Τον κάβο της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνέδρων –αύριο –ευελπιστεί να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το ΠΑΣΟΚ, προτού εισέλθει στην τελική ευθεία για την κορυφαία κομματική διαδικασία. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι μετά τις κάλπες της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να μιλήσει αμιγώς πολιτικά και να απεγκλωβιστεί από τη φθοροποιό συζήτηση γύρω από τα οργανωτικά ζητήματα, που προκάλεσε άλλωστε και τις εντάσεις των τελευταίων ημερών.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που εμφανίστηκε ως ο εγγυητής της καθαρότητας των διαδικασιών και της ενότητας του κόμματος, λειτούργησε κατευναστικά προς όλες τις πλευρές, ενώ εκτιμούν ότι η αυριανή διαδικασία εκλογής συνέδρων θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και καταγγελίες.

Πάντως στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος θεωρούν ως δεδομένο ότι οι δύο διακριτές ομάδες που εμφανίστηκαν με αιχμή τα οργανωτικά ζητήματα, δηλαδή οι ομάδες των δέκα στελεχών (Καρχιμάκης) και της Αριστερής Πρωτοβουλίας (Παναγιωτακόπουλος), θα προκαλέσουν… βαβούρα και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και θα λειτουργήσουν ως κομματικοί στρατοί με στόχο να καταγράψουν ισχυρή παρουσία στα νέα όργανα στα οποία θα εκλεγούν. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα η ομάδα Καρχιμάκη θα κυκλοφορήσει νέο κείμενο ενόψει του Συνεδρίου.

Επίσης, υπογείως στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ενδεχομένως και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα βοηθούσε εάν με τη στάση του έβαζε φρένο στις συμπεριφορές κάποιων στελεχών που βρίσκονται κοντά του, χωρίς να μένει αδιάφορος απέναντι στις κομματικές διαδικασίες.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι τέσσερα:

1 Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει μιλήσει ήδη για την ανάγκη σύναψης μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής του εκλογικού νόμου και το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στην κυβέρνηση, πιθανότατα και με πολιτικά στελέχη, ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας. Από την άλλη, εντός του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται φωνές κατά της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση, με στόχο την ιδεολογική διαφοροποίησή του από τη Νέα Δημοκρατία.

2 Η Κεντροαριστερά θα είναι ένα από τα κεντρικά συνεδριακά ζητήματα. Μετά το «όχι» της Δημοκρατικής Αριστεράς στον διάλογο, όλες οι πολιτικές κινήσεις που τοποθετούνται στον συγκεκριμένο χώρο, με εξαίρεση τον Κοινωνικό Σύνδεσμο του Γ. Φλωρίδη, απάντησαν θετικά στην πρόσκληση της Ιπποκράτους για επανέναρξη της συζήτησης με στόχο την συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναπτύξει κι άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου όσο και μετά. Σε ό,τι αφορά τη ΡΙΚΣΣΥ του κ. Λοβέρδου, που δεν έχει κληθεί ούτε στον διάλογο ούτε στο Συνέδριο, πολλοί στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή του πρώην υπουργού στο ΠΑΣΟΚ.

3 Η ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας έχει προαναγγελθεί αρκετές φορές από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του κόμματος και καλεί τα παλαιότερα στελέχη να κάνουν πίσω. Προφανώς αυτή η ανανέωση θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί στα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

4 Η ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τον ρόλο του ως ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας που στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Θα στηθούν περί τις 500-600 κάλπες σε όλη τη χώρα, σε κάθε καλλικρατικό δήμο αλλά και σε όλα τα διαμερίσματα των μεγάλων δήμων. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελών του ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠ Γιάννη Σουλαδάκη «θα διαρκέσει ώς το βράδυ». Οι εκλεγμένοι σύνεδροι θα είναι περί τους 2.100 με στόχο το σύνολό τους να φθάσει τους 3.200, μαζί με τους αριστίνδην συμμετέχοντες.

Δεν θα συμμετάσχει ο Σημίτης

Δεν θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, όπως ανακοίνωσε χθες και επισήμως με απαντητική επιστολή του προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας στη σχετική επιστολή που του απέστειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση, ενημερώνει ότι δεν θα πάρει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, εύχεται καλή επιτυχία και συγχρόνως δηλώνει πάντα πρόθυμος να συμβάλει στην «κοινή προσπάθεια ενός ουσιαστικού ρεύματος ανανέωσης».

Ο κ. Βενιζέλος είχε απευθυνθεί προσωπικά με επιστολή του στον κ. Σημίτη, ζητώντας του μάλιστα να λάβει τον λόγο για να μιλήσει στους συνέδρους αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ εξήγησε χθες ότι η έγγραφη πρόσκληση προς τον πρώην πρωθυπουργό έγινε γιατί το όνομά του έχει συνδεθεί με μία περίοδο της πολύ πρόσφατης Ιστορίας της χώρας.