Ούτε 100 ούτε 150, αλλά 213 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές) περιλαμβάνει το ρεπερτόριο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει σήμερα.

Είναι όμως και μια διοργάνωση με ιδιαιτερότητες. Προσέξτε: για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετείται ένα Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα δώδεκα ταινιών, οι οποίες και θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο (με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης) και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ). Τρεις απ’ αυτές είναι ελληνικής παραγωγής («The Extra Mile» της Βικτώριας Βελοπούλου, «Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη, «Πού είσαι Σινγκάλ» του Αγγελου Ράλλη). Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως έχει «τραβήξει» η ενότητα «Food Vs Food», η οποία διαβάζουμε πως θα περιλαμβάνει «συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, έναν πρωτότυπο γαστρονομικό διαγωνισμό με έμπνευση από τη μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης και μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί ο ουκρανικής καταγωγής ρώσος ντοκιμαντερίστας Βιτάλι Μάνσκι, ενώ δώστε οπωσδήποτε βάση στο μεγάλο αφιέρωμα προς τιμήν του βρετανού διανοούμενου και καλλιτέχνη Τζον Μπέρτζερ (1926-2017). Θα προβληθούν οι ταινίες: «Οι εποχές στο Κενσί: τέσσερα πορτρέτα του Τζον Μπέρτζερ» (μια φιλμική τετραλογία που περιλαμβάνει τις ταινίες «Way of Listening», «Spring», «A Song for Politics» και «Harvest») σε σκηνοθεσία των Τίλντα Σουίντον, Κρίστοφερ Ροθ, Κόλιν ΜακΚέιμπ και Μπάρτεκ Ντζιάντοζ, και «Τζον Μπέρτζερ ή η τέχνη του βλέμματος» της Κορντίλια Ντβόρζακ. Παράλληλα, στην έκθεση με τίτλο «Τζον Μπέρτζερ: ένας ριζοσπάστης ουμανιστής» παρουσιάζονται για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του Τζον Μπέρτζερ.

Η έκθεση θα αναπτυχθεί από τις 4 Μαρτίου ώς τις 13 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και αποτελεί συνδιοργάνωση των Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Κέντρου Σύγχρονης Tέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ορισμένα από τα σχέδια παραχωρήθηκαν, ειδικά για την έκθεση, από τον γιο του Ιβ, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση συμπληρώνεται με προβολές ταινιών, αποσπασμάτων και εκπομπών με θέμα τον Μπέρτζερ, καθώς και με βιβλία του.

Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει σήμερα, στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική», σκηνοθεσίας Πολ Ντάγκντεϊλ.