Αποσύρεται από την πολιτική και δεν θα διεκδικήσει καμία εντολή στις ευρωεκλογές του 2014 ο οικονομολόγος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, όπως, γράφει ο ίδιος σε βιβλίο του, που κυκλοφορεί σήμερα.

«Αποφάσισα να μην διεκδικήσω έδρα το 2014. Έχω ήδη δώσει πολλά και θα αρκεστώ πλέον στο να συνεχίσω να διαδηλώνω και να… ψηφίζω», γράφει ο βουλευτής σ’ ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Για να καταργηθούν τα πολιτικά κόμματα! Σκέψεις ενός απάτριδος χωρίς κόμμα».

Η απόφαση να πάρει τη σύνταξή του όταν θα είναι ένας «αληθινός εξηνταοχτάρης», στις 4 Απριλίου, χρονολογείται από τα τέλη Ιανουαρίου 2010.

«Στα 68 μου, θα είμαι ένας εξηνταοχτάρης, αληθινός, ολοκληρωμένος» και «αυτό θα είναι το τέλος της πολιτικής για μένα», είχε δηλώσει τότε.

Παραδέχεται στο βιβλίο του πως είχε ονειρευτεί ένα τελευταίο γύρο και «να είναι υποψήφιος σε ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο στην Ελλάδα», μετά «να είναι υποψήφιος των οικολόγων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Με ένα 10 ως 15%, θα έθετα σε κίνηση μια νέα δυναμική μέσα στην ελληνική κοινωνία και θα είχα κλονίσει τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη», γράφει και προσθέτει:

«Όμως όλο αυτό δεν είναι παρά ένα όνειρο. Το φάντασμα ενός αντίο».

«Κι έπειτα θα με κατηγορούσαν για μια ακόμη φορά ότι είμαι ξεροκέφαλος και έχω ένα υπερβολικό εγώ», ειρωνεύεται.

«Η ιδέα να επανεφεύρεις το χώρο της ιδιωτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής σου» στο μέτρο των 68 χρόνων σου κινητοποιεί τη φαντασία του: «Τρέξε, σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου».

Όμως πριν από την απόφαση να σταματήσει είχαν προηγηθεί πιο προσωπικές σκέψεις, ιδιαίτερα έπειτα από μια επιτυχημένη επέμβαση για την αφαίρεση ενός καρκινικού εξογκώματος.

«Άρχισα να αφουγκράζομαι το σώμα μου. Δεν αισθάνομαι πλέον ικανός να φέρω σε πέρας μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που απαιτεί σωματική και πνευματική παρουσία σε όλη την ήπειρο», εξηγεί.