Στην ταινία «Τα πουλιά» ο Αλφρεντ Χίτσκοκ έντυσε μαζί με τον Μπέρναρντ Χέρμαν αρκετές σκηνές με ηχητικά εφέ και επανερχόμενα μοτίβα που τόνιζαν τις παύσεις στους διαλόγους των ηθοποιών στοχεύοντας –όπως πάντα –στην αγωνία των θεατών. Το κοινό που θα βρεθεί απόψε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια διαφορετική μουσική ατμόσφαιρα από εκείνη που κυριαρχούσε στο φιλμ του 1963. Κι αυτό επειδή την επένδυση, ειδικά για την περίσταση, ανέλαβαν οι Silent Move. Ο Γιάννης Παξεβάνης και ο Βασίλης Τζαβάρας που αποτελούν το γκρουπ επέλεξαν να πειραματιστούν, ντύνοντας με τις μελωδίες τους την ταινία-σταθμό του σινεμά μυστηρίου. Μαζί τους επί σκηνής θα είναι επίσης ο μουσικός Χάρης Λαμπράκης για να δοκιμάσουν μια αυτοσχεδιαστική προσέγγιση. Την ώρα που θα προβάλλονται οι επιθέσεις των πουλιών στους ανυποψίαστους κατοίκους του Μοντέγκο Μπέι της Βόρειας Καλιφόρνιας (για έναν λόγο που ποτέ δεν αναφέρεται), οι τρεις καλλιτέχνες θ’ αφαιρέσουν τον ήχο από την ταινία και με όχημα τον αυτοσχεδιασμό θα προτείνουν τη δική τους μουσικοηχητική εκδοχή.

ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Στην αποψινή εκδήλωση επί 119 λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί η προβολή, ο Γιάννης Παξεβάνης θα παίξει κιθάρα, loops, effects και θα επιστρατεύσει τους ήχους ραδιοφώνου, ενώ ο Βασίλης Τζαβάρας πέρα από την κιθάρα του θα δώσει στο τελικό αποτέλεσμα πινελιές από τετρακάναλο κασετόφωνο και πικάπ. Ακόμα, ο Χάρης Λαμπράκης θα δοκιμαστεί στο νέι και τα πλήκτρα. Αν και η μπάντα αρέσκεται στο να φτιάχνει τα δικά της σάουντρακ για τις ταινίες σε ειδικές αυτοσχεδιαστικές βραδιές, αυτή είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με μια παραγωγή που έχει φυσικό ήχο. Μέχρι τώρα συνόδευαν μουσικά επί σκηνής έργα του βωβού κινηματογράφου. Το ντεμπούτο τους έγινε με το «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου (1922). Στη συνέχεια δούλεψαν πάνω στις ταινίες «Ζαν ντ’ Αρκ» του Καρλ Τέοντορ Ντράγερ (1928), «Η πτώση του οίκου των Ασερ» του Ζαν Επστάιν (1928), «Το θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925), «Ανδαλουσιανός σκύλος» του Λουί Μπουνιουέλ (1929), «Emak bakia» του Μαν Ρέι (1926), «Ghosts before breakfast» του Χανς Ρίχτερ κ.ά. Δείγματα των δημιουργιών τους μάλιστα έχουν παρουσιάσει και σε σχετικά φεστιβάλ, όπως το In Mute Festival (2013), Deteriorate Festival II (2014), 1st Avant-garde Guitar Festival (2015) και DADA κινηματογράφος και μουσική στο πλαίσιο των Δημητρίων (2015). Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά την καλλιτεχνική τους δράση, έμπλεξαν τις μουσικές τους σε video art, όπως πέρυσι στο «Baumstrasse» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ή σε φωτογραφίες στον χώρο τέχνης Ανάμεσα.

INFO

«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ με live soundtrack από τους Silent Move και Χάρη Λαμπράκη. Απόψε στις 21.00 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 34Α, Κυψέλη, τηλ. 213-0040.496, είσοδος 6 ευρώ)