ΟΙ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ» ΕΝΕΧΟΥΝ
ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. ΥΛΙΚΑ
ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝΟΥΝ,
ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ. ΑΝΑΛΟΓΑ,
ΚΑΙ Η ΟΜΟΤΙΤΛΗ ΔΙΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΪΚΟΥ. ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ, ΣΤΟ ΠΑΝΙ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ… ΝΟΣΤΙΜΑΔΑ ΤΗΣ!
Eκείνη τη λένε Νανά, και είναι «η ωραιότερη και η πνευματωδέστερη γυναίκα, κυρίως η πιο καμωματού γυναίκα, από τις ουκ ολίγες που είχε γνωρίσει στη ζωή του», εκείνος και… εκείνος. Ο Δημήτρης και ο Δαμοκλής, γείτονες και «ευτυχισμένοι σκλάβοι» στα εξαίσια δεσμά ενός αισθαντικού τριγώνου, έρμαια… «του πρώτου τυχόντος στιφάδου!». Μα πώς; Ο Δημήτρης αγαπά τη Νανά, ο Δαμοκλής αγαπά τη Νανά, και η Νανά – «τόσο αισχρώς καλοφαγού.., τόσο αισχρώς ωραία… αισχρώς αισχροτάτη»!- τον εαυτό της! Καθώς λοιπόν εκείνη συνδέει τον έρωτα με τις απολαύσεις του ουρανίσκου της, Δαμοκλής και Δημήτρης δαυλίζουν τον πόθο τους με πανδαισία συνταγών στο τραπέζι και το κρεβάτι. «Θα συνεχισθεί η θλιβερή ιστορία; Δύο κατ΄ όνομα άνδρες θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη γυναίκα η οποία τους εξαπατά και τους ταπεινώνει;».

Ναι, όσο τουλάχιστον γεύσεις και έρωτας θα συγκλίνουν στην ίδια γλώσσα (παλιά ιστορία άλλωστε αυτή) και τα εδέσματα θα παραμένουν ξεχωριστά, «έργα τέχνης», παρέχοντας πλαίσιο και μύθο στον αφηγητή, για να δέσει τη συνταγή του. Και ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος αποδεικνύεται- για άλλη μια φορά- ευφάνταστος τεχνίτης. Οι Επικίνδυνες μαγειρικές (Άγρα), που ουδεμία σχέση έχουν με την όψιμη μανία του συρμού για τηλε-ριάλιτι μαγειρική, είναι μια κομψή διήγηση «δωματίου». Δράση είναι ο λόγος και οι αρχιτεκτονικά δομημένοι διάλογοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δύο αντίζηλοι, Δημήτρης και Δαμοκλής, εκτός από ονοματεπώνυμο και διεύθυνση δεν διαθέτουν άλλη αφηγηματική σκευή- δηλαδή επάγγελμα, ηλικία, κοινωνικό στάτους, στιβαρούς ώμους ή κάποια άλλη πληροφορία ενδεικτική του παρουσιαστικού τους.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στους τέσσερις και διπλανούς άλλους τέσσερις τοίχους των δύο γειτονικών διαμερισμάτων, ακολουθώντας την ενίοτε αυτιστική εσωστρέφεια του παράφορου πάθους, που δεν αρέσκεται σε φυγόκεντρες αποδράσεις. Όσο για τις ευρηματικές συνταγές και τις απολαυστικέςστο μάτι και το στόμαγεύσεις, αποτελούν μία από τις καθ΄ όλα αποδεκτές μετωνυμίες του ερωτικού παιχνιδιού και λόγου. Άλλωστε, μια αχινοσαλάτα χρειάζεται τη διαμεσολάβηση της «οσφραινόμενης από μικρή απόσταση το πιάτο ηδονικώς, με μισόκλειστα τα ήδη βεβαρημένα από τις μπογιές βλέφαρα» Νανάς, για να μετονομασθεί σε «κοράλλια αχινών, που πνίγονται σε μια κουταλιά νερό, μια κουταλιά νερό από θάλασσα Αιγαίου». Και στο δικό της και μόνον βλέμμα οι ψητές πατάτες αρχίζουν να μοιάζουν με… φιλιά!!!

Επιπροσθέτως οι μαγειρικές δανείζουν και άλλα από τα μέσα και τα υλικά τους στην αφήγηση της ερωτικής μάχης και μονομαχίας των δύο αντιζήλων. Μια ανδρική συμφωνία κυρίων κλείνεται πάνω από μία «αρρενωπή» φασολάδα, για να παραβιασθεί με «αντίγραφα φαγητού» που ξεγελούν επιτυχώς τον αντίπαλο, ενώ η εκδικητική λύσσα εξυφαίνει σχέδια δολοφονίας «από την ίδια του τη σάλτσα», ή αντίποινα στέρησης«θα την αφήσω νηστική, νηστική από πάσης απόψεως…». Σε μερίδες είναι μοιρασμένος και ο χρόνος, που η παντρεμένη (;) Νανά περνά με τους δυο εραστές της, αναζητώντας την ποικιλία στο «μονότονο plat du jour της συζυγικής καθημερινότητας». Σε μερίδες, αριστοτεχνικά οικονομημένες, ο ερωτικός πόνος και ο αφηγηματικός τόνος. Ειρωνεία

Οι Επικίνδυνες μαγειρικές του Ανδρέα Στάικου είναι ένα αφήγημα ερωτικού πάθους και αισθησιασμού, αρθρωμένο όμως με χιούμορ, λεπτή αλλά διαρκή ειρωνεία, αδιόρατη αλλά εμπρόθετη επιτήδευση. Οδυνηρά όσο και παροδικά, τα ερωτικά παθήματα και πάθη παραμένουν στη συγχρονικότητά τους ακαταμάχητα αλλά και περιπαιχτικά. Το παιχνίδι μπορεί να είναι ευρηματικό, όσο και μια κλασική συνταγή που συνεχώς παραλλάσσει, δεν παύει όμως να είναι παιχνίδι. Ακόμη κι όταν η «ανάλαφρη Νανά βαρυστομαχιάσει» τους πρωταγωνιστές. Ανεξαρτήτως αν ο έρωτας περνά από το στομάχι, περισσότερο μοιάζει να θέλει… γερό στομάχι!

Η ταινία

Ιστορία: ουκ εν τω πολλώ το ευ!

Συντελεστές: εκτός κειμένου Έρως: όμορφος, πλην… άμορφος Εκείνοι: πεινασμένοι!

Συνταγές: όλα με σούσι μοιάζουν!.. Ο κίνδυνος: κάτι να σας θυμίζει Το βιβλίο

Ιστορία: συναρπαστική παρτίδα σκάκι Συγγραφέας: αμέτοχος στα γυρίσματα Έρως: «τριχασμένο κλωνάρι σέλινου» Εκείνη: χορτάτη! Συνταγές: ο τολμών αμειφθήσεται (τέλος κεφαλαίων)

Ο κίνδυνος: να μη διαβάσετε το βιβλίο…