Είναι η πιο χειροπιαστή απόδειξη της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», διότι ανεγέρθηκε ως μια μεταλλική κατασκευή – είσοδο στη διεθνή έκθεση του Παρισιού πριν από 128 χρόνια. Και όχι απλώς παρέμεινε στη θέση του, αλλά αναδείχθηκε ως το πλέον χαρακτηριστικό τοπόσημο της Πόλης του Φωτός και πόλος έλξης για τουλάχιστον 7 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Ο βάρους 10.100 τόνων Πύργος του Αϊφελ λοιπόν ετοιμάζεται να ανανεωθεί μέσω εργασιών που θα κοστίσουν 300 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσουν 15 χρόνια, έτσι ώστε το φρεσκαρισμένο πλέον μνημείο να αποτελεί ένα πλεονέκτημα στον φάκελο του Παρισιού που θα διεκδικήσει τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 όσο και την Παγκόσμια Εκθεση που θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά. Η επένδυση ισοδυναμεί με αύξηση κατά 45% του ετήσιου κόστους συντήρησης, το οποίο ανέρχεται σε 13,7 εκατ. ευρώ, και θα αφορά εκσυγχρονισμό εξοπλισμού που σχετίζεται με την ασφάλεια, εργασίες για τη μείωση της αναμονής στην ουρά και προστασίας των επισκεπτών, όσο περιμένουν, από τη βροχή και το χιόνι.

Το ήμισυ της δαπάνης θα διατεθεί για την αναμόρφωση του πύργου και κυρίως των ανελκυστήρων, οι οποίοι σε ένα ποσοστό χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τους μηχανισμούς που είχε εγκαταστήσει ο Γκιστάβ Αϊφελ, ενώ ανανέωση προβλέπεται και για το σύστημα φωτισμού που αποτελείται από χιλιάδες λαμπτήρες. Το υπόλοιπο ποσό θα αφορά τη βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού. Οσο για την ασφάλεια, οι απαιτήσεις είναι πλέον ιδιαιτέρως αυξημένες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αλλά κι ολόκληρη τη Γαλλία την τελευταία διετία.

Οι προσεχείς επεμβάσεις στον Πύργο του Αϊφελ, που ανεγέρθηκε το 1889 ως η υψηλότερη κατασκευή του κόσμου εκείνη την εποχή με την προοπτική να απομακρυνθεί το 1909, δεν είναι οι πρώτες που θα γίνουν. Εχουν προηγηθεί έργα μεγάλης έκτασης το 1984 και το 2014 που αφορούσαν τον πρώτο όροφο και κόστισαν 30 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε επτά χρόνια βάφεται στο αυθεντικό γκρι χρώμα του, διαδικασία που διαρκεί 20 μήνες και απαιτεί 60 τόνους χρώματος.