Ξαφνική έξοδος

«Η κυνηγός με τον αετό»: Η ιστορία της Aϊσολπάν που στα 13 της έγινε το πρώτο κορίτσι-κυνηγός με αετό, κατακτώντας την κορυφή μιας παράδοσης που συνεχίζεται στη Μογγολία από πατέρα σε γιο εδώ και αιώνες είναι στο επίκεντρο αυτού του εξαίσιου ντοκιμαντέρ που δεν επιθυμεί να μας κάνει κοινωνούς μιας βαθύτερης κουλτούρας, αλλά στήνει μέσω της τεκμηρίωσης και της αναπαράστασης ένα ομολογουμένως συναρπαστικό αφήγημα. Η μικρή πρωταγωνίστρια είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτική. Και η ιστορία έχει κάτι από αρχαίο μύθο μέσα της. Το περιμέναμε αργότερα αλλά η εταιρεία διανομής μάλλον άλλαξε γνώμη.

Βαθμοί: 6

Κι άλλος Μπελόκιο!

«Ονειρα γλυκά»: Αυτά είναι τα παράδοξα της διανομής! Εχει όμως ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο το τραύμα που άφησε στον Μάσιμο ο αιφνίδιος θάνατος της μητέρας του το 1969 –τότε δηλαδή που ορκίστηκε «υποταγή» στον «μπαμπούλα» μιας ταινίας τρόμου που έτυχε να προβάλει η τηλεόραση εκείνη την πικρή μέρα. Σήμερα ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του αλλά οι μνήμες είναι βαριές. Το ‘χουμε ξαναδεί και δεν αποτελεί κορυφαία στιγμή του –είναι όμως φινιρισμένο με μαεστρία.

Βαθμοί: 6

Και δύο μηδενικά

Στο «Η μέρα των ηρώων» ο Πίτερ Μπεργκ εμπορεύεται το τρομοκρατικό χτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 με τη βοήθεια των Μαρκ Γουόλμπεργκ και Κέβιν Μπέικον σε ένα φιλμ εντυπωσιακά κακοσκηνοθετημένο. Θύμωσα. Αλλά μετά είδα τη «Διπλή εκδίκηση» όπου η Σιγκούρνι Γουίβερ απάγει έναν δολοφόνο και του κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου (η Μισέλ Ροντρίγκεζ με μούσι Dana International) και μ’ έπιασε κατάθλιψη. Καημένε Γουόλτερ Χιλ! Κουλούρα και στα δύο.