Οσο και αν το περίμενε, δεν το πίστευε. Το μέιλ όμως που έλαβε από το Λονδίνο ήταν σαφές. Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι από χθες το πρωί ο καλύτερος φωτογράφος στον κόσμο στην κατηγορία «Φωτογραφία δρόμου» του διεθνούς διαγωνισμού Sony World Photography. Επίσης, ο διεθνής οργανισμός τού απένειμε ένα ακόμη βραβείο – διάκριση. Αυτό του Greece National Award. Ο νεαρός φωτογράφος εξάλλου είναι διεκδικητής του τίτλου «Φωτογράφος της χρονιάς» (2017), τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου, στην τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Ο Σοφικίτης έθεσε υποψηφιότητα στον περίβλεπτο διαγωνισμό με την ασπρόμαυρη φωτογραφία «Halloween Protagonists» στην κατηγορία «Φωτογραφία δρόμου» του Ανοιχτού Διαγωνισμού (Open Competition Street Photography) και η κριτική επιτροπή τον επέλεξε στους δέκα σε σύνολο 105.692 φωτογράφων από 183 χώρες.

Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και την εποχή του Halloween. Βγήκε στις αμερικανικές λεωφόρους την ημέρα της παρέλασης που πραγματοποιείται στην 6η Λεωφόρο. Ο φωτογράφος στους «Επτά δρόμους», μέσα στον συνωστισμό του πλήθους, είδε να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση ένας ψηλός, φτυστός ο Χιθ Λέτζερ – Τζόκερ. Σήκωσε την κάμερα και «κλικ». Μαζί με άλλα πέντε καρέ έδωσε το ανθρωποκεντρικό αφήγημα του «Halloween Portraits» για την Αμερική του Τραμπ και της Χίλαρι.

Εξίσου σημαντική είναι και η βράβευσή του ως Νο 1 έλληνα φωτογράφου από τον φωτογραφικό οργανισμό. «Αυτό που λειτουργεί για μένα τόσο καλά στη φωτογραφία του Κωνσταντίνου είναι η αντίθεση ανάμεσα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και το περιβάλλον του. Οι άνθρωποι στον δρόμο δηλαδή φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τον Τζόκερ καθόλου. Και αυτό κάνει το θέμα πιο ανατριχιαστικό. Ο Κωνσταντίνος έπραξε άριστα δίνοντάς μας βάθος στο κάδρο του αλλά και εύρος, ώστε να συμπεριλάβει τους άλλους ανθρώπους στον δρόμο. Ο δε φωτισμός και η λευκή μάσκα επιτρέπουν στο αντικείμενο να «σκάσει» στο προσκήνιο» εξηγεί ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, ο δημοσιογράφος και φωτογράφος Ντάμιεν Ντιμόλντερ.