Η εικαστικός Κυβέλη Ζώη και η ηθοποιός Ελένη Μιχαηλίδου ταξίδεψαν μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου στις 24 Μαρτίου παρουσίασαν την πρωτότυπη performance με τίτλο «My Silence has Ended». Το κοινό τις χειροκρότησε και άφησε τα καλύτερα σχόλια στην απάντηση που έδωσαν οι δύο ελληνίδες μέσω ενός Ζω-γραφο-Θεατρικου μονόπρακτου, που είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή».

Αφορμή για την συγκεκριμένη performance ήταν το έργο της εικαστικού Κυβέλης Ζώη «Meditation-Contemplation» που αποτελείται από έναν πίνακα και ένα έπιπλο, προσφέροντας την τρισδιάστατη προοπτική μιας γυναίκας που κάθεται σε ένα τραπέζι. Με βάση αυτό το «σκηνικό» γράφτηκε και ο μονόλογος μιας Ερωμένης, που υποδύεται η ηθοποιός Ελένη Μηχαηλίδου, καθώς κάθεται απέναντι στη φιγούρα του έργου.

Οι νεαρές καλλιτέχνιδες, οι οποίες είναι μόλις 23 χρόνων, πραγματοποίησαν την αντιστραμμένη μορφή του μονόλογου του Στρίντμπεργκ. Έδωσαν φωνή στην βουβή ηρωίδα του συγγραφέα, την Αμέλια, κάνοντας έναν μονόλογο για τον έρωτα και τη ρήξη όλων των κοινωνικών κατεστημένων που προτάσσουν τη γυναίκα ως «καλή σπιτονοικοκυρά, μάνα και προπάντων κυρία κάποιου άνδρα».

Η Ελένη Μιχαηλίδου έχει σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και παραστατικές τέχνες και υποκριτική στο πανεπιστήμιο Damu της Πράγας. Εχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως τον Οσκαρας Κουρσουνόβας, τον Δημήτρη Τάρλοου κ.ά. και είναι μόνιμη συνεργάτις του Θεάτρου Πορεία At Victoria.

Η Κυβέλη Ζώη έχει σπουδάσει ζωγραφική στο πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, και ήδη εργάζεται ως ζωγράφος από το 2015 έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Η performance πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος στην λογοτεχνία που διοργανώνει το πανεπιστήμιο School of Visual Arts (SVA) New York. Επικεφαλής της βραδιάς ήταν η ποιήτρια και καθηγήτρια του SVA, Νταβίντα Σίνγκερ. Η performance πρόκειται να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.