«Πρόκειται για μια ταινία τρόμου και όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια. Οσο η πόλη θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του ISIS θα παραμένει όμηρος» λέει ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, μετά την καταστροφή του Τετράπυλου και μέρους του ρωμαϊκού θεάτρου στην Παλμύρα, την πόλη που θεωρείται ότι έχτισε ο Σολομώντας, αποτέλεσε κομβικό σταθμό για τα καραβάνια και ήκμασε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Είναι σκάνδαλο. Η πόλη έχει καταληφθεί και η διεθνής κοινότητα δεν έχει εκφράσει αγανάκτηση. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον πολιτισμό, κάτι που είναι πέρα από οποιαδήποτε πολιτική θεώρηση. Χρειάζεται να υπάρξει διεθνής αλληλεγγύη» συνεχίζει.

Την ίδια ώρα τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δορυφορικές εικόνες που συνέλεξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ISIS κατέστρεψε το Τετράπυλο, μια τετράγωνη εξέδρα που είχε ανεγερθεί επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού, περί τα τέλη του 3ου αιώνα. Στην κάθε γωνία της εξέδρας ήταν τοποθετημένοι τέσσερις κίονες από αιγυπτιακό ροζ γρανίτη, αλλά μόνο μία εξ αυτών ανήκε στο αρχικό μνημείο. Οι υπόλοιπες που έβλεπαν οι επισκέπτες ήταν δημιουργίες των αναστηλωτών της δεκαετίας του 1960.

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Καταστροφή υπέστη και μέρος του προσκηνίου του ρωμαϊκού θεάτρου της Παλμύρας, εκεί όπου τον Μάιο η ορχήστρα του θεάτρου Μαρίινσκι είχε δώσει συναυλία, δύο μήνες μετά την ανακατάληψη της πόλης από συριακές και ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο ο ISIS, που είχε αρχικά καταλάβει την πόλη τον Μάιο του 2015, είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στα μνημεία της κι είχε εκτελέσει τον επικεφαλής αρχαιολόγο Χαλίντ αλ Ασαάντ επειδή είχε αρνηθεί να αποκαλύψει πού ήταν κρυμμένα. Τον Δεκέμβριο οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ανακατέλαβαν τον αρχαιολογικό χώρο προκαλώντας «νέα εγκλήματα πολέμου προς τον συριακό λαό και την ανθρωπότητα», όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του πολιτιστικού τμήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρόσφατες καταστροφές έγιναν πριν από δέκα ημέρες τουλάχιστον, ωστόσο οι συριακές Αρχές είχαν επιλέξει να μη δώσουν πληροφορίες στη δημοσιότητα μέχρις ότου δημοσιοποιηθούν οι επίμαχες φωτογραφίες του αμερικανικού πανεπιστημίου. «Οσο η καταιγίδα του ISIS συνεχίζεται, φοβάμαι ότι θα συμβούν χειρότερα. Η καρδιά μου βρίσκεται σε αυτά τα μνημεία» επισημαίνει ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.