Αφορμή για πρώτα συμπεράσματα δίνει σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνοντας ανοικτό κάλεσμα στον κόσμο για να παρακολουθήσει το μείγμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και χάπενινγκ στη διάρκεια παράδοσης του μεγάλου έργου στο ελληνικό Δημόσιο. Ηταν Μάρτιος του 2009 όταν ο Ρέντσο Πιάνο και η διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν στο Ζάππειο στην τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το σχέδιο του οράματός τους.

Το πρώτο σκαρίφημα του αρχιτέκτονα έδειχνε έναν τεχνητό λόφο στο οικόπεδο του παλιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου, πάνω στο οποίο θα κατασκευαζόταν ένα μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής που θα στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και ένα πάρκο πολιτισμού. Εκείνη την ημέρα δεν έλειψαν οι γνώμες των σκεπτικιστών από την πλευρά του παριστάμενου κοινού των πολιτικών και των δημοσιογράφων, οι οποίοι αμφισβητούσαν τον χρόνο παράδοσης του φαραωνικού έργου.

Οπως κι αν έχει, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος διέψευσε την όποια καχυποψία και παραδίδεται στο ελληνικό κράτος, έτσι όπως προέβλεπε η σύμβαση που το Ιδρυμα υπέγραψε τον Μάρτιο του 2009 με το Δημόσιο. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 το Ιδρυμα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στο κράτος για να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων ώστε να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό ιδιοκτήτη του –την ελληνική κοινωνία, όπως κάθε φορά υπογραμμίζουν, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ. Οι 1.200 θέσεις της κεντρικής αίθουσας στο κτίριο της Λυρικής Σκηνής έχουν ήδη διατεθεί δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την επίσημη τελετή που ξεκινά στις 6 το απόγευμα, μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του μεγάλου έργου.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με χορό, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, δείγματα αστικής κουλτούρας και άλλα χάπενινγκ που αντανακλούν τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και τεχνικών υποδομών που διαθέτει το ΚΠΙΣΝ. Αποσπάσματα του προγράμματος –τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος –θα αποκαλυφθούν σε διαφορετικά σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής. Η βραδιά θα συνεχιστεί με πάρτι στην Αγορά και DJ set από την Kafka (Κατερίνα Καφεντζή), ενώ ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, τον Φάρο και το Ξέφωτο. Παράλληλα θα υπάρχει live streaming στο www. snf.org/live.

Shuttle bus

Για τη διευκόλυνση πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση shuttle bus. Το δρομολόγιο Σύνταγμα (οδός Ερμού) – Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) – ΚΠΙΣΝ τελείται από τις 15.00 έως τις 22.00, με συχνότητα ανά 30′. Το ΚΠΙΣΝ διαθέτει προσωρινά δωρεάν χώρο στάθμευσης 1.000 θέσεων. Με είσοδο στη συμβολή των οδών Πεισιστράτου και Σαχτούρη. Λόγω της απεργίας των μέσων συγκοινωνίας διατίθεται και ο χώρος στάθμευσης του γηπέδου Tae Kwon Do από τις 15.00 και μετά. Εκεί θα υπάρχουν shuttle busses που θα συνδέουν το γήπεδο με το ΚΠΙΣΝ.