Σημασία έχει η εμπειρία της γραφής για εκείνη που για πολλά χρόνια ακουμπούσε στο χαρτί της εφημερίδας στα 90s έως και το 2012 τον ρυθμό της μουσικής. Οπως τον παρακολουθούσε σε συναυλίες και φεστιβάλ, ακούγοντας ξένα συγκροτήματα, συνομιλώντας με φυσιογνωμίες του ροκ και του πανκ, της τζαζ και της λάτιν, του ριθμ εντ μπλουζ και της ραπ. Η ήρεμη δύναμη του ξένου ρεπερτορίου που άφησε το ίχνος της στο πολιτιστικό τμήμα των «ΝΕΩΝ» συνεχίζει με άλλο τρόπο να ενημερώνει το κοινό της. Η απενοχοποιημένη κάτοχος του mariamarkouli.com διεύρυνε τα ενδιαφέροντά της γράφοντας για τον αφρό των τέλειων κυμάτων που εμμονικά περιμένουν οι σέρφερ ακούγοντας τους Beach Boys έως ότου ανέβουν στη σανίδα τους. Αλλά και ο αφρός ενός καλού καπουτσίνο σε κάποιο σημείο της πόλης, από όπου παρατηρεί τον πολιτιστικό αφρό (ή και την κοινωνική-οικονομική λάσπη) των ημερών, κεντρίζει το κριτικό της πνεύμα.

Εγκαταστημένη στη νότια πλευρά της Αττικής, η Μαρία Μαρκουλή μάς ετοίμασε σε ένα μικρού μεγέθους βιβλίο τις πεποιθήσεις της για τον Starman Ντέιβιντ Μπάουι. Ξέρει το θέμα και το δείχνει στο κείμενό της. Το άναρχο χρονικά, απελευθερωμένο από τη γραμμική συνέπεια των ημερομηνιών και από την υποχρέωση να το παραδώσει ως έγκυρη βιογραφία ή εμπεριστατωμένη νεκρολογία. Σκοπός της είναι να εντοπίσει τον Μπάουι μέσα στο Σύμπαν. Σαν εκείνος να μην έφυγε δύο μέρες μετά τα γενέθλιά του τον περασμένο Ιανουάριο. Στόχος της είναι να δώσει σε αυτή την ονομαζόμενη POP σειρά την οποία εγκαινίασε ο εκδοτικός οίκος Νεφέλη το νόημα που χάνεται στο πέλαγος των λέξεων που συχνά στις μέρες μας γεμίζουν ολοένα και περισσότερες σελίδες με ασυνάρτητα κείμενα. «Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: ο David έδωσε στον κόσμο μια ιδέα. Μια γενική ιδέα του στυλ ότι η ζωή είναι μια σειρά από διαφορετικές παραστάσεις και μπορείς να είσαι όποιος θέλεις εσύ. Και κάθε αλλαγή που γίνεται, κάθε διαφορετικός εαυτός σου είναι αληθινά».

Η Μαρία Μαρκουλή λοιπόν έχει αναλάβει μια αποστολή. Να εντοπίσει τον Starman. «Είναι άφαντος. Και όμως τα ίχνη του βρίσκονται παντού. Μουσική και στίχοι, τραγούδια που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων, θρυλικές εμφανίσεις, διαφορετικοί χαρακτήρες, ήχος και εικόνα –άλλοτε ξεκάθαρα, άλλοτε ένας γρίφος». Γράφει για τον Thin Duke, τον Ανθρωπο που έπεσε στη Γη, τον Ziggy Stardust. Περιγράφει τις περσόνες που υιοθέτησε ο κατεξοχήν «Αλλος» της ροκ όχι ως κάποιο γραφικό, φανατικό μέλος της αγέλης των «μπαουικών» θρηνωδών. Αφηγείται μια περιπέτεια χρησιμοποιώντας άλλοτε την ακρίβεια των πραγματικών πληροφοριών και άλλοτε τους συνδυασμούς των λογοτεχνικών εργαλείων της μυθοπλασίας. «Για να κάνω σωστά τη δουλειά μου, επιστρέφω σε παλιότερα ευρήματα, τα οποία κάτω από νέο φως μιλάνε διαφορετικά. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποιούσε το Macintosh κομπιούτερ του. Τσεκαρισμένο. Με το BowieNet συνέδεε τους φαν και άνοιγε δρόμους δημιουργίας. Από το ’98. Τσεκαρισμένο κι αυτό. Το ’99 είναι ο πρώτος που δίνει και το άλμπουμ του «Hours» ολόκληρο για κατέβασμα, δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Και προτού τα οικονομικά γίνουν αποκρουστικό θέμα για συζήτηση, διακινεί χρήμα στην αγορά με μετοχές Bowie, υποσχόμενος στους επενδυτές μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη».

Ωστόσο, η ίδια παραμένει άνθρωπος της μουσικής. Παθιασμένη να γράφει για ό,τι άκουσε και έζησε. Για να μεταδώσει το συναίσθημα που της προξένησε ένα σπάνιο βινύλιο (γεμάτο το διαμέρισμά της από αυτά), ένα τραγούδι του Ελβις, ένας στίχος του Ντίλαν. Ή ένα ταξίδι με αφορμή μια συναυλία ή μια συνάντηση των φίλων και ειδικών της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας, του Στίβεν Κινγκ ή του «Star Τrek». Ανθρωπος που μοιράζεται τις εμπειρίες της και διακριτικά αποφεύγει να εκθέσει τις ενδόμυχες ανησυχίες της, γλιστρά στις σελίδες της ιστορίας της για τον Ντέιβιντ Μπάουι τη χωνεμένη ικανότητα της δημοσιογραφικής της καριέρας να μένει πίσω από εκείνους για τους οποίους καταγράφει έργα και λόγια: «Είπα ΟΚ. Αυτό κάνω άλλωστε, λύνω μυστήρια. Μπορεί όχι πάντα με επιτυχία, αλλά κάτι καταφέρνω. Κανείς δεν είναι τέλειος. Λοιπόν, Rock ‘N’ Roll With Me».

Μαρία Μαρκουλή

David Bowie

Αναζητώντας τον Starman

Εκδ. Νεφέλη 2016, σελ. 80

Τιμή: 9 ευρώ