«Ταλαντώσεις» μεταξύ μεσαίου χώρου και ριζοσπαστικής πλευράς κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μέσα σε μία και μόνη ημέρα, χθες:

– διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «δεν θα ανεχτεί παραβατικότητα από κανέναν, ούτε από όσους ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο»

– υποσχέθηκε στους αγρότες του κάμπου φθηνό ρεύμα, πετρέλαιο και ρευστότητα

– άναψε πράσινο φως για την επεισοδιακή εισβολή νεολαίων στο γραφείο του Γιώργου Μέργου.

Οι εντυπωσιακοί ελιγμοί Τσίπρα –πάντα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο –συνεχίστηκαν και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί υπέγραψε τη συμφωνία για αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου επιθυμεί συνέχεια της πολιτικής Καραμανλή με άνοιγμα στους Ρώσους. Ολα αυτά ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, η οποία τοποθετείται χρονικά στον Μάρτιο, κι αφού έχει προηγηθεί ο φιλοατλαντικός ύμνος και τα περί συνεργασίας «και με τον διάβολο ακόμα», πρόσφατα στην Ουάσιγκτον!

Πάντως ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο BBC, συνέχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επενδύει πολιτικά στη στρατηγική της έντασης» με στόχο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσδιόρισε ως χώρο που «γεννά βία» τη Χρυσή Αυγή, παρότι παραδέχθηκε ότι «μπορεί να υπάρχουν μικροί πια πυρήνες στον αναρχικό χώρο, ο οποίος μπορώ να πω ότι πολιτικά είναι ηττημένος».

Τόσο προς τη Χρυσή Αυγή όσο και προς τις ομάδες εκείνες που χρησιμοποιούν τη βία, πάντως, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως θα έχει την ίδια συμπεριφορά. Προς τη Χρυσή Αυγή «θα έχουμε μηδενική ανοχή» και προς τους αναρχικούς που ασκούν βία ότι «θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Η εισβολή. Ξεκίνησε ως «συμβολική κατάληψη», εξελίχθηκε σε συμπλοκή μεταξύ μελών της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΜΑΤ και κορυφώθηκε με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στα επεισόδια, που έγιναν χθες το πρωί στην είσοδο του κτιρίου όπου βρίσκεται το ακαδημαϊκό γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου, δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις της Αστυνομίας και ήδη, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ο αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε να γίνει ΕΔΕ.

Γύρω στις 9.30 το πρωί, περίπου δέκα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ εισέβαλαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου, επί της οδού Σταδίου 5, στο Σύνταγμα, προκειμένου, όπως είπαν, να καταλάβουν συμβολικά το γραφείο του κ. Μέργου, διαμαρτυρόμενοι για τη δήλωσή του που αφορά τον κατώτατο μισθό. Οπως υποστήριξαν οι διαδηλωτές η πόρτα ήταν ανοιχτή, αστυνομικές πηγές όμως έλεγαν ότι την έσπασαν και εισέβαλαν στο γραφείο. Κόλλησαν αφίσες στους τοίχους και κρέμασαν ένα πανό από το παράθυρο που έγραφε «Κανείς δεν ζει με 500 ευρώ».

«Ζήσε εσύ με τόσα»

Η κατάληψη, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, κράτησε δέκα λεπτάκαι μετά κατέβηκαν στην είσοδοτου κτιρίου, στη στοά, όπου βρίσκονταν οι άλλοι διαδηλωτέςοι οποίοι είχαν αναρτήσει πανόπου έγραφε «Μέργο των 6.000 ευρώ, σου φαίνονται πολλά τα 586 ευρώ; Ζήσε εσύ με τόσα».Λίγα λεπτά αργότερα έγινεεπέμβαση της Αστυνομίας.