Κάποιες πτυχές της διπλωματίας σε ιδανικές συνθήκες ευνοούν την πολιτισμική παραγωγή. Μέρος της οποίας μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι είναι η εκδοτική δραστηριότητα. Μια τέτοια ένδειξη αποτελεί αυτός ο τόμος που αναφέρεται στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ηταν το θέμα του τριήμερου συνεδρίου –συνδιοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και της πρεσβείας της Βρετανίας –που έγινε τον Νοέμβριο του 2012.

Θέμα του συνεδρίου ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών κατά τα τελευταία 150 χρόνια, τις οποίες και παρουσίασαν μέσα από την ερευνητική τους ιδιότητα και το γνωσιολογικό τους πεδίο οι έλληνες και βρετανοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτό. Τα γενικά συμπεράσματά τους μάλιστα αναφέρουν ότι η ιστορική συγκυρία προκάλεσε συχνά τη συνάντηση Ελλάδας και Βρετανίας στον ευρύτερο χώρο των ιδεών. Αλλά και στο ίδιο στρατόπεδο όταν γράφονταν τα κρίσιμα κεφάλαια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

Οι διαπιστώσεις τους αφορούν πολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνεργασίες, επιρροές και ανταλλαγές. Στα θέματα παιδείας αναφέρεται η παρουσίαση της Κάθριν Μόργκαν γύρω από την ίδρυση και τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας στα βρετανικά πανεπιστήμια κάνουν λόγο οι Ρίτσαρντ Κλογκ και Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Και ο Κρίστοφερ Στρέι παρουσιάζει τις παρατηρήσεις του για την ελληνική γλώσσα του 19ου αιώνα.

Για την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού και τις απαρχές του μιλάνε οι Πολ Σίγουορντ, Παύλος Ελευθεριάδης, Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Α. Τασόπουλος, Νίκος Παπασπύρου, Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Μάικλ Λουέλιν Σμιθ.

Ενώ η εμπορική, τραπεζική και ναυτιλιακή οικονομική πραγματικότητα από τα τέλη του 18ου έως και τον 20ό αιώνα αποτελούν το αντικείμενο έρευνας, ανάλυσης και ερμηνείας των Παναγιώτη Καπετανάκη, Μαρίας-Χριστίνας Χατζηιωάννου, Κατερίνας Γαλάνη, Γιάννη Θεοτοκά, Λίας Αθανασίου.

Ελληνοβρε-τανικές σχέσεις

Πρακτικά συνεδρίου

Εκδ. Ιδρυμα

της Βουλής

των Ελλήνων 2016, σελ. 294

Τιμή: 12 ευρώ