Η τηλεοπτική κάμερα μετασχηματίζεται σε καμβά πάνω στον οποίο οκαθηγητής κοινωνιολογίας και συγγραφέας Κωνσταντίνος Τσουκαλάςαποτυπώνει με τα δικά του βιωματικά χρώματα την αυτοπροσωπογραφία του στην εκπομπή «Μονόγραμμα» του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη (σεσκηνοθεσία Χριστου Ακρίδα, φωτογραφία Στάθη Γκόβα, ήχο Νίκο

Παναγοηλιόπουλου και μοντάζ Στάματη Μαργέτη) που θα μεταδοθεί αύριο29 Μαρτίου στις 24.00 από την ΕΡΤ2.

Ο πανεπιστημιακός, γόνος αστικής οικογένειας με πατέρα, παππού καιπροπάππο δικηγόρο, περιγράφει πως ήταν φυσική οδός γι’ εκείνον νασπουδάσει Νομικά, χωρίς να το επιθυμεί ιδιαίτερα.

Μέσα από τη μελέτη,κατέληξε να ασχολείται λίγο πολύ με θεωρητικά πράγματα, με τη Φιλοσοφία,με την Κοινωνιολογία.

Με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας τουΔικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, τουΜονάχου, του Παρισιού και του Γέιλ, θυμάται με ευγνωμοσύνη, τουςκαθηγητές που τον καθόρισαν, όπως τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη και τοΝίκο Σβορώνο.

Μιλάει επίσης, για τους ανθρώπους που τον σφράγισαν. Το Νίκο Πουλαντζά,παιδικό του φίλο, που τον βοήθησε στο Παρίσι και τον Γιώργο Μακρή που τονεισήγαγε στα άδυτα του ρεμπέτικου, μία από τις πολύ μεγάλεςπροσωπικότητες της Αθήνας. Και οι δύο έβαλαν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους.

Το πρώτο βιβλίο του,«Ελληνική τραγωδία», το έγραψε στην Αγγλία. Έναβιβλίο για την Ελλάδα της επτάχρονης δικτατορίας. Αμέσως μετά άρχισε ναδιδάσκει σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο, βιώνοντας από τα μέσα τον Μάη του ’68.

Μετείχε ολόψυχα σ’ αυτή την «πανδαισία», όπως λέει, που «ανεξάρτητα απότα άλλα αποτελέσματα, υπήρξε μία μοναδική στιγμή στην ιστορία τηςγαλλικής διανόησης και για όλους όσοι είχαν την τύχη, την ευκαιρία, νασυμμετάσχουν στα τεκταινόμενα».

Από τότε, τον Μάη του ’68, έως το 1985υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισιού και από το

1985 και έκτοτε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημώντου Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης και επιστημονικός διευθυντήςστο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτοραςΓραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισιού.

Σημαντικό κομμάτι της ζωής του, η σύζυγός του Φωτεινή Τσαλίκογλου,συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο. Δύο διανοούμενοι,συγγραφείς σ’ ένα σπίτι που όπως λέει, «…στριμώχνονται, συγκρούονται,αντιπαρατίθενται και τελικά καταφέρνουν να συνυπάρχουν».