«Δεν θα ήταν όμορφο να ακούσουμε κάποτε και τα 24 τραγούδια του κύκλου τραγουδισμένα σε μια κανονική, κατά τα άλλα, βραδιά της ζωής μας, χωρίς την πολλή συνάφεια της (δικαίως ή αδίκως) λεγόμενης σοβαρής μουσικής και, πάνω απ’ όλα, σαν να μπορούσαν να γίνουν για λίγο ελληνικά τραγούδια;». Το ερώτημα του ποιητή και μεταφραστή Διονύση Καψάλη αφορούσε το «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Φραντς Σούμπερτ, η προσαρμογή του οποίου (σε στίχους του γερμανού ρομαντικού ποιητή Βίλχελμ Μούλερ) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των «Μετασχηματισμών» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον Φεβρουάριο του 2016. Το εγχείρημα έχει συνέχεια φέτος, καθώς ο Διονύσης Καψάλης μετέφρασε τα ποιήματα του Χάινριχ Χάινε από τον κύκλο τραγουδιών «Dichterliebe» («Ο έρωτας του ποιητή») του Ρόμπερτ Σούμαν για φωνή και πιάνο.

Αυτές θα είναι οι πρώτες ύλες στη συναυλία της Στέγης στις 22 Ιανουαρίου. Στο πρώτο μέρος της ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης και ο Πέτερ Μπόρτφελντ (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ερμηνεύσουν μια επιλογή τραγουδιών από τον κύκλο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» που παρουσιάστηκε στην πρώτη συναυλία με αυτή την ιδέα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν οι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. Ο Μπόρτφελντ έχει διατελέσει λέκτορας στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Ντέμολντ, στο Διεθνές Εργαστήριο Οπερας Μπαζότι του Σαν Φρανσίσκο, στο διεθνές Jekerstudio του Μάαστριχτ και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Εχει επίσης εμφανιστεί σε Ευρώπη, Ισραήλ, Βόρεια και Νότια Αφρική και Ασία ως σολίστας, σε μουσική δωματίου, ως συνοδός στο λυρικό τραγούδι, ως διευθυντής ορχήστρας και ως συνθέτης. Διατέλεσε, τέλος, διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας στις Οπερες του Ααχεν και της Βόννης και έχει διευθύνει συναυλίες και φεστιβάλ. Ο Γιώργος Κανάρης το 2010 βραβεύτηκε από τους Φίλους της Οπερας της Βόννης και το 2011 υπήρξε υπότροφος του Γερμανικού Συνδέσμου Richard Wagner. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 ανήκει στο ensemble της Οπερας της Βόννης.

INFO

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 22/1, τηλ. 213-0178.000, στις 19.30