Η εμπειρίας της ως μαμά σε συνδυασμό με την ανάγκη της για βιβλία με μεγαλύτερη παιδοκεντρική φαντασία την έκαναν να γράψει όχι ένα αλλά δύο βιβλία. Με πρωτότυπη εικονογράφηση και με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο το πρώτο βιβλίο της Τζέσικα Γιωσαφάτ «Το μυστικό ταξίδι μου…χωρίς την πάνα» αναφέρεται στην περίοδο που το παιδί πρέπει να αποχωριστεί την πάνα του, ενώ το δεύτερο «Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα» αφορά στην περίοδο που το παιδί πρέπει να σταματήσει την πιπίλα. Τα βιβλία κυκλοφορούν από την Key Books και απευθύνονται σε παιδιά από 1,5 έως 3 χρονών.

«Ηταν η διάθεση να προσεγγίσω το θέμα της εξάρτησης από την πιπίλα και τη πάνα συνυπολογίζοντας και το πρακτικό θέμα, που καίει τους γονείς αλλά και την παιδοψυχαναλυτική διάσταση στις ηλικίες αυτές» λέει η συγγραφέας. «Η προσωπική μου εμπειρία από τα παιδιά μου ήταν σχετικά ανώδυνη. Βασικός λόγος ήταν η απόφαση να ακολουθήσω το ένστικτό μου, όταν ένιωσα πως ήταν ο γιος μου έτοιμος, έχοντας βέβαια στο μυαλό μου τα χρονικά όρια που θέτουν οι ειδικοί στο θέμα αυτό. Μια φορά έπιασα το πρότζεκτ “πάνα” όταν εγώ είχα αγχωθεί πως έπρεπε. Αλλά έβλεπα πως ήταν ανώριμη η στιγμή οπότε το πείραμα κράτησε ελάχιστα και επαναλήφθηκε σε μερικούς μήνες με μεγαλύτερη επιτυχία και λιγότερο στρες. Πιστεύω πως η δυσκολία έρχεται όταν υπάρχει συνδυασμός του χαρακτήρα του παιδιού και του χειρισμού των γονιών. Μπορεί να έχουμε την καλύτερη πρόθεση, αλλά ο τρόπος μας παίζει μεγάλο ρόλο. Όπως και η στιγμή. Ούτε νωρίς, ούτε αργά δεν είναι καλό για το παιδί να κόψει τη πάνα. Όσο για την πιπίλα, αισθάνομαι πως είναι θέμα και συνήθειας και ασφάλειας … ή ανασφάλειας καλύτερα».

Το κάθε βιβλίο λοιπόν είναι ένα ταξίδι. Ο ήρωας και η ηρωίδα, που ονομάζονται ανάλογα με το παιδί που του διαβάζουμε το βιβλίο, μεταφέρεται σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους χρώματα, μουσική, χορό και διάφορα παράλογα, ανάποδα πράγματα και ζώα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με μια μικρή υποστηρικτική παρουσία των γονιών στην αρχή και το τέλος των βιβλίων, το κάθε παιδί παίρνει την απόφαση να αφήσει πίσω του την πιπίλα ή την πάνα, γιατί έχει ένα φανταστικά περίεργο κόσμο να ανακαλύψει.

«Το βιβλίο σε μικρή ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντικό» συνεχίζει η κυρία Γιωσαφάτ. «Προσωπικά, θεωρώ τη στιγμή διαβάσματος σχεδόν ανάλογης σημασίας με την αγκαλιά. Άλλωστε σχεδόν πάντα διαβάζουμε αγκαλιά! Δίνουμε χρόνο και χώρο στη σχέση με το παιδί μας και γινόμαστε συνδετικός κρίκος με την ανάπτυξη της σκέψης και της φαντασίας τους. Εγώ διάβαζα και τραγουδούσα στο γιο μου, όσο ήταν ακόμα στην κοιλιά. Ήθελα να με γνωρίζει ήδη και να αναγνωρίζει λέξεις και ήχους όταν έρθει σ’ αυτό τον τόσο διαφορετικό και σχετικά αφιλόξενο κόσμο. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας θα μάθουν από το παράδειγμα μας. Οπότε, αν εξοικειωθούν από νωρίς μαζί μας με το διάβασμα, θα είναι μια φυσική απασχόληση γι’ αυτά και μεγαλώνοντας».

Με πρωταγωνιστή τη φαντασία του παιδιού «Το μυστικό ταξίδι μου…χωρίς την πάνα» σκοπεύει να το βοηθήσει να εγκαταλείψει την πάνα με μεγαλύτερη ευκολία. Στην εισαγωγή ο παιδοψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ καταθέτει χρήσιμες αλήθειες που συμπληρωματικά θα κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη για τους γονείς και το παιδί.

«Η μάθηση όταν έρχεται φυσιολογικά μέσα από βιωματικές διαδικασίες είναι πιο αποτελεσματική και ουσιαστική και εξαρτάται αν χρειάζεται παρότρυνση ή όχι. Ο γιος μου για παράδειγμα, είχε μια τάση από μικρός στα γράμματα, οπότε η δική μου αγωνία ήταν να του δώσω ερεθίσματα και πέρα από τα βιβλία. Οπότε είναι και θέμα παιδιού, τι ανάγκες έχει και τι στήριξη χρειάζεται από εμάς ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένες οι εμπειρίες του. Η βαρεμάρα για παράδειγμα είναι σημαντική διδακτική διαδικασία. Δεν συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητα της! Και τέλος, οι γονείς πάντα έχουμε μια μεγάλη ανησυχία για το παιδί μας, για το τι κάνει, πότε το κάνει, πώς το κάνει. Μερικές φορές πρέπει όμως απλά να παρατηρούμε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, να δίνουμε τα ανάλογα ερεθίσματα και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τη φυσική εξέλιξη, που δεν είναι η ίδια για το κάθε παιδί. Νομίζω ότι τη σημερινή εποχή πια οι γονείς βιβλία στα παιδιά τους. Όλοι θέλουμε κάποιες μέρες πριν τον ύπνο να διαβάσουμε κάτι γρήγορο και να κοιμηθεί το παιδί μας γρήγορα. Εκτός όμως από το μηχανικό διάβασμα, σημασία έχει και η δημιουργική διαδικασία. Δηλαδή να σχολιάσουμε, να ρωτήσουμε, να κάνουμε φωνές, να φανταστούμε κάτι και πέρα από τις γραμμένες σελίδες. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό τη πιο δύσκολη ώρα πριν τον ύπνο, ας προσπαθήσουμε να το συμπεριλάβουμε στη ρουτίνα του σαββατοκύριακου».

Info

Mε αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων της Τζέσικας Γιωσαφάτ «Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα» και «Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πάνα» η Key Books προσκαλεί το κοινό στη Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 212- 2223.623) στις 2 και 9 Απριλίου. Δύο Κυριακές γεμάτες παιχνίδι, φαντασία, yoga, διαδραστικό και θεατρικό παιχνίδι, συζήτηση με τον παιδοψυχολόγο Ματθαίο Γιωσαφάτ με αφετηρία το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική οικογένεια» , κ.ά. Για τις όλες τις δράσεις απαιτείται κράτηση στο τηλ. 210- 2524.234.

Για τη συγγραφέα

Η Τζέσικα Γιωσαφάτ σπούδασε Design στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο

της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και το Κόσμημα. Δούλεψε δύο δεκαετίες σαν ελεύθερος επαγγελματίας κυρίως σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα και ήταν ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού συλλόγου σχεδιαστών Whitebox. Μετά την έλευση του γιου το 2012, στράφηκε και σε άλλες αναζητήσεις όπως την δημιουργία παραμυθιών.

Μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των βιβλίων πατώντας τα link: https://goo.gl/9fmbT1 και https://goo.gl/C0nBZR