Όλα ξεκίνησαν από μία μελέτη που διάβασε με θέμα τη γυναίκα και το ρούχο. Μετά έπεσε στα χέρια της ένα βιβλίο για τη γυναικεία τσάντα. Ετσι, η Ολγα Ποζέλη εμπνεύστηκε την performance με τίτλο «Η Γυναίκα / Το Ρούχο» που ανεβαίνει από την βραβευμένη ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή.

«Άρχισε μια ατέλειωτη έρευνα, στην αρχή άναρχη και μετά λίγο πιο στοχευμένη. Γιατί κάθε νέο θέμα σε σχέση με την γυναίκα και το ρούχο με πήγαινε και λίγο πιο πέρα και λίγο πιο μέσα» λέει η σκηνοθέτρια. «Το τελικό κείμενο έχει κομμάτια από συνεντεύξεις γυναικών της διπλανής πόρτας, λογοτεχνικά αποσπάσματα, συμβουλές από μία declutter coach (σ.σ. σύμβουλος ξεκαθαρίσματος ρούχων), ένα ρεμπέτικο του Γιώργου Κατσαρού, μία λίστα υφασμάτων που μας έδωσε μια από τις πιο σημαντικές μοδίστρες της παλιάς Αθήνας».

Οι ιστορίες που διηγούνται οι ηθοποιοί στην παράσταση αφορούν τα ρούχα ως οικειότητα, ως συναίσθημα και ως μνήμη. Τα ρούχα ως εργαλεία για μεταμόρφωση, ως ένδειξη θριάμβου, ως σημάδι συγγένειας και επαφής, γιατί τα ρούχα λένε ιστορίες. «Τα ρούχα έχουν την ικανότητα να ανασύρουν πολύ προσωπικές μνήμες. Μπορεί να μην θυμάσαι με λεπτομέρειες την πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο ραντεβού, ή την μέρα του γάμου σου, σίγουρα όμως θυμάσαι τι ρούχα φορούσες τότε. Τα ρούχα είναι η αυτοβιογραφία μας, μια αυτοβιογραφία που έχει τις ρίζες της στην συναισθηματική μνήμη. Αν έπρεπε να πετάξω όλα τα ρούχα μου και να κρατήσω μόνον ένα, νομίζω πως θα κρατούσα ένα φόρεμα, πλεγμένο από τη γιαγιά μου, που είχε φορέσει η μητέρα μου πριν από μένα. Είναι ένα πολύ όμορφο μπορντώ φόρεμα με πολύ αραιή πλέξη, που αφήνει το δέρμα να φανεί από κάτω. Τρεις γενιές γυναικών της οικογένειάς μου υπάρχουν πάνω του. Είναι σαν ένας συνδετικός κρίκος που μας ενώνει».

Για τη συνεργασία. «Είμαι πολύ χαρούμενη με την φετινή συνεργασία, με τα κορίτσια της παράστασης. Μου πρόσφεραν την εμπιστοσύνη τους απ’ την πρώτη στιγμή, απλόχερα. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο για μένα, ως σκηνοθέτη, είναι όταν ακούω πόσο δεμένες είμαστε πάνω στην σκηνή και πόσο ταιριάζουμε, αν και τόσο διαφορετικές μεταξύ μας. Ο μόνιμος συνεργάτης μου, ο σκηνογράφος Κωστής Δάβαρης, μετά από δεκαέξι χρόνια συνεργασίας στην ομάδα, είναι σαν αδελφός μου. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα».

Tο «θέατρο της επινόησης» και η performance

«Η ομάδα μας, Νοητή Γραμμή, μετράει δεκαέξι χρόνια ζωής. Η κατεύθυνση που έχουμε πάρει, πολύν καιρό τώρα, είναι προς το devisedtheatre και την performance. Όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί από άλλους πριν από μας, εργαλεία αυτού του είδους θεάτρου είναι η επανάληψη, οι τεμαχισμένες μουσικές φράσεις, τα κείμενα χωρίς καμία σύνδεση που ουσιαστικά δεν υπακούουν σε κανέναν καθαρά αφηγηματικό ειρμό αλλά έχουν ως στόχο τους να περάσουν μιαν αίσθηση οικειότητας και να συγκινήσουν. Σημείο εκκίνησης είναι για μας η αυθεντική, υποκειμενική εμπειρία και τέτοια είναι και η απαίτηση από τους θεατές, οι οποίοι καλούνται να γίνουν ενεργοί παρατηρητές».

Για το εξωτερικό

«Τα τελευταία χρόνια -της κρίσης- βρήκαμε βήμα στα φεστιβάλ του εξωτερικού. Φεστιβάλ μικρά, κυρίως πειραματικού θεάτρου, τα οποία μας βοήθησαν να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους του εξωτερικού και να συνομιλήσουμε με ένα άλλο κοινό, που δεν μιλά τη γλώσσα μας αλλά το οποίο, όπως διαπιστώσαμε, έχει τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Έτσι ταξιδέψαμε στο Λουξεμβούργο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βάρνα, κι ακόμη στην Ουκρανία, το Βιετνάμ, τη Λιθουανία, το Ιράν. Έχοντας κάποιες φορές στις αποσκευές μας και κάποια βραβεία. Μας είχε λείψει όμως το “εδώ” και με αυτήν την παράσταση θέλουμε να ξαναδώσουμε το στίγμα μας».

Ταυτότητα της παράστασης

«Η Γυναίκα / Το Ρούχο»

Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210-6460.748)

Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.15.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη

Σύνθεση κειμένων: Όλγα Ποζέλη & η ομάδα

Σκηνικά: Κωστής Δάβαρης

Κοστούμια: Κωστής Δάβαρης & η ομάδα

Μουσική επιμέλεια & κίνηση: Όλγα Ποζέλη

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βάσια Λακουμέντα, Σοφία Λιάκου, Όλγα Ποζέλη