταξιθέτης προσπαθεί να αποτρέψει το κοινό από το να μπει στην αίθουσα. «Δεν θα βρείτε ούτε στις σκάλες ούτε στους διαδρόμους να σταθείτε», τους λέει. Κανείς δεν τον ακούει. Υστερα από μερικά λεπτά, σχεδόν όλοι βγαίνουν απογοητευμένοι και ψάχνουν για μια γωνίτσα στο χολ με καλή οπτική επαφή με τη γιγαντοοθόνη. Μετά τα σχετικά παράπονα δίνεται και ήχος στα μεγάφωνα. Πολλοί μένουν έξω στο αίθριο.
«Κοίτα! Κοίτα! Ο Καρατζαφέρης. Να κι ο Γλέζος. Τον είδες και τον Καμμένο πριν;», λέει μια γηραιά κυρία –που έχει πιάσει και καρεκλίτσα στον ημιώροφο –στη φίλη της. Η χωροταξία της πρώτης σειράς τις απασχολεί περισσότερο από τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, που έχει ήδη αρχίσει να μιλά. Μόλις εντοπίζουν και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη ο ενθουσιασμός τους κορυφώνεται. Ο Φώτης Κουβέλης κι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεν χωρούν στο «ραντάρ» τους.
Τη στιγμή που ο πρώην τσάρος της Οικονομίας εξηγεί υπερήφανα πώς επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη αποκρατικοποιήθηκαν 81 επιχειρήσεις, δυο κυρίες κοντά στα πενήντα συζητούν πιο ενδιαφέροντα ζητήματα: «Α! Κοτσονάτος ο Παλαιοκρασσάς. Κοίτα, η Κατσέλη!». Τι κι αν ο ομιλητής επιμένει πως μειώθηκε στο 1/3 το έλλειμμα των ΔΕΚΟ σε έναν χρόνο κι ο πληθωρισμός από το 20% στο 11%; Στο χολ λίγοι ακούν. Οι περισσότεροι άλλωστε περιμένουν να μιλήσει ο «πατριάρχης».
Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, επισημαίνει πως η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα ήταν όταν στην ευνοϊκότερη περίοδο των 15 ετών μέχρι το 2008 που είχε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί το 3,5% απέτυχε να μειώσει το δημόσιο χρέος. Οι δυο γηραιές κυρίες που τσέκαραν τους διάσημους καλεσμένους, θα αναφωνήσουν με ειλικρινή αγανάκτηση «μα τι κουραστικό». Η αλήθεια των αριθμών είναι σκληρή ακόμη και για το κοινό του Μητσοτάκη.
Ο ίδιος ο Επίτιμος αργότερα θα παραφράσει τον Πάγκαλο λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός κόσμος αρνείται να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Οχι μόνο να πει ότι ζήσαμε με δανεικά, αυτό το ξέρουν όλοι. Αλλά ότι επωφεληθήκαμε όλοι».

Δεν διστάζει να σχολιάσει και τη σημερινή συγκυρία. Δηλώνει υπέρμαχος του «ανήκομεν εις την Δύσιν». «Η σημερινή Βουλή με την ευρωπαϊκή πλειοψηφία μπορεί και πρέπει να διαρκέσει τέσσερα χρόνια», λέει. Επιτίθεται στους μασκοφόρους της Χαλκιδικής αλλά και στα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο σημερινό ΚΚΕ. «Να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Είναι το ελάχιστο της εθνικής συνεννόησης που απαιτεί ο πόνος του λαού», δηλώνει. Μιλά και για τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας πως η εμφάνιση και τα ποσοστά της «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ασυδοσία της Αριστεράς που επί χρόνια έδινε το κακό παράδειγμα της μη εφαρμογής του νόμου». Στο τέλος έχει και μια συμβουλή για τους σημερινούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες. Μια προτροπή κατά του λαϊκισμού τόσο χρήσιμη για έναν λαό που κι ίδιος χαρακτηρίζει «συναισθηματικό». «Να μάθετε να λέτε «όχι». Και να το ακούετε», θα πει.