Ο συντάκτης του κειμένου προειδοποιεί: δεν φέρει καμία ευθύνη αν μετά την ανάγνωση του κειμένου που ακολουθεί θα σας τρέχουν τα σάλια και θα σας έχει ανοίξει η όρεξη. Διότι στις σελίδες του βιβλίου της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη είναι σε αγαστή συνύπαρξη αλλά και διαρκή διάλογο με τον αναγνώστη του, για παράδειγμα, τραγανά παξιμαδάκια με λάδι και ρίγανη, αποδομημένοι λαχανοντολμάδες σκεπασμένοι από μια ευγενική μπεσαμέλ γιαουρτιού, ξεροψημένες αγκινάρες της υπαίθρου (ξέρετε, ογκρατέν) με πατατούλες και πράσα καταπράσινα σαν τη ζούγκλα του Αμαζονίου, όλα «ενδεδυμένα» με πέπλο ελαφριάς μπεσαμέλ, κιμάς στο τηγάνι με αβγά, με τρίμματα κίτρινου τυριού να «παίζουν» κρυφτό ανάμεσά του, οικογενειακή συνταγή της πολυτάλαντης συγγραφέως, «ντυμένη τυρόπιτα» –υπάρχουν και γυμνές τυρόπιτες –με σύνοδο τυριών (ροκφόρ, φέτα, κίτρινο), αλλά και παλαμιδάκια που κολυμπώντας από 40 κύματα είπαν να ξεκουραστούν σε ένα ταψάκι πάνω σε αναπαυτικό στρώμα από πατάτες, πιπεριές και ντοματούλες. Εν ολίγοις η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα αλλά και άξια μαγείρισσα, έχει «μαγειρέψει» ένα λυσάρι με πάμπολλες απαντήσεις στο βασανιστικό ερώτημα «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;», που είναι και ο τίτλος του βιβλίου-λευκώματός της (εκδόσεις Επίκεντρο).

Το βιβλίο δεν ακολουθεί τους τυπικούς κανόνες ενός οδηγού μαγειρικής. Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη προσφέρει ένα συγκινητικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, ο αναγνώστης «συναντά» καταστάσεις και βιώματα κοινά στην ουσία τους για όλους, που σημαδεύουν τη ζωή του καθενός μέσα από την απλότητα των καθημερινών στιγμών που όλοι περνούν, συντροφιά με αγαπημένους ανθρώπους και γεύσεις.

Χάρη στις συνταγές της Σουλαδάκη, ο αναγνώστης θα κάνει ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ελλάδα, θα αφουγκραστεί κουβέντες από γονείς, παιδιά, οικογένειες γύρω από το τραπέζι, πάνω από τα πιάτα, θα του «ξυπνήσουν» αναμνήσεις παιδικών χρόνων, στιγμές διακοπών με φίλους «δεμένες» με νόστιμες γεύσεις. Με συνταγές πάνω από 100 φαγητών και γλυκών, με προτάσεις μενού ανά εποχή, το βιβλίο δίνει όμορφες ιδέες σε όσους δεν θέλουν έναν απλό οδηγό μαγειρικής, αλλά κάτι περισσότερο.

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο,

μου λέτε;

Θα σας πω εγώ

Εκδ. Επίκεντρο, 2017, σελ. 272

Τιμή: 18 ευρώ