Η ζωή στα σύνορα δεν είναι εύκολη. Στο Πωγώνι των Ιωαννίνων, στοβόρειο άκρο της Ηπείρου, στα σύνορα με την Αλβανία, κάποιοι άνθρωποιπήραν την τολμηρή απόφαση να ζήσουν μόνοι τους στα ερημωμένα χωριάκαι να «φυλάξουν» με τον δικό τους τρόπο τα σύνορα.

Οι σύγχρονοι αυτοίακρίτες αφηγούνται τις ιστορίες τους στην εκπομπή «360ο» που θαπροβληθεί από τον Alpha την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 23:50.

Στο χωριό Ορεινό, μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, ηκυρία Σοφία ζει εντελώς μόνη της τα τελευταία 18 χρόνια.

Στουςγειτονικούς Ποντικάτες, μία οικογένεια εκτρέφει, εδώ και τρεις γενιές, ταζώα της. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Νίκος κουβαλά καθημερινάπρομήθειες στο ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει μαζί του, στο γραφικό πέτρινοχωριό Τεριάχι.

Οι τρεις τους είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια συμμορίες λυμαίνονται μέρα – νύχτα την περιοχή. Οιδιαρρήξεις και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο και οι κάτοικοιαναγκάζονται να κυκλοφορούν και να κοιμούνται με τα όπλα στα χέρια. Ταμονοπάτια που διαβαίνουν καθημερινά είναι και οι κύριες αρτηρίεςδιακίνησης τόνων κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Η εκπομπή παρακολουθεί επιχείρηση της αστυνομίας στα δύσβατα μέρη τηςΗπείρου, όπου μόλις λίγες ημέρες πριν είχε κατασχεθεί μεγάλη ποσότηταναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί, γυρίζοντας από άλλη ληστεία σε σπίτι τηςπεριοχής, εξηγούν τον τρόπο δράσης των καρτέλ και των συμμοριών πουτρομοκρατούν τους κατοίκους των συνόρων.

«Αισθάνομαι ότι είμαι στην άκρη της Ελλάδας και φυλάω τα σύνορα. Τοαισθάνομαι, αλλά το θέλω κιόλας. Να μείνω στον τόπο μου, στο σπίτι μου.Στο χωριό μου, πρέπει να έχω αυτό το δικαίωμα», λέει η κυρία Σοφία στηΣοφία Παπαϊωάννου.

Το ίδιο αισθάνονται και οι υπόλοιποι, λιγοστοίκάτοικοι των συνόρων, που επιμένουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να

εγκαταλείψουν τα χωριά τους.