Οσο δύσκολο είναι να ξυπνήσεις στις 4 το πρωί, άλλο τόσο είναι να σου σερβίρουν καλό πρωινό. Πήγα με όρεξη να δοκιμάσω κάτι πολυδιαφημισμένο και με εγγύηση καταγωγής και απογοητεύθηκα.

Ο χώρος του Estrella (Ρόμβης 24Α, τηλ. 210-3218.000) που άνοιξε μετά τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της Αθήνας είναι από τους πιο όμορφους και χαλαρούς. Το μενού σε προετοιμάζει για γευστική εμπειρία πολλών αστέρων. Οι τιμές από λογικές έως χαμηλές. Ωστόσο, υπήρξαν βασικές συνιστώσες που δεν µου προσέφεραν την εµπειρία που περίµενα. Παραγγείλαµε τρία αλµυρά πιάτα και δύο γλυκά. Μας σερβίρισαν πρώτα τα γλυκά. Οταν ζητήσαµε για αρχή τα αλµυρά, ενηµερωθήκαµε ότι αυτή είναι η πολιτική του καταστήµατος και πως από άποψη αντιστρατεύεται την παγκόσµια διατροφική κουλτούρα. Επίσης ότι θα έπρεπε να το γνωρίζουµε. Ζήτησα να πάρουν τα γλυκά και να τα φέρουν στο τέλος. Και τι επέστρεψαν µετά από µισή ώρα;

Τα ίδια πάνκεϊκ που µας είχαν σερβίρει στην αρχή. Κρύα, πανιασµένα από τη σος των (πιθανότατα κατεψυγµένων) φρούτων και τη συνοδεία κάποιων φρέσκων και περισσότερα από 60 γραµµάρια βούτυρο στην κορυφή. Δοκίµασα από επαγγελµατική ευσυνειδησία. Αυτό που έµεινε στο στόµα µου ήταν η αλευρίλα. Στο ενδιάµεσο είχα πάρει ένα µοντέρνο πιάτο µε σωστά ψηµένο αλλά κρύο αβγό, τυροσαλάτα, ζεστό ζουµερό µπακ µπέικον περιχυµένο µε σος χρωµατισµένη µε παντζάρι (για την οποία το σέρβις µε ενηµέρωσε ότι είναι από ραπανάκι) και ρόκα. Πολλά λιπαρά υλικά που δεν µπορούσαν να συνδυαστούν γευστικά σε ένα πιάτο και η ελάχιστη οξύτητα της ροζ σος δεν βοηθούσε. Στο ίδιο µοτίβο και κάποια άλλα πιάτα. Ισορροπηµένο και λιγότερο «φλύαρο» από όλα ήταν τα αβγά scrambled µε κρουασάν, αλλά όχι αρκετά για να µε πείσουν για δεύτερη επίσκεψη.

Λίγο πιο κάτω στο Otto Resto Bar (Καλαµωτού 18, τηλ. 6987.454-777) βρέθηκα σε ένα εταιρικό event για brunch. Ζήτησα να δοκιµάσω το πρωινό. Ενα σχετικά αξιοπρεπές πιάτο, µε αβγά (δυστυχώς µε σφιχτό κρόκο), µπέικον, µανιτάρια, σχεδόν ξερό ψωµί κ.λπ. Εχω δοκιµάσει και άλλα πρωινά, στα οποία απλώς πέταξα τα λεφτά µου.

Οι µπουγάτσες και οι πίτες παραµένουν κλασικές αξίες, αν και είναι επίσης σπάνιες η καλής ποιότητας. Την πίτα που είναι η απόλυτη επιτυχία για όσους τους χτυπάει η λαδίλα στο στοµάχι τη βρήκα στο Α λα Γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211.0122-071). Γκιουζλεµές φτιαγµένος µε µαγιά χωρίς καθόλου λάδι και µε επιλογές γέµισης µε τέσσερα τυριά, χόρτα και φέτα, κιµά και τυρί, πατάτα και µυρωδικά κ.ά. Στο ίδιο κατάστηµα, το οποίο δυστυχώς έχει µόνο έξω τραπεζάκια, έχω δοκιµάσει εξαιρετικές κοτόπιτα και στριφτή πίτα µε κιµά.

Αν πάλι θέλω γνήσιες γεύσεις µπουγάτσας Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα ετών έχω καταλήξει ότι ο Βόσπορος (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 20, Καισαριανή, τηλ. 210.7010-155) είναι η σωστή πηγή. Στο κατάστηµα που λειτουργεί 24ωρο βρίσκω µπουγάτσα µε κρεµώδες τυρί, κουρού µε το πιο απίθανο τραγανό και αφράτο φύλλο, αλλά µέτρια κοτόπιτα και κατεψυγµένο κρουασάν. Αρκετά λιπαρά τα πάντα και εδώ, αλλά τα περισσότερα µε εγγυηµένη γεύση.