«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να παρακολουθήσει την τελετή απονομής των Οσκαρ για κανένα λόγο». Δήλωση του υπευθύνου Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπίσερ, που έγινε μόλις προ ημερών. Κάτι που, προφανώς, τόνωσε περισσότερο το «εμπορικό» δυναμικό του θεσμού, στην πρώτη του τελετή επί προεδρίας ενός όχι και τόσο αγαπημένου στην κινηματογραφική βιομηχανία. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία περί της δίκαιης βράβευσης του «Moonlight» με το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, όπως ήδη περιγράψαμε. Ούτε όμως και για το «φορσέ» χαδάκι στην Αφροαμερικανίδα Βαϊόλα Ντέιβις, την οποία σίγουρα περιμένουν σημαντικότεροι ρόλοι. Ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ επίσης δεν έχασε χρόνο· έθεσε στο στόχαστρο τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν με το «καλημέρα» της τελετής: «Κυρίες και κύριοι, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν αυτή τη στιγμή την αναμετάδοση της τελετής, Αμερικανοί αλλά και πολίτες 225 και πλέον χωρών παγκοσμίως, οι οποίοι τώρα μας μισούν». Δεν δίστασε, την ίδια στιγμή, να κάνει και μια ενωτική έκκληση στους αμερικανούς τηλεθεατές τονίζοντας πως «αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, ίσως κάναμε την Αμερική σπουδαία ξανά», παραπέμποντας στο προεκλογικό σλόγκαν του προέδρου.

Τα καλαμπούρια συνεχίστηκαν όταν ο Κίμελ παρουσίασε τη Μέριλ Στριπ, την οποία ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει πριν από λίγες μέρες «υπερεκτιμημένη». Και ήταν ομολογουμένως πετυχημένα: «Από την πολύ μέτρια πρώιμη δουλειά της στον «Ελαφοκυνηγό» και το «Πέρα από την Αφρική» ώς τις διόλου εντυπωσιακές ερμηνείες της στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και την «Εκλογή της Σόφι», η Μέριλ Στριπ κατόρθωσε χάρη στα τηλεφωνήματα και τις δημόσιες σχέσεις της να καπαρώσει ρόλους σε πάνω από πενήντα ταινίες στην πορεία της ατυχούς αυτής καριέρας. Υποψήφια για 20ή φορά στην καριέρα της, η εντελώς υπερτιμημένη Μέριλ Στριπ». Μάλιστα, αφού επαίνεσε το φόρεμά της, ο Κίμελ τη ρώτησε αν «ράβεται» στην Ιβάνκα!

Βραβεύτηκε επίσης ο «Εμποράκος» του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί με το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αν και ο ίδιος απουσίαζε από την τελετή –παρότι μέλος της Ακαδημίας –λόγω του γνωστού προεδρικού διατάγματος του Τραμπ. Ακούστηκε όμως ένα μήνυμά του: «Είναι τιμή να λαμβάνω δεύτερη φορά αυτό το βραβείο. Ευχαριστώ την Ακαδημία, τους συνεργάτες μου και τους συνυποψήφιούς μου. Απουσιάζω εξαιτίας του απάνθρωπου νόμου που εφαρμόζει η Αμερική προς τους μετανάστες. Το να χωρίζουμε τον κόσμο στο «εμείς» και οι «εχθροί» προκαλεί ακριβώς εκείνον τον φόβο που οδηγεί στον πόλεμο». Λέξεις που ακούστηκαν από τα χείλη της Ιρανοαμερικανίδας Ανουσέχ Ανσάρι (η πρώτη μουσουλμάνα και Ιρανή που ταξίδεψε στο Διάστημα –διόλου τυχαία επιλογή). Υστερα από την γκάφα του φινάλε, ωστόσο, όλα πήγαν λίγο-πολύ στράφι: ο Τραμπ γέλασε καλύτερα –μιας και γέλασε τελευταίος.