Ενας κίονας αναδύεται μέσα από συντρίμμια και αλυσίδες που τον κρατούν δεμένο στο έδαφος και φωτίζει σαν πυρσός, ενώ είναι κολλημένο πάνω του ένα πωλητήριο. Ενα μεγάλο κεφάλι ταξιδεύει πάνω στην ήρεμη θάλασσα όσο ο ήλιος πίσω του δύει με την επιγραφή «Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε πως είμαστε ξέμπαρκοι όλοι μας». Μια μητέρα με τη μικρή της κόρη προσεγγίζουν εν μέσω καταιγίδας μια ακτή και αφού παίρνουν από τα πτώματα που έχουν ξεβραστεί εκεί πολύτιμα αντικείμενα, πηδούν μέσα σε μια βάρκα με την ονομασία «Ελευθερία» και πλέουν προς το άγνωστο. Με τέτοιες εικόνες μετουσίωσαν σε σχέδια τους στίχους του ποιήματος «Με τον τρόπο του Γ.Σ.» του Γιώργου Σεφέρη δέκα δημιουργοί από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή των κόμικς. Τα αποτελέσματα της καλλιτεχνικής αυτής διαδικασίας αποτυπώνονται στην έκθεση με τίτλο «Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» που εγκαινιάζεται απόψε στον πολυχώρο Λυκαβηττός, κομμάτι του εκπαιδευτικού φορέα Πολιτιστικό Πάρκο. Οκτώ δεκαετίες μετά την αρχική κυκλοφορία του έργου, οι κομίστες επανεξετάζουν το περιεχόμενό του με βάση την παρούσα κοινωνική συνθήκη της χώρας μας.

«Μελετώντας τα ποιήματα του Σεφέρη, θυμηθήκαμε αυτό το ποίημα που είναι κοντά στη σημερινή εποχή και έχει έντονη σχέση με το τώρα. Θέσαμε λοιπόν τους στίχους ως προβληματισμό για να μας πουν οι δημιουργοί τη γνώμη τους» τονίζει στο «Νσυν» η Βέρα Καρτάλου που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, ενώ εκθέτει και η ίδια τη δική της σχετική δημιουργία. Μαζί της, θα δουν τα κόμικς τους τοποθετημένα στους τοίχους του Λυκαβηττού οι Γιώργος Κομιώτης, Αρινέλα Κοτσίκο, Αλεξία Λουγιάκη, Κωνσταντίνος Νικέλλης, Κώστας Παντούλας, Αλέκος Παπαδάτος, Νίκος Παπαμιχαήλ, Κώστας Σκλαβενίτης, Κώστας Φραγκιαδάκης και Στέλιος Χατζηδάκης.

Ολοι τους προσπάθησαν ν’ αφηγηθούν τις ομοιότητες του αλλοτριωμένου σκηνικού που περιγράφει ο Σεφέρης στους στίχους του με τη σημερινή κατάσταση, τονίζοντας παράλληλα τον αέναο κύκλο περιπετειών που έχει βιώσει η Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων. Ο καθένας, βέβαια, το τόλμησε με την προσωπική του ματιά και το μοναδικό του στυλ στα σχέδια, φτιάχνοντας ένα ενδιαφέρον σύνολο που αλληλοσυμπληρώνεται. «Διαλέγοντας τους σχεδιαστές, λάβαμε υπ’ όψιν την πορεία τους στον χώρο και την τεχνική τους για να υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία που να μην κουράζει το κοινό. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι με τους οποίους είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και ξέραμε ότι βρίσκονται ακόμα σ’ αυτόν τον χώρο» αναφέρει η επιμελήτρια.

Οι διαφορετικές αυτές οπτικές επί του ζητήματος φαίνονται και από τις ίδιες τις δημιουργίες που είναι καθαρά πάνελ ή εικονογραφημένες ιστορίες, πρωτότυπες όλες, μιας και φτιάχτηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση. Το περιεχόμενό τους, ωστόσο, αφέθηκε εντελώς ελεύθερο από τους υπευθύνους, ώστε η δημιουργική διαδικασία να φέρει όσο το δυνατόν πιο ευφάνταστα σχέδια. Ακόμα, για να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που μεταφέρουν, στο στήσιμο της έκθεσης, η επιμελήτρια φρόντισε να έχει τα κόμικς σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διαστάσεις. «Τα επτά έργα έχουν εκτυπωθεί σε φύλλα Α2 και τα υπόλοιπα τρία σε Α1 με απευθείας εκτύπωση, σε χορταστικά μεγέθη δηλαδή, ώστε να είναι ευδιάκριτα και ειδικά οι διάλογοι που περιλαμβάνονται να διαβάζονται από οποιαδήποτε απόσταση» τονίζει η ίδια.

Κάποιοι δημιουργοί, επηρεασμένοι από τη σκοτεινή επικαιρότητα, έβαλαν συγκεκριμένες πινελιές στα έργα τους που υποδηλώνουν πόσο τους έχει πληγώσει η πατρίδα μας. Αλλοι βέβαια, δοκιμάζοντας πιο ανάλαφρες γραμμές, βγάζουν ένα μήνυμα ελπίδας μέσα από τα σκίτσα τους για ένα καλύτερο αύριο. «Αν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη ανάμεσα στα έργα, αυτή θα μπορούσε να είναι το προσφυγικό ζήτημα που θίγεται από αρκετούς δημιουργούς. Είναι, θεωρώ, ένα έντονο θέμα σήμερα, οπότε είναι λογικό να είναι κι αυτοί επηρεασμένοι» λέει η Καρτάλου. Θα είναι κι αυτό σίγουρα ένα σημείο που θα τονίσει στους επισκέπτες της έκθεσης είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα. Ειδικότερα, τα σχολεία τις πρωινές ώρες μπορούν να ξεναγούνται στους χώρους της. Στις 21, 23 και 28 Φεβρουαρίου μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το δίωρο δημιουργικό εργαστήριο «Σχεδιάζοντας έναν ήρωα» από τον σχεδιαστή κόμικς και καθηγητή Νίκο Παπαμιχαήλ.

INFO

«Οπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», από σήμερα έως τις 28/2 στον Πολυχώρο Λυκαβηττός (Αγίου Ισιδώρου 35 και Σαρανταπήχου 5, Λυκαβηττός, τηλ. 210-3647.200, είσοδος ελεύθερη). Απόψε, στις 19.30, ομιλία με θέμα «Η τέχνη των κόμικς στην Ελλάδα» με ομιλητές τους Βέρα Καρτάλου, Κώστα Παντούλα, Αλέκο Παπαδάτο και Βασίλη Χειλά.