Ισως ένας άνθρωπος σαν τον Τζον Λιούις να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για όσα του προσάπτει κάποιος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεν, μέλος του Κογκρέσου με το κόμμα των Δημοκρατικών, είναι μορφή ιστορική του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Ο δε είναι ένας βαθύπλουτος επιχειρηματίας, που για ένα σωρό (νόμιμους αλλά και συζητήσιμους) λόγους εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Εστω κι έτσι, μια πρόσφατη προσπάθεια του Τραμπ να απαξιώσει τον Λιούις μέσω του twitter είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των βιβλίων του 76χρονου πολιτικού στις πρώτες θέσεις με τα ευπώλητα του Amazon.

Ολα άρχισαν το περασμένο Σάββατο όταν ο Λιούις δήλωσε στο NBC ότι θεωρεί τον Τραμπ μη νόμιμο πρόεδρο. Θιγμένος ο Τραμπ τιτίβισε: «Ο βουλευτής Τζον Λιούις καλά θα κάνει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην αποκατάσταση και αρωγή της περιφέρειάς του, που είναι σε φρικτή κατάσταση και καταρρέει». Μέσα σε λίγες ώρες ένα βιβλίο απομνημονευμάτων και δύο γκράφικ νόβελ με την υπογραφή του Λιούις σκαρφάλωσαν στην κορυφή των καταλόγων του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου του πλανήτη. Το «March», το τρίτομο εικονογραφημένο αφήγημα για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, ανέβηκε από την 451η θέση στην πρώτη. Η αυτοβιογραφία «Walking the Wind: A memoir of the movement» κατέλαβε τη δεύτερη θέση του βάθρου. Πριν βρισκόταν στην 8699η.

ΑΝΕΒΗΚΕ 34.305 ΘΕΣΕΙΣ! Το μεγαλύτερο «ντεμαράζ» έγινε από το «Across the bridge» του Λιούις, μια καταγραφή των διδαγμάτων από τις ακτιβιστικές δράσεις του, που από το νούμερο 34.480, βρέθηκε στο 175 της λίστας του Amazon. Αυτό όπως και τα άλλα βιβλία του βουλευτή διατηρούσαν μάλιστα τις υψηλές τους θέσεις τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Ειδικά ο τρίτος τόμος του «March» είχε και έναν ακόμα λόγο να περηφανεύεται: το περασμένο καλοκαίρι τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία νεανικής λογοτεχνίας. Αφηγείται τον αγώνα του για ισότητα, ως μέλος της Μη Βίαιης Επιτροπής Συντονισμού Φοιτητών. Με την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε το 1963 στην πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προς την Ουάσιγκτον, ενώ ήταν και ο νεαρότερος συνομιλητής του όταν ο Κινγκ εκφώνησε το περίφημο «Εχω ένα όνειρο» στο Λίνκολν Μεμόριαλ.

Ψιλά γράμματα για τον Τραμπ. Τα «χοντρά» ήταν η δήλωση του Λιούις περί ανάμειξης των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, που «κατέστρεψαν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον» και η ανακοίνωσή του ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία της Παρασκευής. Η απάντηση του Τραμπ στο twitter περιείχε και φράσεις όπως «όλο λόγια, λόγια, λόγια –καθόλου δράσεις ή αποτελέσματα» ή νουθεσίες προς τον Λιούις να ασχοληθεί με την εγκληματικότητα στις πόλεις της Αμερικής. Μερίδα των πολιτών απάντησε αυξάνοντας τις πωλήσεις, ενώ κάποιοι πολιτικοί όπως ο Μαρκ Πόκαν, και αυτός μέλος του Κογκρέσου, δήλωσαν επίσης αποχή από την επικείμενη τελετή.