Βρίσκεται πίσω από τον αρχαίο ναό που ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα και από τη μνημειακή τετράτοξη γέφυρα του Ελευσινιακού Κηφισού που έχει αντέξει ώς τις ημέρες μας μετρώντας 1.893 χρόνια. Από την πύλη που φέρει το όνομά του οι περισσότεροι περνάμε καθημερινά, ενώ το υδραγωγείο και η βιβλιοθήκη που χρηματοδότησε είναι έργα άξια θαυμασμού ακόμη και σήμερα. Πόσοι όμως γνωρίζουν την πλούσια κληρονομιά που άφησε στην Αθήνα και πόσοι έχουν αντικρίσει την όψη του; Τον γνωστό «άγνωστο» αυτοκράτορα Αδριανό που άλλαξε την όψη της Αθήνας τον 2ο αι. μ.Χ. συστήνει στους επισκέπτες του από την Κυριακή το Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.900 χρόνων από την άνοδό του στον θρόνο. Και για τον λόγο αυτόν θα φιλοξενεί για δυόμισι μήνες στο φουαγέ της εισόδου του τη μαρμάρινη προτομή του θαυμαστή και ευεργέτη της πόλης που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Λεωφόρο Συγγρού το 1933 και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με βλέμμα που αποστρέφεται τα επίγεια και ατενίζει προς τον ουρανό, ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου και στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς το οποίο κοσμείται με το έμβλημα του Διός, τον αετό –που του προσδίδει την ιδιότητα του σωτήρα των πολιτών -, ο Αδριανός θα υποδέχεται τους επισκέπτες τού δημοφιλούς μουσείου χωρίς να μιλά. Τη θέση των λόγων του θα πάρει το πλούσιο έργο του, το οποίο ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εργο που θα παρουσιάζεται μέσα από ένα βίντεο – παραγωγή του μουσείου, βασισμένο σε ιδέα και κείμενα του προέδρου του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, και επεξεργασία Κώστα Αρβανιτάκη, με στάσεις στην περίφημη πύλη που φέρει το όνομά του, στο Ολυμπιείο, την ολοκλήρωση του οποίου χρηματοδότησε, στη βιβλιοθήκη των 10.000 τ.μ. που έχτισε ανάμεσα στην Αγορά και την Ακρόπολη, στο υδραγωγείο των 18 χλμ., αλλά και στα έργα που χρηματοδότησε στην Ελευσίνα καθώς εκτιμούσε ιδιαιτέρως τα ελευσίνια μυστήρια, στα οποία και μυήθηκε.

INFO

Η προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης (Διον. Αρεοπαγίτου 15) από την Κυριακή έως και τις 31 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη