Δύο βιβλία αφιερωμένα στον ιταλό διανοητή και συνιδρυτή του ιταλικού ΚΚ παρουσιάστηκαν χθες στην αίθουσα Ακροατήριο της οδού Σίνα, παρόντος και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Το ένα, διά χειρός του εκδότη Λουκά Αξελού έχει τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι». Το δεύτερο, «Για την αλήθεια», με αποσπάσματα από το έργο του ίδιου του Γκράμσι, επιμελήθηκε επίσης ο κ. Αξελός.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Στο σκηνικό της χθεσινής εκδήλωσης δέσποζε η κλασική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Αντόνιο Γκράμσι, με τα συρμάτινα γυαλιά πάνω σε ένα τρίποδα. Στο μέσον, ένα τραπέζι στολισμένο με αφισάκια των παρουσιαζόμενων βιβλίων. Στα δεξιά, πάλι με ένα κάπως πολυκαιρισμένο πορτρέτο του τιμωμένου, ένα βάθρο. Σε αυτό ανέβηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενος από περίπου 300 θεατές με μέση ηλικία, εκείνη όπου οι άνθρωποι έχουν πολιτικά κατασταλάξει, για να χαιρετίσει την εκδήλωση των εκδόσεων Στοχαστής. Στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι στην Ελλάδα η προσπάθεια έκδοσης του έργου του Γκράμσι έγινε στο τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, ότι «η μετάφρασή του έγινε από πολιτικούς κρατούμενους, και είναι επομένως ενδιαφέρον το ότι όπως ο ίδιος έγραψε διωκόμενος, έτσι μεταφράστηκε από διωκόμενους και πρωτοδιαβάστηκε από διωκόμενους».

Και ενώ κάποιος άλλος θα επιχειρούσε να φέρει τον Αντόνιο Γκράμσι στα σημερινά μέτρα και σταθμά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πιο ουσιώδες θα ήταν να αναρωτηθούμε αν εμείς μπορούμε να σκεφτούμε γκραμσιανά». Ο ιταλός διανοητής, εξάλλου, ήταν ξεχωριστός διότι στην ανάλυσή του «ξέφυγε από τις παραγωγικές σχέσεις, προσεγγίζοντας και το εποικοδόμημα»· διότι ένιωθε «φυσική απέχθεια για τον δογματισμό». Ή διότι «μας έδειξε ότι ο αντίπαλος υπερέχει επειδή ελέγχει τις συνειδήσεις των καταπιεσμένων», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμενος προσεκτικά από το κοινό. Επίσης, συμπλήρωσε ότι «ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνίας» και ότι «η απαισιοδοξία μπορεί να αντισταθμιστεί από την αισιοδοξία της βούλησης».

Ο φιλόλογος-συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λαοκράτης Βάσσης, τον οποίο παρακολουθούσε εξίσου προσεκτικά το κοινό, διευκρίνισε κατ’ αρχήν ότι στο ένα βιβλίο («Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι») ο Λουκάς Αξελός «καταθέτει μια θεωρητική ιχνηλασία των κορυφώσεων της γκραμσιανής σκέψης, απαντώντας στο γιατί είναι εξακολουθητικά επίκαιρη», ενώ στο άλλο («Για την αλήθεια ή γιατί να λέμε την αλήθεια στην πολιτική») «γίνεται μια εξαιρετική ανθολόγηση από μέρη του γκραμσιανού έργου».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η « αν η Αριστερά υποκύψει στην πόλωση θα δρέψει ήττες».

Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Μανιάτης εγκωμίασε την επιδεξιότητα του Λουκά Αξελού και μετρώντας τις σελίδες από κάθε γκραμσιανό έργο που ο εκδότης συμπεριέλαβε στο «Για την αλήθεια…» τόνισε ότι οι περισσότερες προέρχονται από το βιβλίο «Τα εργοστασιακά συμβούλια και το κράτος της εργατικής τάξης».

Ο Λ. ΑΞΕΛΟΣ. Οσο για τον κ. Αξελό «ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν κάποιες ερωτήσεις πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Γιατί, π.χ., ο Γκράμσι είναι –αν είναι –ένας από τους πιο αγαπητούς διανοουμένους της Αριστεράς σε ένα ευρύτερο κοινό; «Μέχρι τις αρχές του ’60 ήταν σχεδόν άγνωστος», απάντησε ο εκδότης του Στοχαστή. «Με τις μεταφράσεις μας δημιουργήθηκε ένα ρεύμα και ο Γκράμσι αναδείχθηκε γιατί το άξιζε ως διανοητής κριτικός στις κυρίαρχες αντιλήψεις της Αριστεράς. Αλλά και γιατί στην κρίση της Αριστεράς από το 1989 και μετά, ενώ πολλοί διανοητές της παρασύρθηκαν με τα συντρίμμια, εκείνος κατάφερε να επιβιώσει. Βλέπετε πίστευε ακράδαντα πως «το να λέμε την αλήθεια στην πολιτική αποτελεί αναγκαιότητα»».