Τον αυτοβιογραφικό μονόλογο «RED X» υπογράφει και ερμηνεύει η Πολύνα Γκιωνάκη και καλεί όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, να βάλουν ένα τεράστιο κόκκινο απαγορευτικό “x” σε όλους εκείνους που βιάζουν την ψυχή και το κορμί τους.

Στην παράστασή της, η οποία ανεβαίνει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η ίδια ενσαρκώνει την Αλεξάνδρα. Μια γυναίκα που- ακούγοντας τζαζ και «χορεύοντας με το διάβολο»- αναβιώνει τη σχέση που τη σημάδεψε.

Η βία που έχει υποστεί από τον σύντροφό της, την κάνει να αισθάνεται σαν το φυλακισμένο ζώο, το παραδομένο στις ορέξεις του θηριοδαμαστή του. H Αλεξάνδρα περνά όλες τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, επιχειρεί όμως να σπάσει τα δεσμά της. Άραγε, θα τα καταφέρει;

Θα θέλατε να μας πείτε για την υπόθεση του έργου;

«Μια γυναίκα μιλάει για την κακοποίηση, την ψυχολογική και την συναισθηματική που έχει υποστεί από το σύντροφό της, η οποία την οδήγησε στην κατάθλιψη. Παρομοιάζει τον εαυτό της με τα ζώα που είναι φυλακισμένα στο τσίρκο και προσπαθεί να βάλει ένα τεράστιο κόκκινο Χι στην αρρωστημένη αυτή σχέση».

Πρόκειται για κάτι που έχετε βιώσει εσείς;

«Η απάντηση είναι πως- δυστυχώς- ναι, το έχω βιώσει. Κατάφερα όμως να απεμπλακώ από αυτή τη σχέση που με είχε κάνει να χάσω την ισορροπία μου. Σήμερα με το έργο αυτό προσπαθώ να βοηθήσω και άλλες γυναίκες, οι οποίες πιθανόν να βρίσκονται στη θέση που βρέθηκα κάποτε εγώ. Μέσα από την παράσταση επιδιώκω να τις αφυπνίσω, ώστε όχι μόνο να σπάσουν τη σιωπή τους αλλά κυρίως να αντισταθούν».

Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε από τους θεατές;

«Το ευχάριστο είναι ότι όλα τα σχόλια είναι θετικά, η παράσταση τους αρέσει. Έρχονται πολλές γυναίκες και με βρίσκουν, για να μου εκμυστηρευτούν ότι αντιμετώπισαν και εκείνες αυτό το πρόβλημα. Κάτι που επίσης με χαροποιεί είναι ότι οι άνδρες που παρακολουθούν την παράσταση φεύγουν συγκλονισμένοι. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ένας κύριος που ήρθε στο καμαρίνι και μου είπε “Έχω 3 κόρες. Να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα παιδιά”. Θεωρώ ότι το θέμα αγγίζει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μια φορά το χρόνο, την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά καθημερινά».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ερμηνεύετε έναν μονόλογο;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο στο θέατρο. Πιστεύω στην πολλή δουλειά και στην μελέτη. Ο μονόλογος μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά είναι και ένα στοίχημα για τον ηθοποιό. Δεν υπάρχει κανένα δεκανίκι δίπλα σου. Αν με ρωτήσετε τώρα γιατί μονόλογο, θα σας απαντήσω πως αν θες να δείξεις την σημερινή πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει πλήρης έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, θα γράψεις μονόλογο».

Θέλατε να μας πείτε για τη συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης;

«Είχα την τύχη και την ευτυχία να συνεργαστώ, όχι μόνο με ταλαντούχους ανθρώπους, όχι μόνο με καλούς φίλους αλλά και με σωστούς επαγγελματίες. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Εύα Μπενέτα, στο ρόλο του θηριοδαμαστή στο βίντεο βρίσκεται ο συνάδελφος Δημήτρης Βερύκιος, το video art επιμελείται η Κλέλια Παπαγιαννοπούλου και την μουσική επιμέλεια την έκανε, επίσης η σκηνοθέτης Εύα Μπενέτα».

Ταυτότητα παράστασης

«Red X»

Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού (Χαλκιδικής 83, Γκάζι, τηλ. 211-0121.686), κάθε Πέμπτη στις 21.00

Κείμενο, ερμηνεία: Πολύνα Γκιωνάκη

Θηριοδαμαστής (video): Δημήτρης Βερύκιος

Σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια: Εύα Μπενέτα

Ενδυματολογία: Τζοάννα Ρότη

Video art: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου

Φωτογραφία: Πηνελόπη Μασσούρη

Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Μαλτέζος

Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης