Δύο χρόνια επιτυχίας, θερμά σχόλια από κοινό και κριτικούς, βραβείο από την Ακαδημία Τεχνών (το πρώτο βραβείο Νίκος Ζακόπουλος, ως το καλύτερο έργο της περιόδου 2016-2017), η συγκλονιστική best seller αυτοβιογραφία του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Σταμάτη Μαλέλη «Το Τέρας κι Εγώ» παρουσιάζεται στο θέατρο Πρόβα, σε διασκευή Σωτήρη Τσόγκα και Γιάννη Ζέρβα.

«Oι λόγοι της επιλογής του έργου είναι πολλαπλοί» εξηγεί η Μαίρη Ραζή που ερμηνεύει την ψυχίατρο. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη δική μας καλλιτεχνική ανησυχία, για την κατάθλιψη και τις επιπτώσεις που έχει στη καθημερινότητα μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην υγεία μας. Το θέμα είναι επίκαιρο και αφορά όλους μας. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει την προσωπική του κατάθλιψη. Το δικό του Γολγοθά. Έστω και για μικρό διάστημα. Το μήνυμα του έργου όμως είναι αισιόδοξο, γιατί η ασθένεια αυτή γιατρεύεται. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ένα τόσο επίκαιρο ελληνικό έργο προστίθεται στο ρεπερτόριο του θιάσου μας και που βραβεύτηκε με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Τεχνών.

Για το ρόλο. «Παίζω ένα υπαρκτό πρόσωπο. Η πρόκληση λοιπόν, είναι πολλαπλή γιατί είναι μία δύσκολη διαδικασία όταν ερμηνεύεις υπαρκτό πρόσωπο να μη γίνεις γραφικός ή “μίμος”, αλλά ένας ηθοποιός που ψάχνει τον αληθινό χαρακτήρα του ηρώα του».

Μια δυνατή σκηνή της παράστασης. «Πιστεύω η πιο δυνατή σκηνή του έργου είναι η πάλη που δίνει ο ήρωας με την ασθένεια του, ειδικά όταν έκανε μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή και έπαιρνε συνέντευξη από μια πολιτικό την οποία παράτησε μόνη και βγήκε από το στούντιο» συνεχίζει η Ραζή. «Θεωρώ επίσης πολύ δυνατή σκηνή, ίσως τη δυνατότερη του έργου όταν αποφασίζει να μπει σε καράβι για να πάει σε ένα κοντινό νησί, δηλαδή ένα ταξίδι των δυο ωρών και ενώ είναι μέσα στο καράβι τον πιάνει κρίση πανικού και θέλει να πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσει. Μετά από αυτή τη σκηνή ανάβουν τα φώτα της πλατείας και ο ήρωας λέει στο κοινό ότι: “ Η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται. Αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να πάει σ’ έναν ειδικό και να του πει ότι σκέφτεται και αισθάνεται. Να έχει τα κότσια να κάνει βουτιά στα σκουπίδια, που έχει μέσα του και ν’ αναθεωρήσει τη ζωή του”. Σκεφτείτε πόσο άρρωστος ήταν για να στήσει τον πρωθυπουργό, να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο και να μην καταφέρει να βγει από το αυτοκίνητο. Γύρισε σπίτι του και το πλήρωσε».

Τα σχόλια των θεατών. «Δεν θα ξεχάσω μια κυρία που μου είπε ιδιαιτέρως ότι ο γιος της έχει πρόβλημα ,αλλά δεν το παραδεχόταν και δεν ήθελε να δει το έργο.

Κάποιος θεατής μου είπε ότι έκανε ένα βήμα για αυτογνωσία και με ευχαρίστησε που του συστήσαμε “το τέρας με το όνομα του”. Ένα άλλο σχόλιο που θυμάμαι είναι: “Είμαι άνεργος και η ανεργία πιστεύω ότι είναι η αιτία που οδηγήθηκα στην κατάθλιψη. Σας ευχαριστώ γιατί βρήκα διέξοδο με το έργο σας, βοηθήθηκα και θα ξεκινήσω μία θεραπεία”».

Η θεραπευτική ιδιότητα του θεάτρου. «Ενας ψυχίατρος σίγουρα βοηθάει στη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά το θέατρο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη ψυχολογική μας κατάσταση. Εκτός από ψυχαγωγία, προσφέρει πολλές διεξόδους στους συνανθρώπους μας, έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί ακόμα και κάποιος που πενθεί μπορεί να δει θέατρο και να αλλάξει η διάθεση του».

Ταυτότητα παράστασης

«Το τέρας και εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη

Διασκευή: Σωτήρης Τσόγκας – Γιάννης Ζέρβας

Παίζουν: Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ντούμος, Γρηγορία Βελέντζα

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας

Εικαστική επιμέλεια: Μαίρη Ραζή

Ζωγραφική σκηνικού: Μανώλης Δασκαλάκης

Κοστούμια: Χαρά Μποτσιβάλη

Μουσική: Νίκος Χαριζάνος

video art: Παναγιώτης Τσάγκας

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσόγκας – Γιάννης Ζέρβας

Βοηθός σκηνοθέτη: Νεκταρία Χουβαρδά

Θέατρο Πρόβα (Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ. 210-8818.326).

Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00