Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι αποφάσισε να αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου των βραβείων Σεζάρ (τα γαλλικά Όσκαρ), έπειτα από τις αντιδράσεις οργανώσεων γυναικών για την απόφαση της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να τον επιλέξει για την τιμητική αυτή θέση.

Ο πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης -με πολωνική και γαλλική υπηκοότητα- καταζητείται στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε σεξ με ανήλικη. Ο 83χρονος σήμερα Πολάνσκι εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 1978 και ενώ εκκρεμούσαν οι κατηγορίες εις βάρος του.

Οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων καλούσαν σε μποϊκοτάζ της τελετής απονομής, ενώ μέχρι και γαλλίδα υπουργός έλαβε θέση δηλώνοντας σοκαρισμένη από την απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας.

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι Ερβέ Τεμίμ είπε ότι η συζήτηση που προκάλεσε η επιλογή του «θλίβει βαθιά τον Ρομάν Πολάνσκι και επηρεάζει την οικογένειά του».

«Ωστόσο, προκειμένου να μην επηρεαστεί τη τελετή των Σεζάρ, η οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο σινεμά και όχι στην επιλογή του προέδρου (της τελετής), ο Ρομάν Πολάνκσι αποφάσισε να μην δεχτεί την πρόσκληση και δεν θα είναι ο πρόεδρος της επόμενης τελετής των βραβείων Σεζάρ» τονίζει ο δικηγόρος.

Μετά τις αντιδράσεις, η γαλλική Ακαδημία έσπευσε να υπερασπιστεί τον γνωστό σκηνοθέτη.

Η τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ θα λάβει χώρα στο Παρίσι στις 24 Φεβρουαρίου.