Μετά την επιτυχία του βιβλίου της «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», το οποίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία γνώσεων, η Ελένη Ανδρεάδη επέστρεψε με τη νέα σειρά «Πράκτορες του Πλανήτη». Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Η Εκδίκηση του Πουφ», το οποίο ήταν υποψήφιο στα φετινά βραβεία του Public, η συγγραφέας μένει πιστή στο στόχο της: Καλεί τους μικρούς αναγνώστες ν’ αναλάβουν δράση, αποκτώντας μέσα από άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές περιβαλλοντική συνείδηση.

«Είναι περιβαλλοντικά βιβλία και η όλη προσπάθεια ξεκίνησε όταν επέστρεψα από το εξωτερικό όπου ζούσα 12 χρόνια» λέει η συγγραφέας. «Ο τομέας μου είναι η περιβαλλοντική διαχείριση και πολιτική και ουσιαστικά βλέποντας το πώς μάθαινε και ο μικρός μου αδελφός για αυτά τα θέματα στο σχολείο, ήθελα να βρω έναν πιο διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά κάποια πολύ σημαντικά περιβαλλοντολογικά θέματα. Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα το οποίο βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας σαν ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που ονομαζόταν “Πράκτορες του Πλανήτη”. Το πρόγραμμα ήταν επίσης γύρω από την ιδέα ότι τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες για να σώσουν τον πλανήτη και λαμβάνουν άκρως απόρρητες αποστολές, βοηθούν μια μυστική υπηρεσία που ονομάζεται

“Περιβαλλοντοπόλ” και αυτό αποτέλεσε τη βάση για το πρώτο βιβλίο».

Η οργάνωση. «Κάνουμε προγράμματα με πάνω από 12.000 παιδιά, σε όλη την Ελλάδα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, έχουμε συνεργασίες με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την ΕΥΔΑΠ, την Cosmote και υλοποιούμε μαζί προγράμματα» συνεχίζει η κ. Ανδρεάδη. «Νομίζω ότι αυτό που ήθελα να δω και πιστεύω ότι το πετυχαίνουμε με τα προγράμματα, είναι έναν ενθουσιασμό για αυτά τα θέματα από τα παιδιά. Να θελήσουν δηλαδή να αναλάβουν τα ίδια πρωτοβουλίες για να αλλάξουν πράγματα και ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Ενθουσιάζονται με την υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα και μάλιστα είναι τα παιδιά που μπαίνουν στο επίκεντρο της όλης υπόθεσης και εκπαιδεύουν και τους γονείς και την οικογένειά τους. Αυτό αρέσει και στα ίδια και στους γονείς γιατί είναι κάτι που μπορούν και κάνουν μαζί. Διαβάζουν ή κάνουν κάποιο από τα προγράμματά μας και οι γονείς μου λένε ότι γυρίζοντας στο σπίτι, τα εφαρμόζουν. Μαθαίνουν στους γονείς πώς να κάνουν σωστά ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή τους λένε να κλείνουν τη βρύση, κ.τ.λ.».

2.000 μαθητές δημοτικού από σχολεία σε όλη την χώρα συμμετέχουν στην δράση «Σώστε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια». Τα παιδιά θα κληθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τα απορρίμματα, να ανακαλύψουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αύξησή τους και- ως γνήσιοι πράκτορες- να σκεφτούν εφαρμόσιμους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Όλα αυτά μέσα από έξυπνες δραστηριότητες, εξιχνίαση μυστηρίων, παιχνίδια και επίλυση γρίφων. Εκτός από τα παιδιά, στην αποστολή θα βοηθούν και 200 εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν ειδικά επιμορφωτικά εργαστήρια.

Απλά καθημερινά πράγματα. «Είναι πολύ σημαντικό να τα μαθαίνει ένα παιδί από νωρίς και να του γίνεται τρόπος ζωής. Είναι και θέμα αντίληψης. Για παράδειγμα: από πού προέρχεται ένα προϊόν, πόση ενέργεια και πόσες πρώτες ύλες χρειάζεται για να δημιουργηθεί. Ακόμα ότι δεν θα έπρεπε να είναι σε ευθεία η σκέψη μας ότι αφού παράχθηκε αυτό το προϊόν, το πετάμε και τελειώσαμε. Πρέπει να είναι κύκλος και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό από νωρίς τα παιδιά να καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμες είναι οι πρώτες ύλες του πλανήτη μας».

Ο Πουφ και η Πιφ. «Είναι οι εχθροί του πλανήτη, μαζί με την οικογένεια Τεμπελχανά και την αχόρταγη Σουπάρα, που εμφανίζεται σαν ένας από τους κακούς στα βιβλία. Πρόκειται για αυτή την τεράστια σούπα πλαστικών που υπάρχει πραγματικά στον Ειρηνικό Ωκεανό και που είναι δέκα φορές το μέγεθος της Ελλάδας. Τέτοιες μικρότερες υπάρχουν παντού στις θάλασσές μας και δημιουργούνται από τα πλαστικά αντικείμενα. Αυτό που κάνουμε και στις βιβλιοπαρουσιάσεις και στο πρόγραμμα για τα απορρίμματα είναι το εξής: φέρνουμε ένα δείγμα από την Σουπάρα -είναι ουσιαστικά νερό με πλαστικά- και τα παιδιά μπαίνουν στη λογική να μειώσουν και να μην υπάρχει αυτό το σκουπίδι εξαρχής. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης που προσπάθησα να κάνω και στα βιβλία. Οι μελέτες δείχνουν ότι με τη βιωματική μάθηση μένουν πολύ περισσότερο αυτά τα μηνύματα στα παιδιά».

Εγώ, πώς θα γίνω Πράκτορας;

Διαβάστε τα βιβλία Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη και Πράκτορες του Πλανήτη: Η Εκδίκηση του Πουφ (εκδ. Μεταίχμιο) για να δείτε τι σας περιμένει αλλά και για να βρείτε και άλλες άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές. Μπείτε στο planetagents.org γνωρίστε την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και αποκτήστε την πρακτορική σας ταυτότητα.

Info

• Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

• Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία.

• Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου επιμελείται τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green.

• Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον.

• Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολικό έτος 2015-16 οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαίδευσαν 12.000 παιδιά ως νέους πράκτορες αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

• Η ίδια έχει γράψει δύο βιβλία («Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία γνώσεων) και Πράκτορες του Πλανήτη: Η Εκδίκηση του Πουφ, με το οποίο ξεκινά ολόκληρη σειρά βιβλίων αφιερωμένων στους Πράκτορες).

• Και τα δύο βιβλία σύντομα θα κυκλοφορήσουν την Κίνα, αφού τα δικαιώματα πουλήθηκαν σ’ έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς.

• Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει μια καινούρια πανελλήνια δράση που υλοποιείται με δωρεά και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

• Οι Πράκτορες του Πλανήτη, ακόμη, συμμετείχαν στο Cartoon Forum της Τουλούζ. Αυτό ήταν και το πρώτο σημαντικό βήμα προς την οθόνη.