Κάπου το 2000 η Άντζελα Μπρούσκου πρωτοδιάβασε το τελευταίο έργο της Σάρα Κέιν «Ψύχωση 4.48», σε μια στιγμή τυχαία μέσα στο χρόνο. Αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν η αυθεντικότητά του, που είναι πέρα από κάθε κριτική.

«Αποφάσισα να το κάνω παράσταση, καθώς ήταν μια συνάντηση με μια σημαντική συγγραφέα. Δεν είναι και λίγο» λέει στο ΝΣυν, η σκηνοθέτρια της πολυσυζητημένης παράστασης που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2013 στην Αθήνα, στη συνέχεια στην Πάτρα και στα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη. «Ολο το έργο συνδιαλέγεται με τη στιγμή της διαύγειας, της αλήθειας στις 4.48 πριν την “αιώνια νύχτα”. Πιθανά πριν μια αυτοκτονία, δεν ξέρουμε. Στο έργο δεν υπάρχουν πρόσωπα ή χαρακτήρες, ούτε πλοκή. Αυτό είναι το ενδιαφέρον και το δύσκολο».

Για τη συγγραφέα. «Η Σάρα Κέιν γεννήθηκε το 1971 στο Εσσεξ. Σπούδασε στο Μπρίστολ και είναι η βασική εκπρόσωπος του “In – yer – face theatre”. Εζησε στην Αγγλία και έγραψε πέντε έργα που άλλαξαν την ιστορία του θεάτρου. Πρόθεση της ήταν να ανεβάσει στη σκηνή το “ανείπωτο”. Να δείξει τη βία και τον άνθρωπο έτσι όπως ακριβώς είναι και όχι ως θέαμα των ειδήσεων των 21.00 και το πέτυχε με θαυμαστό τρόπο. Αυτοκτόνησε το 1999 στα 28 της».

Για τη συνεργασία. «Η Παρθενόπη Μπουζούρη είναι η βασική μου συνεργάτιδα και μαζί ιδρύσαμε το Θέατρο Δωματίου. Η Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου επίσης ανήκει στο δυναμικό της ομάδας και ερμηνεύει μια από τις φωνές του έργου. Η Nalyssa Green είναι μια νέα μουσικός με μεγάλη αγάπη για το θέατρο. Είναι όλες τους υπέροχες».

Το Θέατρο Δωματίου ιδρύθηκε το 1993 από την Άντζελα Μπρούσκου (ηθοποιό–σκηνοθέτη) και την Παρθενόπη Μπουζούρη (ηθοποιό) στην Αθήνα. Αποτελείται από πυρήνα ηθοποιών και άλλων συνεργατών πού δουλεύουν συστηματικά υπό μορφή εργαστηρίων με στόχο την διεύρυνση των υποκριτικών μεθόδων και πρακτικών για την κατάκτηση ενός κοινού κώδικα απέναντι στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης. Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι καθαρά ερευνητικός και πειραματικός με την ευρύτερη έννοια του όρου καθώς βασική ανάγκη της είναι να συνδέσει το θέατρο με την ακραία πραγματικότητα πού βιώνεται καθημερινά, τόσο από τα μέλη της όσο και από το κοινό. Ο συμβατικός χώρος της παράστασης μέσα από αυτή την προσέγγιση μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης, ανοιχτού διαλόγου και σκέψης ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές, καθώς η τέχνη τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης επικαιρότητας.

Ταυτότητα παράστασης

«Ψύχωση 4.48» της Σάρα Κέιν

Σκηνοθεσία-μετάφραση-κάμερα-σχεδιασμός χώρου: Άντζελα Μπρούσκου

Μουσική -σχεδιασμός ήχου: Nalyssa Green

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου

Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Nalyssa Green

Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή)

Πρεμιέρα στις 27 Απριλίου 2017 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.30. Έως 7/5/2017.