Παραίτηση Γιώργου Κιμούλη από το ΚΠΙΣΝ με «καρφιά»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017 13:31 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16/03/2017 16:44 |
Παραίτηση Γιώργου Κιμούλη από το ΚΠΙΣΝ με «καρφιά»
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Κιμούλης.

Στην επιστολή του κάνει λόγο για «εσωκομματικές διαδικασίες» σχετικά με τη συγκρότηση της διοίκησης του ΚΠΙΣΝ και στηλιτεύει τις ενέργειες του διορισμένου από το ΥΠΟΙΚ διευθύνοντος συμβούλου.

«Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας» σημειώνει ο κ. Κιμούλης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο την συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
 
Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων "εσωκομματικών διαπραγματεύσεων", απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.

Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς - παρ' όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό - και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.

Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας».

Το Ποτάμι: «Μην τους αφήνετε ελεύθερους, θα τα καταστρέψουν όλα»

Με επικριτικό τρόπο σχολίασε το Ποτάμι την παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Έκκληση προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εκμεταλλευτείτε τις ασφαλιστικές δικλείδες του συμβολαίου που έχετε υπογράψει με το Δημόσιο. Μην τους αφήνετε ελεύθερους, θα τα καταστρέψουν όλα», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Όταν οι επιλογές για σημαντικές διευθυντικές θέσεις γίνονται με κριτήρια μη αξιοκρατικά, αλλά κομματικά ή πρωθυπουργικής παρέας, το αποτέλεσμα είναι το μπάχαλο», τονίζει το Ποτάμι και επισημαίνει: «Κάποιες φορές το μείγμα των ανθρώπων είναι τέτοιο που δεν μπορούν να κρατηθούν ούτε τα προσχήματα. Το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού της χώρας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει στα χέρια του βαριά νοσούντος ελληνικού Δημοσίου, με τα αρρωστημένα εσωκομματικά μαγειρέματα καθρεφτίζει με τον πλέον καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια, τον κακό επαρχιωτισμό, την παλαιοκομματική νοοτροπία και τον άθλιο παραγοντισμό της αριστερής, με ακροδεξιά συμπληρώματα, κυβέρνησης».
THEO
17/03/2017 10:00
Το λάθος ήταν του ΙΣΝ.Πρώτα έπρεπε να λειτουργήσει γιά κάποιο διάστημα εξωκρατικά με επιλεγμένο προσωπικό από αναγνωρισμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους,αφού στοχεύει στην ανάδειξη των τεχνών σε πανευρωπαικό επίπεδο.Δηλαδή όπως γίνεται και σε άλλα κέντρα πολιτισμού στην Ευρώπη.Δυστυχώς μόλις ολοκληρώθηκε το έδωσαν στο κράτος.Αλλά ποιό κράτος; Των Πολάκιδων-Καρανίκων.Δεν σκέφτηκαν ότι το κράτος των συριζανελ δεν έχει καμμία σχέση με τη διαχείρηση του πολιτισμού και της αξιοκρατίας πέρα από τους διορισμούς του κομματικού στρατού ,των συγγενών καί κολητών τους;
Ξερόλας
17/03/2017 12:42
Αυτή ήταν η συμφωνία για την παραχώρηση του τεράστιου οικοπέδου (243 στρέμματα), δεν ήταν από καλή καρδιά. Και το κράτος δεν είναι των Πολάκηδων-Καρανικών είναι αυτό που φτιάξαμε με Αντρέες, Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες, Αντωνάκηδες και αλεξάκηδες (με μικρό 'α'). Το ότι ο αλεξάκης κι οι δικοί του είναι παντελώς ανίκανοι για ο,τιδήποτε δεν δικαιολογεί το να είναι τα πάντα ιδιωτικά, γιατί αν ήταν, τότε θα καταλάβαινες τι εστί βερύκοκο. Μια χαρά έχει σχέση η αριστερή διανόηση με τον πολιτισμό. Εκείνο με το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση είναι η πραγματικότητα και η διαχείρησή της. Γι αυτό και αποτυγχάνει παταγωδώς σε όλα τα πεδία.
dias
17/03/2017 09:50
Όλοι το έλεγαν από την αρχή ότι το μεγαλύτερο σφάλμα του Ιδρύματος Νιάρχου ήταν η παραχώρηση του συγκροτήματος στο Ελληνικό Δημόσιο.Όλοι αυτοί δικαιώθηκαν πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Και που είστε ακόμη.
GAHAT
17/03/2017 09:08
....ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΕ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΕ ¨"ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ!"
Helene
17/03/2017 04:37
Εχω παρατηρησει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εχει μια … ροπη στη συνδεση … Κουλτουρας - Μιζεριας !!!
Οσο πιο … ασχημο , πιο … καταθλιπτικο , πιο … νοσηρο και πιο … θαμπό , τοσο περισσοτερο χριζει … αξιολογο και … κουλτουριαρικο , το καθε …πόνημα !!!

Γιατι ;;; Απλά … ΔΕΝ εχουν … Γνωση , … Ο Υ Τ Ε της Τεχνης !!!
ΝΑΙ , Δεν καταφεραν ποτέ να κατανοησουν τετοιου ειδους εννοιες και θελοντας απεγνωσμενα να θεωρουνται … γ ν ώ σ τ ε ς , κατεληξαν να συνδεσουν την … Κουλτουρα , γενικα με τη … Μιζερια τους , γιατι αυτο ειναι το μονο που μπορουν να …αντιληφθουν , αγγιζοντας φυσικα τ ι π ο τ ε περισσοτερο , απο την … ε π ι φ α ν ε ι α !!!

ΔΕΝ μπορουν να δωσουν , … γιατι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να δωσουν ... !!!

Και ΑΝ δεν εχεις τιποτα να δωσεις , τιποτα να πεις , αλλά θες να κυβερνησεις , … απλά … ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙΣ τον κοσμο με ... Μιζερια … που την βαφτιζεις … Κουλτουρα !!!
Τέχνη με γαλότσες
17/03/2017 12:30
Να αερίζεις το κελί σου μετά από κάθε, ας πούμε, σχόλιο, γιατί μπορεί οι σωματικές μυρωδιές μας να μας αρέσουν αλλά δεν παύουν να είναι βλαβερές, όταν υπερβάλλουμε. Κι εσύ, ζωή να χεις, του δίνεις και καταλαβαίνει. Μα τί τρως ρε κορίτσι μου;
Helene
17/03/2017 21:20
Μα , ο Τ σ ι π ρ α ς , ή ο … Κ α ρ α ν ι κ α ς , ( του … “πνευματικου πλεονεκτηματος “ με τον Pascal Bruckner ! ), ……. ουτε … ΤROTSKY , ουτε … Breton δλδ τα θεμελιωδη , εχουν διαβασει …
Γιατι σαν τον Τrotsky … ΚΑΝΕΝΑΣ επαναστατης Μαρξιστης και Ηγετης , ΔΕΝ ασχοληθηκε τοσο διεισδυτικα με τη συναφεια της Τεχνης με την Επανασταση , μεχρι να αναπτυξει τη Μαρξιστικη Θεωρια για την Τεχνη και την Κουλτουρα … !!!

ΝΑΙ , … φταιει ο Σουρεαλισμος !!! Εκεινοι που τον δημιουργησαν , ο Breton , ο Bunuel , ο Miro , ο Dali και αλλοι , που ηταν ανθρωποι με βαθια γνωση της Τεχνης και μεσα απο το ιδιαιτερο τους χιουμορ ( σαν τον δικο μας Ζαφειρη ! ) , εφτασαν να δημιουργησουν ενα … τετοιο κινημα που πηρε τοσο … μεγαλες διαστασεις !!!

Και περιμενω , να δω … ΠΟ’ΤΕ ;;; , η … ι σ τ ο ρ ι κ η , πλεον , Α Π Ο Τ Υ Χ Ι Α του ΤΣΙΠΡΑ θα του προκαλεσει μια … ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ , απο αποψη … πνευματικη και ηθικη ;;;
Crackpot
18/03/2017 13:34
Θεός φυλάξει!... Ελπίζω να σε έχουν δεμένη αλλιώς θα χτυπάς δεξιά αριστερά στους τοίχους και πάνω κάτω στο ταβάνι και στο πάτωμα. Ρετάρεις ξανά, σαν να ετοιμάζεσαι να χτυπήσεις μπιέλα, και είσαι κι εκτός εθνικοσοσιαλιστικής γραμμής. Δυστυχώς η παράθεση ονομάτων άλλων δεν κάνει κανέναν φιλότεχνο. Κι εκτός των άλλων φαίνεσαι να ξεχνάς ότι οι ναζιστές φίλοι σου ήταν εναντίον κάθε μορφής "παρηκμασμένης τέχνης" και ο σουρεαλισμός ήταν μια απ' αυτές, άσε που ο Μπρετόν ήταν μέλος του ΚΚΓ. Ό,τι να ναι λες, και τα ορνιθοσκαλίσματά σου είναι σαν αποτυχημένο (!) αντίγραφο πίνακα του Πόλλοκ, αν γίνεται ποτέ να υπάρξει κάτι τέτοιο. Πάρτο ως κομπλιμέντο.
Helene
19/03/2017 18:09
Εγραψες , παλι , το Συριζαιϊκο … παραληρημα σου !!!
Ο τιτανοτεραστιος εγκεφαλος σου , ΔΕΝ καταλαβε , … ουτε καν τ ι; εννοω , γιατι απλά , εισαι … προκατειλημμενος !!!
ΔΕΝ μιλω για μενα , αναφερομαι στον ΣΥΡΙΖΑ σου , που εννοειται οτι … θα επρεπε να εχετε τουλαχιστον αυτο το … βασικο background , δεδομενου οτι ο Τrotsky ανηκει στην κομμουνιστικη κουλτουρα σας !

Επισης , να σε ενημερωσω οτι ο Breton εγραψε ΜΑΖΙ με τον Τrotsky το βιβλιο :
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
, σαν αναποσπαστο μερος της … “ αδιακοπης παλης “ και των δυο (2) , Breton - Τrotsky , δλδ του Σουρεαλισμου ( σαν κινημα που μεταφερει τις επαναστατικες αρχες στην Τεχνη ) μαζι με τον Τροτσκισμο , στην οργανωση της “ Διαρκους Επαναστασης” !!!
Kαι ηθελαν να απλωσουν την Κοινωνικη Ρωσικη επανασταση και στις Καπιταλιστικες Χωρες της Δυσης , μεσα απο τη μαζικη ταξικη παλη , με τη στηριξη του προλεταριακου Διεθνισμου , για την … “ Ν ι κ η “ της “ Παγκοσμιας Σοσιαλιστικης Επαναστασης “ … !!!

Ενδιαφερον για ΕΣΑΣ τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ειναι και το βιβλιο του Τrotsky : Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ .
Λοιπον , MH λες , ο,τι να ναι ;;;

Αλλά , ουτε και σ εμενα αρεσει το … action painting και το … dripping του Pollock ! Και δεν νομιζω οτι αισθητικα η οψη των σχολιων μου ειναι αυτη !!! Καθε αλλο , … νομιζω !
Αν ηταν οπως λες , γιατι ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ , κ. ΕΛΕΓΚΤΗΣ μας , να μου το επιτρεπει ;;; Γιατι ;;;

Και … χαλαρωσε λιγο !!! … Φροντισε να δεις τον σχολιασμο και σαν … ευκαιρια χ α ρ α ς και … relax (οπως ισχυει για μενα) και Οχι μονο , σαν μια … permanent … δ ι ε ν ε ξ η , με ολες τις αρνητικες συνεπειες , στην ψυχολογια σου .
Για το καλο σου , το λεω …

ΜΟΝΟ , απο … Ενθουσιασμο , … Οραμα και … Κεφι , εχουν αναγκη οι ΕΛΛΗΝΕΣ , οπως τους … καταντησατε …!!!
ZAM
16/03/2017 22:40
Στερνή μου γνώση να σ'' ειχα πρ?τα!!!
Ο πρώτος συριζαίος που παραιτείται!
16/03/2017 18:30
Κιμούλη, τουλάχιστον κατάφερες να σώσεις τα προσχήματα και την αξιοπρέπειά σου. Μπροστά στην απόλυτη αποτυχία, είχες το θάρρος να παραιτηθείς (μάλλον είσαι ο πρώτος, αν δεν κάνω λάθος, που παραιτείται από κάποια θέση) και δεν είχες την τύχη π.χ. του άτιμου Δρίτσα. Δεν μας εξήγησες βέβαια και τί άλλαξε στο μεταξύ της υποστήριξής σου προς στο συριζοχανείο και της παραίτησής σου. Περίμενες ότι επειδή ήσουν εσύ θα έκαναν καλύτερα τα πράγματα ή ότι θα σε βοηθούσαν επειδή σε πετάξανε στην αρένα; Μήπως κι εσύ "αυταπατήθηκες" όπως ο καραγκιόζης που παίζει τον "πρωθυπουργό"; Τόσους χάνους ρε που πήγε και τους βρήκε αυτή η "πρώτη φορά αριστερά";
Mboosh
16/03/2017 16:23
Το μεγαλύτερο βύσμα είναι πάντα ο επόμενος.
Υποκριτή, βγάλε πρώτα από το μάτι το δικό σου το δοκάρι και τότε θα δεις για να βγάλεις την αγκίδα από το μάτι του άλλου
16/03/2017 16:20
Βρώμα και δυσωδία στην αριστερη πολυκατοικία
Τςρα ει'αργα αγαπη μου γλυκια.
16/03/2017 15:30
Κιμουλη καλα δεν ηξερες !!Δεν ρωταγες? Και φαινοσουνα εξυπνος? Τωρα στα γεραματα μεαθε "γερο'γραμματα.Εσεις τους βοηθησατε οι κουλτουδιαριδες ,οι πραγματικα θεατρινοι. Τωρα το παιζετε απατηθεντες ? Εσεις εξαπατησατε και καθε μικρο συνταξηουχο αφου ο Κιμουλης ειναι μαζι τους ( που τον θεωρω τοσο καλοπαιδο ) θα τους ψηφισω και εγω.Και τωρα τι ζητας σου εχουνε κραμασει κοκκινο εξω απο το καμαρινι σου Ουτε στην πορτα δεν μπορεις να βγεις μερα. Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι εισαι ενας τιετοιος
Αει...
16/03/2017 13:57
Θρήνος! και τωρα πως θα επιβιώσει το Ίδρυμα χωρίς τον κιμούλη?
Καποια θα βαλει εχει πολλες
16/03/2017 15:08
Θα βαλει πχ την Δουρου

όλες οι τελευταίες ειδήσεις