Επιστροφή στη σκληρή γραμμή με μπόλικη δόση ριζοσπαστισμού και με στόχο να καθησυχάσει τις δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος που τον κατηγορούν για «δεξιά στροφή», επέλεξε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση προς τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Θέατρο Ακροπόλ, σε εκδήλωση για την «απάντηση της Αριστεράς στην στρατηγική της έντασης».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τούς κατηγόρησε ότι «έχουν ως ευαγγέλιο τα εγχειρίδια της ευρωπαϊκής δεξιάς» και βρήκε ομοιότητες στον τρόπο δράσης της σημερινής κυβέρνησης με το «ιταλικό βαθύ κράτος» την εποχή του Φρανσέσκο Κοσσίγκα.

Μια εποχή που ξεκίνησε – όπως είπε – από το 1969 με μια επίθεση στην πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο με 17 νεκρούς και τελείωσε 15 χρόνια μετά με ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις «σε πλήρη συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, το παρακράτος και το βαθύ κράτος να αναπτύσσουν αυτό που ονομάστηκε »στρατηγική της έντασης».

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παρομοιάσει εκείνη την περίοδο, με την σημερινή, λέγοντας μάλιστα ότι σήμερα η «στρατηγική της έντασης» έχει ως στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ άφησε να εννοηθεί, ότι θα υπάρξουν οργανωμένες προβοκάτσιες με στόχο την Αριστερά.

Κατονόμασε ως «πρωταγωνιστές» της στρατηγικής της έντασης, πρώτα την Χρυσή Αυγή, μετά τους «ακροδεξιούς θύλακες μέσα στην αστυνομία» και στην συνέχεια «την σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ» και «τους επικοινωνιακούς της συμβούλους» που χαρακτήρισε «επιφανείς ακροδεξιούς αναλφάβητους»’ και «μικρούς Γκέμπελς του συστήματος που έχουν στοχοποιήσει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε ανεξάρτητο πολίτη, έντυπο, βιβλίο και διανοούμενο».

Μήνυμα στο εσωτερικό

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και μήνυμα προς το ‘εσωτερικό’ λίγες μόνο μέρες μετά την σκληρή κριτική της Σοφίας Σακοράφα ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και των αναρτήσεων στο facebook του στελέχους (και πρώην μέλους της επιτροπής Δικαιωμάτων) Νάσου Θεοδωρίδη, λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα πρέπει να βρεθούμε σε εγρήγορση, να μην πέφτουμε στις παγίδες του συστήματος και τις προβοκάτσιες που στήνουν τα επικοινωνιακά του χαλκεία σχεδόν καθημερινά».