Πολύ κόσμο είχε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο η εκδήλωση παρουσίασης των δύο βιβλίων του Ζαν Ζενέ που εξέδωσε η Αγρα («Το παιδί εγκληματίας» και «Ο,τι απέμεινε από έναν Ρέμπραντ που σχίστηκε σε μικρά πολύ κανονικά τετραγωνάκια και πετάχτηκε στο αποχωρητήριο»). Μίλησαν οι δύο μεταφραστές –που ως γνωστόν δεν είναι μόνο ούτε κυρίως μεταφραστές –Βίκτωρ Αρδίττης και Σπύρος Γιανναράς, επίσης ο συγγραφέας και πολύ γνωστός διανοούμενος Σάββας Μιχαήλ. Ηταν καλή ιδέα η απαγγελία αποσπασμάτων στα ελληνικά με το παράλληλο κείμενο στα γαλλικά να τρέχει σε οθόνη και το αντίστροφο. Ενώ σπάνιο γεγονός ήταν και η προβολή της μισάωρης διάρκειας ταινίας του Ζενέ «Ενα ερωτικό τραγούδι», ενός ύμνου στην ομοφυλοφιλία με ποιητική ματιά και πρωταγωνιστές δύο εραστές κρατουμένους σε διπλανά κελιά που προσπαθούν να επικοινωνήσουν από ελάχιστες τρύπες στον ενδιάμεσο τοίχο της φυλακής τους.

Είχαμε μιλήσει στο προηγούμενο σημείωμά μας για τις εκδηλώσεις με ιστορικά θέματα που πλέον αφθονούν και στα οποία μιλούν επαγγελματίες ιστορικοί, πράγμα θετικό αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ανιστόρητοι είμαστε κατά μέσο όρο και πόσο εύκολα χρησιμοποιούμε όποιο βήμα μάς δοθεί για να πετάξουμε κάτι που ακούσαμε, συνήθως ανακριβές ή και πλήρως διαστρεβλωτικό της αλήθειας.

Σε μια τέτοια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιείται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5) η Ρίκα Μπενβενίστε μαζί με άλλες τρεις γυναίκες από τον χώρο της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης (την Ποθητή Χαντζαρούλα, τη Βίκυ Ιακώβου και την Ελένη Μπεζέ από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αιγαίου) θα μιλήσουν την Τρίτη στις 19.00 για το βιβλίο της πρώτης (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση – Εκτόπιση – Επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» (εκδ. Πόλις, 2014).

Στις εκδηλώσεις –που οργανώνονται από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Χρόνος» και που ξεκίνησαν με την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σκαλιδάκη «Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής 1943-1944» (εκδ. Ασίνη, 2014) –θα παρουσιαστούν συνολικά οκτώ σημαντικά βιβλία Ιστορίας που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δυο – τρία χρόνια.